Tek.no

Nyhet Teks utskremte Tokyo-kontor: Dag 1

Moshi moshi, Japan!

Vi pakket sekken med nye dingser og flyttet kontoret til Tokyo for en uke.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
13 Apr 2016 14:30

Japan. Landet har alltid fremstått som teknoindustriens vugge. Greit - idag har gjerne Kina, og spesielt byen Schenzen tatt over noe av denne statusen. Men likevel. Mellom merkelige utesteder som tilbyr alt fra robotkabareter til klapping av pinnsvin (au!), og fremoverlente teknoselskaper som NTT DoCoMo og Sony, er kanskje litt av teknomekkaet fortsatt til stede.

Da Sony lurte på om vi ville bli med til hjemlandet sitt måtte vi først finne ut hva formålet var. Å være blant de 25 første som fikk teste nye Xperia X virket ikke som noen dårlig grunn. Men det var fortsatt veldig langt å reise for en telefon.

Aldri vært øst for Tyrkia

Self service på Kastrup ble til no service.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Inspirert av kollega Kristoffers utmerkede serie om gjemmekontoret på påskefjellet, blir derfor turen til Japan et utgangspunkt for både testing, og utprøving av praktiske løsninger. Et lite kontinent unna.

Jeg må dessuten innrømme at jeg er en idiot på tur. Hvis du husker den humoristiske reiseserien med Karl Pilkington, Ricky Gervais og Steven Merchant. Jeg blir nesten like fort frustrert som Pilkington når han ikke skjønner «greia».

For eksempel, i mitt første møte med Italia skulle jeg forsøke å ta rede på hvor nærmeste busstasjon var. Damen i billettskranken til båten jeg akkurat hadde gått av så morskt på meg, før hun slamret igjen luken. Der og da fant jeg ut at Italia ikke var noe must å oppsøke igjen.

Bilene ser bittelitt annerledes ut enn vi er vant til hjemme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kultur som stryker meg mothårs har en tendens til å ergre meg. Og det er jo en smule irrasjonelt. En rekke italienere har rettet opp inntrykket mitt av landet i den senere tid. Men hvordan blir møtet med et land som er så annerledes fra det man er vant til? Spesielt for en som aldri har vært øst om Tyrkia?

Automatikk er fint – når den virker

Nuvel! Vi skal ikke ta sorgene på forskudd. Etter en uke med hektisk aktivitet, mange nye testprodukter og flere timer i flysetet enn strengt tatt ønskelig, var det deilig å oppdage at billettene viste en flytid fra 13.30. Endelig anledning til å sove ut. Men det var bare en times opphold mellom landing og avgang fra Kastrup. Ville det gå greit?

Japan har rykte på seg for å ha lite kriminalitet, så vi ble overrasket da denne politibilen kjørte forbi i raskt tempo. Litt senere viste årsaken seg. Noen hadde dyttet borti bilen foran seg på veien, og laget en liten bulk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg er en stor tilhenger av automatikk i hverdagen. Det er et tveegget sverd. For hver skranke det ikke sitter mennesker i er det en jobb mindre som noen kan gjøre. Men automater er effektive, og jeg liker å ta et slags ansvar for min egen tur. Da vi besøkte Apple og LG i Stockholm forrige uke foregikk det helt uten menneskelig innblanding. Automatisk innsjekk, automatisk sikkerhet og automatisk ombordstigning. Legitimasjon ble heller aldri vist. Det føltes litt merkelig.

I min automatjakt labbet jeg bent inn i køen for elektroniske pass på Kastrup. Men noe var galt. Med rundt tre kvarter igjen til neste flyavgang observerte jeg at de menneskehåndterte køene beveget seg mye raskere. Helt til min kø ikke beveget seg i det hele tatt. En uniformert toller forklarte at automatene hadde brutt sammen. Ok, så er ikke slike automater ufeilbarlige.

Den perfekte skrivemaskin

Utsikten fra hotellrommet etter tretten timers reisefot.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etter å ha flyttet hele automatkøen over i de manuelle køene, var emigrasjonen overstått på 1, 2, 3 og flyet til Japan hadde ikke engang begynt å boarde. Mennesker kan være effektive de også.

Ombord på flyet er det som vanlig relativt trangt, og en av turens første overraskelser dukker opp. iPad Pro-en jeg tester viser seg å være den perfekte skrivemaskin og underholdningsdings i trange omgivelser. Vel det er kanskje ikke den største overraskelsen jeg har blitt utsatt for, men storebror var virkelig vanskelig å forstå seg på.

iPad Pro 9.7 er ett av tre testprodukter jeg har med meg på tur. I løpet av dagene i Tokyo er målet at alle tre skal testes. To av dem som egne tester, og ett av dem som del av disse reisebrevene.

Produktene som er med på tur er følgende:

I tillegg har vi bestilt en del reisetjenester i Tokyo som det kan bli spennende å utforske. For eksempel har vi leid en 4G-ruter som forhåpentligvis venter på hotellet om noen få timer.

Dermed bør vi ha raskt internett og fyldig datakvote til å gjøre testingen på, blant blomstrende kirsebærtrær og generell galskap.

Det føles ganske passende at låta Spotify satte igang på hodetelefonene var The Bird and The Bee - Love Letter To Japan.

Nå kan både kultursjokk og jetlag få komme. Det får i det minste et ålreit soundtrack.

Vi er for tiden på besøk hos Sony og Sony Mobile i deres hovedkvarter her i Tokyo. Det er Sony som har dekket flyturen og deler av oppholdet i Tokyo.

annonse

Les også