Tek.no

Nyhet

Robothundene holder på å dø ut

Se den rørende filmen om AIBO-eierne som tviholder på robotkjæledyrene sine.

Sony
22 Juni 2015 11:28

Robothunden AIBO ble produsert av Sony fra 1999 til 2006. Totalt ble det solgt cirka 150 000 hunder, og mange av eierne fikk et svært godt forhold til dem.

Nå dør de ut

I 2013 la Sony ned reparasjonssenteret for AIBO-ene sine, og dermed har de langsomt, men sikkert, begynt å dø ut.

AIBO-eier Michiko Sakurai går ingen steder uten AIBO-en sin. Foto: The New York Times

Nå finnes det private verksteder som spesialiserer seg på å reparere ødelagte AIBO-er, men det er et større og større problem å finne deler.

– Vi japanere tror at alle ting har en egen sjel. En dag vil alle delene være borte. Da vil AIBO dø, sier en eldre kvinne i en rørende video fra The New York Times.

Hun legger til at hun ønsker å ha AIBO-ene sine med seg så lenge hun lever, fordi de er en del av familien hennes.

Høyteknologisk produkt

AIBO har blitt hedret i Carnegie Mellons Robot Hall of Fame som et av de mest teknologisk avanserte produktene noensinne gjort tilgjengelig på det vanlige markedet.

AIBO-er spiller fotball i RoboCup 2005 i Japan. Foto: Learza, CC-BY-SA-2.0

De bruker avansert kunstig intelligens, samt kamera og mikrofon, for å registrere verden rundt seg og kommandoer fra eierne.

Forkortelsen står for Artificial Intelligence Robot, men det japanske ordet aibō betyr kamerat eller partner. Det er altså som en partner mange av robotene oppfattes av eierne sine.

Da AIBO-programmet ble stengt av Sony-president Howard Stringer i 2006, holdt AIBO-skaper Toshitada Doi en falsk AIBO-begravelse der hundrevis av Sony-ansatte deltok, for å markere det han mente var slutten på Sonys vilje til å ta sjanser og innovere.

I dag har firbeinte roboter blitt svært flinke til å bevege seg
Her sparker han til robothunden Spot »

(Kilde: The New York Times via Gizmodo)

annonse

Les også