Nyhet

– Kunstig intelligens vil gå forbi oss innen 100 år

Stephen Hawking advarer igjen.

Fysikeren Stephen Hawking regnes generelt som en ganske smart fyr, så at han er redd for utviklingen av kunstig intelligens betyr antakeligvis at det er en god grunn til det.

– Datamaskiners kunstige intelligens vil bli bedre enn menneskenes intelligens innen de neste 100 årene. Når det skjer, bør vi ha sikret at datamaskinenes mål er de samme som våre mål, sa han nylig på Zeitgeist 2015-konferansen i London.

Det melder Cnet. Du kan se hele foredraget her:

Stephen Hawking om intelligens.

Klarer vi å bruke teknologien på en god måte?

Han beskrev samtidig menneskehetens fremtid som et «kappløp mellom teknologiens økende kraft, og vår visdom om hvordan vi skal bruke den.»

Konsekvensene av å ikke være tidlig klar over farene kan være enorme:

Stephen Hawking – ved en annen anledning. Foto: Jim Campbell/Aero-News Network

– Det er fristende å avfeie ideen om superintelligente datamaskiner som science-fiction. Det vil være en feil, og potensielt menneskehetens verste feil noensinne, sier han.

Han påpeker at det ikke finnes noen naturlover som hindrer oss i å sette sammen en kunstig hjerne som er betydelig mer effektivt konstruert enn vår egen hjerne. Og om datamaskiner blir smarte nok, kan de på kort tid gradvis designe stadig mer effektive hjernesystemer.

Hawking mener at for øyeblikket er vi opptatt av hvordan man skal kontrollere kunstig intelligens som potensielt er smartere enn oss. Men i et større perspektiv er spørsmålet om det overhodet er mulig å kontrollere slik intelligens.

Vi ser allerede trusler

Hawking snakker ikke bare om ting som potensielt skjer mange år inn i fremtiden, men også ting som foregår nå.

Dette er et godt tidspunkt å stoppe å utvikle selvstyrte våpen, mener Hawking. Verdens militære ledere er neppe enige. Foto: U.S. Air Force

Han trekker for eksempel frem at det innen kort tid kan starte våpenkappløp hos militære verden over, for å utvikle selvstyrte våpensystemer som selv kan peke ut og eliminere mål.

– Vil vi egentlig at billige datastyrte våpensystemer skal bli morgendagens Kalashnikov, solgt til terrorister og kriminelle på svartebørsen, spør han retorisk.

Dette er ikke nye takter fra «verdens smarteste mann». I fjor kom han med en lignende advarsel i et intervju med BBC:

– Kunstig intelligens vil kunne ta av helt på egenhånd, og forvandle seg selv i et stadig raskere tempo. Resultatet ville vært at denne nye, opphøyde intelligensen vil anse oss som ubetydelige og unødvendige, og bli kvitt oss alle. Mennesker, som er begrenset av vår trege, biologiske evolusjon, vil ikke kunne konkurrere, og bli erstattet, sa han den gangen.

Åpent brev

Tidligere i år skrev Stephen Hawking under på et åpent brev om utfordringene ved kunstig intelligens.

I brevet understreker de hvor viktig det er å sikre at kunstig intelligens gjør det vi ønsker at de skal gjøre, og at fokus må være på å finne måter man kan bruke kunstig intelligens til å forbedre samfunnet vårt.

Blant de mange forskerne og teknologikjennerne som har skrevet under på brevet er PayPal- og Tesla-gründer Elon Musk, som tidligere har beskrevet kunstig intelligens som en potensielt større trussel enn atombomber.

En annen som har skrevet under på brevet er Demis Hassabis
Han leder Google-eide DeepMinds forskning på kunstig intelligens

(Kilde: Cnet)

annonse