Ikke betal for mye for mobilbruken din – velg ett av disse mobilabonnementene

Bytt og spar penger.

Nylig testet vi kjedene som forhandler mobilabonnementer i fysiske butikker, og resultatene spriket såpass at vi er på nippet til å anbefale at du holder deg unna disse når du skal finne nytt mobilabonnement.

Våre testere kom nemlig tilbake med anbefalinger som strakte seg fra 1 GB til 8 GB i måneden, tross at alle butikkene fikk oppgitt samme historie.

Men hva er egentlig de beste mobilabonnementene der ute? Det prøver vi å kåre én gang i måneden, og fra august valgte vi også å se på andre ting enn bare pris, som for eksempel priser for utenlandsdata, hva som skjer når du har brukt opp datapakken, maksimumshastighet og så videre.

Dermed kårer vi nå ikke lenger månedens billigste mobilabonnement – men månedens beste. I praksis er det rett og slett det abonnementet vi anbefaler folk å kjøpe i de fleste tilfeller.

Pris vil fortsatt være det viktigste kriteriet, men om det er to abonnementer som koster noenlunde det samme vil vi også gjøre en helhetlig vurdering av hvor gode abonnementene er før vi kårer en vinner.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Hastighet. Vi har minimumskrav til nedlastingshastighet for hver abonnementskategori, men høyere hastigheter er et pluss.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det nå tre operatører som tilbyr abonnementer til under hundrelappen: Hello, Ice og Telipol, og i praksis har det lite eller ingenting siden forrige kåring. Hello har priset seg til 98 kroner, mens de to andre skal ha 99 kroner. Da får du fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data.

For den ene krona må du akseptere en toppfart på 10 Mbit/s hos Hello og Telipol, mens Ice tilbyr opptil 50 Mbit/s.

Viktigere synes vi det er at operatørene har litt ulike måter å håndtere det om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Hello: Legger automatisk på en ny 1 GB-kvote på toppen av den gamle, og fakturerer deg 100 kroner ekstra. Du varsles ved rundt 80 prosent av brukt kvote. Det samme skjer når du har brukt opp den første pakken.

Når du har nådd 3 GB data sperres abonnementet for videre bruk av data den samme måneden, men du kan låse det opp igjen via Hellos kundesider. Da surfer du videre på 128 kbit/sek for 10 øre per megabyte eller 100 kroner per gigabyte.

Ice: Struper hastigheten umiddelbart når du når 1 GB, men lar deg surfe videre på 64 kbit/sek uten at du blir fakturert noe ekstra. Om du vil ha ny datakvote med full fart kan du kjøpe det for henholdsvis 79 kroner for 1 GB og 179 kroner for 3 GB (1 GB-abonnement med ekstra 1 GB-pakke er av en eller annen grunn billigere (99+79 kroner) hos Ice enn et abonnement med 2 GB inkludert (199 kroner).)

Telipol: Fakturerer deg 1,99 kroner per MB, altså 1990 kroner per gigabyte. Maksimalpris er imidlertid 399 kroner i måneden for data, og fra 3 GB strupes hastigheten til 128 kbit/sek. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB - fra 49 til 399 kroner.

Det gjør at det er mindre risiko for ubehagelige overraskelser med et Ice-abonnement om du skulle bruke opp datapakken. Ekstra behagelig om det er barna som bruker abonnementet, for eksempel.

Men pass på hvis du skal reise til utlandet – da er ingen av de aller billigste abonnementene veldig gunstige. Vi anbefaler å skru av roaming hvis du har såpass billige abonnement, eller velge Kompletts Miniflex-abonnement til 119 kroner i måneden. Komplett tilbyr nemlig fri EU-surfing innenfor datapakken til 2,70 kroner per dag.

Vi må dessuten nevne at verken Ice eller Telipol tilbyr mulighet for tvilling-SIM eller ekstra data-SIM, men ettersom dette er et abonnement med såpass lav pris og så lite data inkludert anser vi ikke at det er noe stort minus.

Vi kårer Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden og en hastighet på 10 Mbit/s passer for deg som har middels stort dataforbruk. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det nærmest dødt løp mellom Hello 5 GB og Chili Fribruk Medium 5 GB, med en pris på 244 kroner hver. I tillegg har Telipol meldt seg på også her. De tar en femmer mer enn Hello og Chili: 249 kroner.

Også her er det visse forskjeller i hvordan selskapene håndterer forbruk utover den inkluderte datamengden.

Chili: Bruker du opp datapakken tar Chilimobil 1,49 kroner per megabyte, altså 1490 kroner per gigabyte, men maksimalt 499 kroner i måneden.

Hello: Aktiverer automatisk en ny datapakke på 1,5 GB for 100 kroner når du overstiger den inkluderte datamengden. Du varsles ved cirka 80 prosent av oppbrukt kvote. Det samme skjer når denne pakken er brukt opp. Om du også bruker opp denne vil datatrafikken sperres, men du kan aktivere videre surfing via Hellos kundesider - da med en hastighet på 128 kbit/sek og en pris på 7 øre per MB - 70 kroner per GB.

Telipol: Fakturerer deg 1,99 kroner per MB, altså 1990 kroner per gigabyte, men maksimalt 399 kroner i måneden. Hastigheten strupes til 128 kbit/sek når du når 10 GB data. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB fra 49 til 399 kroner.

På ett punkt er det imidlertid stor forskjell mellom de to abonnementene. Chili og Telipol tar gjennomgående noe høyere priser for både ringing og databruk i utlandet. Her er noen eksempler:

ChiliHelloTelipol
Data i EU0,49/MB0,49/MB0,52/MB
Ringing fra USA til Norge2,49/min1,35/min2,49/min
Data i Thailand9,99/MB4,99/MB9,99/MB

Hello er altså noe billigere enn konkurrentene på utenlandsbruk. De tilbyr også tjenester som tvilling-SIM, noe du tilsynelatende ikke kan få hos Chili eller Telipol.

Vi er ikke helt solgt på måten Hello løser forbruk over inkludert datamengde på, men du kan fortsatt bruke mellom en og to ekstra pakker og få full fart før du kommer til maksprisen Chili og Telipol har.

Lavere utenlandspriser og mer gunstig løsning for overforbruk gjør at vi kårer Hello 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Trenger du fri dataroaming i EU, bør du velge Chili Fribruk Medium 5 GB med tilleggspakke til 54 kroner. Da er totalprisen 298 kroner – 101 kroner billigere enn Telenors abonnement med tilsvarende datamengde og fri EU-bruk (du får riktignok bare 10 Mbit/s nedlastingshastighet, mot 100 Mbit/s hos Telenor).

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv hver »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Best i denne kategorien: Chilimobil ser ut til å ha skrudd opp hastigheten fra 10 til 100 Mbit/sek siden forrige måned, så nå er det Chili som er det billigste alternativet i denne kategorien. De tar 294 kroner for 10 GB data, mens Komplett skal ha fem kroner mer for sitt MaxiFlex-abonnement.

Ser vi på hvordan de håndterer dataforbruk utover inkludert mengde, er det også en viss forskjell. Ingen av dem tilbyr ekstra datapakker, så du er nødt til å betale per megabyte. Chilimobil tar 1,49 per megabyte, med en makspris på 499 kroner i måneden, mens Komplett avkrever deg smått obskøne 5 kroner per megabyte, men riktignok med en makspris på 399 kroner i måneden.

Komplett har et veldig smart valg for deg som har liten bruk for fri roaming året rundt, nemlig muligheten til å betale 2 kroner og 70 øre per dag for fri roaming i EU. Veldig praktisk om du bare skal over grensa, på langhelg til London eller to uker til Spania. Chili tilbyr på sin side kontinuerlig fri EU-roaming innenfor datakvota for 55 kroner ekstra i måneden, og begge benytter Telenors nett.

Det blir dermed veldig tett i denne månedens kåring, med småting som skiller. Chili er i utgangspunktet fem kroner billigere, de tilbyr teoretisk sett fem ganger hastigheten til Komplett og taksameteret tikker ikke like fort om du skulle gå over datakvota.

Månedens vinner i kategorien Mye data er derfor Chilimobil Large 10 GB.

PS: Om du klarer deg med 10 Mbit/sek tilbyr også Hello 10 GB til 294 kroner i måneden. De har på sin side en datapakke som aktiveres automatisk om du går over den inkluderte datamengden. Denne koster 100 kroner, inneholder 2,5 GB data og kan aktiveres to ganger før det er full stopp. Hello har imidlertid ikke noe tilbud om fri roaming, men tar betalt med 0,49 kr/MB i EU.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien: Har du såpass høye krav til størrelsen på datapakken, er det ikke mange abonnementene å velge mellom. I praksis er det kun to abonnementer: Telenor Frihet 40 GB og Telia Smart Total. Begge abonnementene koster 699 kroner og inkluderer 40 GB med data og fri bruk i EU.

Abonnementene virker nesten helt identiske, og spesielt nå som Telenor har sagt at alle kundene får fri fart også etter at kampanjen går ut ved nyttår.

Om du skulle klare å bruke mer data enn de inkluderte 40 gigabytene håndterer de to operatørene det ulikt. Telenor fakturerer deg automatisk 5 kroner per megabyte (tilsvarer 5000 kroner per gigabyte), men maksimalt 399 kroner ekstra i måneden. Hos Telia blir du ikke automatisk fakturert, men må kjøpe ekstra datapakke - 1 GB for 79 kroner eller 10 GB for 249 kroner. 10 GB for 249 kroner er en rimelig mye bedre deal enn 80 MB for 399, som Telenors tilbud i praksis er.

Det gjør at vi kårer Telia Smart Total til månedens beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Trenger du enda mer enn 40 GB datapakke, er det kun ett abonnement å velge: Telenor Frihet 60 GB til 799 kroner i måneden. Hvis ikke må du kjøpe ekstra datapakke til Telia-abonnementet, og det blir dyrere.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Les også
Nå får også alle Hello- og Talkmore-kunder fri fart
annonse