Tek.no

Nyhet

Med denne lekre mobilen vil HP erobre Windows­telefonene fra Microsoft

Denne gangen kan de lykkes.

HP
21 Feb 2016 18:12

MWC Barcelona: Nok en gang skal HP lansere en mobiltelefon og nå gjør de det i løvens hule; Under Mobile Wold Conference i Barcelona. I dag kom nye Elite x3.

Tidligere forsøk på å penetrere dette deilige, svært betalingsvillige markedet, har bare kostet HP masse penger og energi. Siste forsøk var de bare LG som fikk glede av. De kjøpte HPs WebOS, som de hadde svidd av masse dollar på. Nå er det på'n igjen og denne ganger ser det mye mer fornuftig ut. Og innovativt.

HP har ikke funnet på noen sprell denne gangen, som å utvikle et eget operativsystem. Men de havner heller ikke i Androidgryta hvor det begynner å bli temmelig fullt. HP har valgt seg Windows 10 og satser heller på å tiltrekke seg sine egne forretningskunder ved å gi Microsofts Lumiatelefoner beinhard konkurranse på både design og spesifikasjoner.

HP har som mange av konkurrentene valgt å lansere Elite x3 midt i mylderet av nyheter som tømmes ut til mobiljournalister til stede på World Mobile Congress i Barcelona, dagen før selve konferansen og messen starter.

Topp spesifikasjoner

Elitetelefon: HPs nye Windowstelefon: Legger seg et godt stykke foran Microsofts Lumiamodeller.
HP

Det er slutt på tiden hvor de som produserte telefoner med Windows kunne forklare at spesifikasjoner var moderate fordi operativsystemet var så effektivt at det ikke trengte så mye kraft. Den forklaringen kjøpte ikke brukerne. Bokstavelig talt. Nå gjelder det, her som eller, å servere mest mulig av alt, så lekkert og lett som mulig. Og helst til så lav pris om mulig.

Det første HP har gjort er å utspekke Microsoft i det de kaller sin neste generasjon premium flaggskip telefon. Det er store ord i disse tider. Men la oss se:

For det første ser den lekker ut med en svær 5,96 tommers skjerm som fyller godt ut på fronten. Oppløsningen er WQHD, det vil si 2560 x 1440. Overraskende nok er dette en AMOLED-skjerm og den har multi-touch teknologi.

Tåler et bad

Sony har lenge tronet på toppen som kongen av vanntett. Samsung, som også kommer med sin S7 i dag, vil med all sannsynlighet også være vanntett. Det er HPs Elite X3 også. Den har IP 67 spesifikasjon noe som innebærer helt støvtett og vanntett ned til en meters dyp.

Telefonen har som de fleste nye nå Gorillaglass 4 og er spesifisert i henhold til MIL-STD 810G, som krever at den tåler å falle fra 1,2 meter uten å ta skade. I tillegg må den tåle vibrasjoner, termisk belastning og andre ting som militære er opptatt av.

Kraftig

HP har utstyrt telefonen med en Qualcomm Snapdragon 820 firekjerne prosessor, og latt den få 4 GB RAM å boltre seg på. Det burde være mer enn nok til selve telefonen, men siden dette er en Windows 10 telefon skal den også kunne brukes som PC når den kobles til skjerm og tastatur. Det er også det HP slår i bordet med overfor kundene sine. Dette er en dings som kan brukes i stedet for alle de andre dingsene dine. Da er det greit å ha litt kraftreserver.

Alt sammen får strøm fra et batteri på hele 4,15 Ah. Slikt er ikke hverdagskost, selv om mange telefoner nå er i ferd med å krype godt over tretallet. Elite x3 kan også lades trådløst.

Kamera

Hvis telefonen skal måle seg med de andre toppmodellene må den ha kameraer i toppklassen. Hvor gode disse er må vi komme tilbake på, men på papiret ser det greit nok ut. Bakkameraet er på 16 MP og de selfieglade får 8 MP å kose seg med. Microsoft leder med sine 20 MP, for de som vil ha flest mulig, men antallet et ikke det viktigste.

På lydsiden har HP fått hjelp av danske B&O, og det har de markert med egen logo på forsiden. Så får vi håpe at de har betalt for litt mer enn logoen. Det er doble stereohøyttalere som peker forover og mikrofonene, som det er tre av, er av den støykansellerende typen og de virker fra alle retninger.

Sikkerhet

Sikkerhet er viktig i den kundegruppen HP sikter seg inn på. Veldig viktig. Modellen de viser frem her nede er ikke helt utviklet på dette området, men det skal den være i god tid før lanseringen som er nærmere sommeren. Da vil den både ha iris og fingeravtrykk identifisering. En slik totrinns bioinnlogging er hakket hvassere enn dagens fingeravtrykkbaserte modeller. I tillegg nyter den godt av både Qualcomms og Microsofts Windows sikkerhetsplattformer, og man kan kryptere alt som ligger på telefonen og kommunikasjonen den utfører.

I dokken: Elite x3 kan dokkes på ulike måter. Den kommer med en dokk som gjør at den kan kobles til, og selvfølgelig lades, til en skjerm og tastatur, men også til denne kalt Lap Dock. Det er et bærbar PC, så og si uten annet enn en skjerm, batteri og tastatur. Alt kjører i telefonen. HP

Lap Dock

En måte å bruke telefonen på er via HPs nye Lap Dock. Det er en interessant vri på hva telefonen kan gjøre. Dette er nemlig en slags dum terminal som ser ut som en bærbar PC. Når den kobles til telefonen via USB-C kabel blir det liv i den. For her er det hverken prosessor eller minne. Alt foregår i telefonen og skjermen og tastaturet er bare slaver. Det hadde for så vidt vært flott å ha en slik bærbar for den har en 12,5 tommers, nesten kant til kant skjerm, et bakbelyst tastatur, B&O høyttalere og hele stasen er under 14 mm tykt. Av tilkoblinger finner vi 3 USB-C, en Micro HDMI og en port til hodetelefoner. Men altså ingen hjerne eller hukommelse

Blir denne stjålet mister man ikke data. Da må tyven få med seg telefonen også. Og helst et øye og en finger for å åpne den.

PC-erstatter

Vi er ikke helt sikker på at HP ønsker det skal gå troll i ordene deres om at Elite X3 kan erstatte PC-en. PC-er er noe de lever godt på. Men de føler vel at om ikke de gjør det selv, vil andre gjøre det. Dessuten tror de nok at kundene kommer til å ha begge plattformer. I tillegg kommer mange til å kjøpe alt ekstrautstyret de kan få til telefonen og som HP står klar med. Mange vil nok få med seg en USB-C-basert dokk som kobler telefonen til større skjermer via DisplayPort, HDMI, eller VGA, eller en av de andre tilkoblingsløsningene.

Virtuell

Siden telefonen har en Snapdragon-prosessor og ikke en fra Intel kan den ikke uten videre kjøre vanlige PC-applikasjoner. Derfor har HP utviklet Workspace, som er et virtuelt arbeidsmiljø som tar seg av de fleste kontorprogrammene folk er avhengig av. Selve jobben med å dra rundt x86-programmer gjøres i nettskyen, så her er man avhengig av å ha nettforbindelse, men også et kjøpt abonnement på HP Workspace.

HP lover at programmer som kjører i nettskyen vil få en ytelse som om de kjørte på en PC med åtte kjerner og med åtte GB RAM.

USB-C: Med den nye USB-standarden både lader telefonen raskere og overfører data raskere. Men Elite x3 kan også lade trådløst. HP

Forretning, forretning

Forbrukere som har sett HPs PowerPoint-presentasjon om telefonen blir neppe overmannet av kjøpelyst. Dette er en forretningstelefon. I tillegg til alle måtene å koble den til alt mulig utstyr vil HP fylle på med apper som understreker formålet. Her får man Office 365, Photoshop og mange andre som HP mener forretningsfolk bør ha. Noe kan nok med fordel sendes til de evige digitale jaktmarker, men forhåpentligvis er det ikke like ille som det vi opplever i mange Androidtelefoner.

Hvis vi regner riktig så er dette HPs tredje forsøk med mobiler, men de to første var ikke vellykket. Denne har det som trengs til å lykkes. Spørsmålet er nok mer om brukerne har valgt andre plattformer. Men de som velger Windows hele veien har i hvert fall fått noe som ser riktig så imponerende ut.

Ryktene sier at telefonen vil koste i underkant av 6000 kroner.

Drøssevis av nye produkter lanseres i disse dager:
Få med deg alt nytt fra Mobile World Congress 2016 »

Les også
Har du planer om å miste mobilen tusen ganger?
Les også
Dette er LG G5 – kanskje den eneste toppmodellen med utskiftbart batteri
annonse

Les også