Nyhet

Bitraf: Hackere, nerder og talenter med positiv innstilling

Vi har vært på besøk hos Norges største makerspace.

På Youngstorget i Oslo, omkranset av arbeiderbevegelsens organisasjoner, Folkets Hus, Folketeaterbygningen og andre bastioner i norsk arbeids- og kulturliv, ligger et mindre kjent, men desto mer spennende, nyskapende og gryende arbeidermiljø. Her ligger det potensiale til ny, teknologisk næringsutvikling for Norge – og mange er allerede godt i gang med å skape arbeidsplasser for seg selv og for andre.

Det er nemlig her Norges største såkalte «makerspace» holder hus. Foreningen Bitraf er en brukerstyrt organisasjon som består av teknologiinteresserte folk, og inkluderer både nybegynnere og folk som driver profesjonelt og livnærer seg av det de driver med på Bitraf.

Alle kan komme og prøve utstyret hos Bitraf

Bitraf er en forkortelse for Bitraffineriet, og startet opprinnelig som et studentprosjekt med hacking og programmering ved universitetet i Oslo.

Her går det i ny teknologi, elektronikk, 3D-skriving, digitalt og mekanisk håndarbeid, design, dataprogrammering og webutvikling. Lokalene som spenner over flere etasjer i Pløens gate er fulle av elektronisk utstyr, datamaskiner, laserkuttermaskin, CNC-fresemaskiner, loddeutstyr, dreiebenk og mye annet spennende utstyr som er enhver teknologientusiasts drøm å få eksperimentere og leke seg med. Og alle som vil er velkomne til det, uansett om man er medlem eller ikke.

Når Tek er på besøk, er det første som slår oss den positive atmosfæren, den vennlige og hjelpsomme innstillingen, og et skikkelig ålreit samarbeidsklima. Noe annet som slår oss er lukten av elektronikk, varm plast som tyter ut av en drøss forskjellige 3D-skrivere, loddetinn og ikke minst en litt brent, kjemisk lukt fra laserkuttermaskinen.

Skapte sin egen arbeidsplass og lager 3D-styringssystemer hos Bitraf

Elias Bakken (34) er ett av Bitrafs medlemmer som også leier kontorlokale og driver sin egen virksomhet herfra. Han lager og selger styringssystemer for 3D-skrivere, nærmere bestemt designer han «hjernen» eller kretskortet som styrer en 3D-skriver.

Elias Bakken lager "hjerner" eller styringssystemer til 3D-skrivere.

– Jeg begynte med dette i 2010, jeg hadde en drit dårlig 3D-skriver. Det var en Makerbot, med et elendig og og unødvendig komplisert styringssystem. Så jeg bestemte meg for å gjøre dette skikkelig, og nå designer og selger jeg styringssystemer gjennom eget firma, Intelligent Agent, og livnærer meg av det, sier Bakken.

Han har forøvrig en mastergrad i nanoelektronikk på samvittigheten, det som tidligere het mikroelektronikk. Tek.no har omtalt Bakken tidligere, i en sak der han mener 3D-skriving er blant det viktigste som vil ta den digitale revolusjonen opp på et industrielt nivå.

– Det fine med miljøet og stedet her på Bitraf er at alle hjelper alle, og at alle er velkommen til å komme innom og bruke utstyret vi har til rådighet, sier han.

Laserkutter og kreativt spillerom

Yoshi, eller Matthew Roach (31) som han egentlig heter, kommer fra Essex i England, men har bodd i Norge i 5 år. Han tar straks på seg ansvaret med å vise oss laserkuttermaskinen.

Yoshi har full kontroll på laserkutteren. Han er en vennlig og imøtekommende fyr som er en flott ambassadør for miljøet hos Bitraf.
Laserkutteren i aksjon, den takler ulike materialer, og jobber svært raskt.

– Her får jeg utløp for kreativiteten min, jeg kan lage nesten hva jeg vil, sier han. Yoshi lager raskt et design på pc-en, og setter i gang laserkutteren. Laseren beveger seg lynraskt over platen av 5-lags kryssfinér, skjærer ut delene i løpet av noen sekunder, og svir inn Tek.nos logo på det som til slutt blir et flott «knokejern».

– Jeg liker å komme hit til Bitraf, her er det mye kreative og inkluderende folk, og veien er kort fra idé til å faktisk lage noe, sier han.

En annen kreativ fyr er Anan Mender (26), som utvikler en nettside hvor folk kan kjøpe og selge 3D-modeller.

Anan Mender har lansert en nettside for utveksling av 3D-design.

– Jeg lanserte Digible.net for en ukes tid siden. Tanken er at det skal bli en plattform hvor designere og butikker kan forhandle om produkter, sier Mender.

Spiller på 3D-skrevet fiolin

Koka Nicoldze er musiker og student ved Norwegian Academy of Music. Han er innom Bitraf for å teste en 3D-skrevet fiolin som er konstruert av Kim Øyhus, sivilingeniør i målefysikk og akustikk. Nicoldze er åpenbart en dyktig musiker, og får den neongrønne plastfiolinen til å låte overraskende bra.

– Det går fint å spille på den, men jeg må si lyden er noe spesiell, smiler Nicoldze.

En annen som driver mye med 3D-skriving, og som også har gjort butikk ut av det, er Christian Kulmus (21). I tillegg til å studere 3D-grafikk på Westerdahls, er han også aktivt med i en hub underlagt 3DHubs.com.

– Det er en tjeneste der alle med en 3D-skriver kan lage seg en hub og skrive ut deler for andre, opplyser Kulmus. Han bygger også sine egne 3D-skrivere, og kombinerer det med å tjene penger på å ta oppdrag fra designere eller andre kunder som ønsker å få skrevet ut ulike 3D-ting, prototyper eller modeller av ulike slag.

– Jeg tjener nok til at det går rundt. Hvis jeg skulle solgt skriveren jeg holder på å bygge nå, kunne jeg sikkert fått 16 000 kroner for den. Det morsomme er at flesteparten av delene til 3D-skriveren er skrevet ut på en 3D-skriver, forklarer Kulmus.

Koka Nicoldze er profesjonell musiker, og 3D-skriver-entusiast. Her tester han fiolinen Kim Øyhus har konstruert.

Brukerstyrt, fritt tilgjengelig og ganske unikt på verdensbasis

Daglig leder på Bitraf, Thomas Winther, sier til Tek at formålet med foreningen er å holde lokaler og utstyr som folk fritt kan bruke. Foreningen har rundt 150 betalende medlemmer. Å bli medlem hos Bitraf koster 300, 500 eller 1000 kroner per måned. Det er litt avhengig av om du er student eller har dårlig råd av andre grunner, og det avhenger også litt av hvor mye du faktisk bruker stedet og utstyret. Bitraf er et spleiselag, med stort hjerte og forståelse. De som har Bitraf som arbeidsplass og tjener penger på sakene sine, leier gjerne plass i kontorfellesskap, som koster 1800 kroner i måneden, eller det er mulig å leie eget kontor til en noe høyere pris.

Ikke bråk med denne mannen: Aksel i Tek.no viser frem sitt nye «knokejern» laget av Yoshi på laserkuttermaskinen.

– Men alle er velkomne hit, enten de er medlemmer eller ikke. Vi startet opp i 2012, og Bitraf har slått godt an, og blitt ganske populært. Vi får ingen offentlig støtte, og ønsker å fortsette slik at vi kan være uavhengig og at alt vi gjør er brukerstyrt. Vi vil gjerne utvide, og har planer om å etablere en bio-lab hvor vi kan eksperimentere med bioteknikk. Det finnes makerspaces andre steder, men Bitraf er faktisk ganske unikt på verdensbasis, forteller Winther.

Når Tek pakker sekken for kvelden, er det fremdeles mye vi ikke har fått dekket av det som skjer på Bitraf. Selv om det er flest gutter tilstede denne kvelden, er det også noen jenter her som driver med både 3D-skriving og lager kostymer til Cosplay og lignende.

I tillegg har vi blitt invitert til Sverige i november, når gutta i NorBot skal konkurrere med sine autonome, selvkjørende roboter i skikkelig robotkamp. Vi håper vi får anledning til å bli med dit, følg med!

Les også om gutta som leverer mye av 3D-skrivermaterialet de selger til nettopp Bitraf »

Les også
FlashForge Finder 3D-skriver: Vi har testet en enkel og brukervennlig 3D-skriver fra Clas Ohlson
Les også
Vi skannet og 3D-printet en kollega
Les også
De forvandlet leiligheten til en 3D-skriverbutikk
Les også
Slik kommer du igang med 3D-skriving – Del 2
Les også
Kom igang med 3D-skriving
annonse