Tek.no

Nyhet

Slik blir Google Chrome OS

Vegar Jansen
26 Nov 2009 18:00

Det skal godt gjøres å være på nett uten å komme borti noe selskapet Google har med å gjøre. Søkesiden www.google.com er jo tross alt rangert som verdens mest besøkte og Gmail foretrekkes av mange til e-post. YouTube (verdens største videonettsted) eies av Google, og kommer du over et kart når du surfer kan du vedde på at det er fra Google Maps. For ikke å snakke om hvor all reklamen du ser kommer fra...
Vel, egentlig trenger du ikke gå på nett i det hele tatt - du har vel hørt om mobiltelefoner med operativsystemet Android? Så det å si at Google har en finger med i spillet når det gjelder hvordan vi bruker internett og teknologi er egentlig en underdrivelse - de er inne med halve hånda.

Operativsystemet Google Chrome

Hvor høyt Google enn sikter - når operativsystemet for datamaskiner kalt Google Chrome OS slippes mot slutten av neste år er det ikke en direkte utfordrer til Linux, Apple OS eller Microsoft Windows. Her er fem punkter som kan forklare hva Chrome OS er og ikke er:
Chrome OS er åpen kildekode
Operativsystemet er på ingen måte bygd opp fra grunnen av, men er basert på Linux og nettleseren Google Chrome (du syntes det var noe kjent med navnet ja). Kildekoden er sluppet som Chromium OS.


Chrome OS er tett knyttet til maskinvaren
Du vil ikke kunne laste ned og installere Chrome OS på en hvilken som helst datamaskin - operativsystemet blir utviklet med tanke på å kjøre på et begrenset utvalg av forskjellig maskinvare. For eksempel kreves det at PC-en har en SSD. Noen av dagens minibærbare vil kunne oppgraderes til å kjøre Chrome OS, men det gjelder slett ikke alle.
Begrensningene (eller rettere sagt kravene) i maskinvareutvalget betyr at Chrome OS enklere kan optimaliseres for fart. Det skal kunne starte opp på 10 sekunder.
Chrome OS er i prakis en nettleser med ekstrafunksjonalitet
Operativsystemet har ikke noe tradisjonelt skrivebord som vi er vant til fra andre OS, men har du brukt nettleseren Chrome vil du nok kjenne deg igjen. Alt som skjer og gjøres finner på en måte sted i et nettleservindu. Du kan selvfølgelig bruke faner, eller ha flere vinduer åpne. Sistnevnte er å betrakte som flere skrivebord.


Chrome OS kjører kun webapplikasjoner
Siden operativsystemet egentlig er en nettleser, vil den kun kjøre applikasjoner og tjenester som finnes på nettet. Det trenger riktignok ikke være Googles egne applikasjoner eller tjenester - men det er jo på dette området Google virkelig sjefer.
Det betyr også at du slipper å tenke på å installere og oppdatere programvare. Sikkerhetsmessig skal operativsystemet være godt nok til at du heller ikke trenger tenke på antivirus.


Chrome OS lagrer automatisk til nettet
Det at du hele tiden jobber mot internett (eller nettskyen) betyr også at du ikke trenger tenke på sikkerhetskopiering, og ikke minst at du kan logge deg inn og jobbe fra en hvilken som helst PC med Chrome OS.
Noe data vil lagres lokalt i tilfelle du vil jobbe uten nettilgang. Kun lokal lagring av slikt som musikk, filmer og bilder vil også være mulig, men som en hovedregel vil alt du legger inn synkroniseres automatisk mot nettet.

En egen nisje

Som du nå skjønner er Google Chrome OS helt annerledes enn konvensjonelle operativsystemer, og rettet mot brukere som ikke skal bruke PC-en til noe tyngre enn å surfe på nettet. For jobbing med vanlige programmer eller spill vil du altså fremdeles trenge en vanlig datamaskin- en løsning med Chrome OS vil derfor ikke være valget for den som bare skal ha en eneste PC.


Men dette betyr egentlig ikke at konkurrentene kan puste lettet ut. Google vil med dette OS-et utfordre hvordan vi bruker nettet og nettbasert lagring - litt i samme bane som Apples iPhone har forandret måten vi bruker moderne mobiltelefoner. Går det Googles vei vil vi nok fort se at internett i enda større grad integreres i våre liv.
Men naturligvis vil noen overhodet ikke like tanken på å i enda større grad være avhenging av internett og Google.
Om du fremdeles er usikker på hva Chrome OS er kan du jo prøve Googles egen forklaring:
Bildene i artikkelen har vi forresten lånt fra Gizmodo.

Les også
Google har egen bærbar på trappene
Les også
Chrome klar for Mac og Linux
Les også
Når Windows ikke starter
Les også
Slik kan Googles operativsystem se ut
Les også
YouTube blir lettere
Les også
Disse PC-ene takler Chrome OS
Les også
Programmene du må ha til Windows
annonse

Les også