Nyhet

Her gir Netcom deg 4G-dekning

Tommy S. Johansen er dekningssjef i Netcom, og lover bedre tider.

Telenor har allerede jobbet i en periode med å bytte ut hver basestasjon i mobilnettet sitt for å øke kapasitet og hastighet. I dag holdt Netcom en pressekonferanse der selskapet avslørte lignende planer.

Netcom har bestemt seg for å investere en milliard kroner i infrastrukturen sin frem til 2012. Ut av disse pengene skal kundene få oppleve tidenes dekningsløft for et mobilnett som blir i verdenstoppen, ifølge selskapet.

Slik blir befolkningsdekningen. Også 2G-dekningen øker.

Planen er å levere bedre 2G-dekning på samme tid som de vil levere høyhastighets mobilt bredbånd til "hele befolkningen". Hver basestasjon vil nemlig støtte både 2G, 3G og 4G.

De nye investeringene skal føre til at dekningen på 2G vil øke fra 99 prosent av befolkningen til 99,7 prosent.

- Det fins fortsatt store mengder M2M-utstyr i markedet, altså ulike automatiserte bokser, som kommuniserer over 2G-nettet. Disse fins det fortsatt ingen plan for i forhold til overgang til 3G, forteller teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Netcom, på spørsmål om hvorfor selskapet også bygger et helt nytt 2G-nett.

Selskapet vil fortløpende lansere ny dekning og hastighetsøkning mens de bygger ut, og vil ikke vente med å skru på noen brytere.

Slik er planene for dekning og hastighet.

Øker hastighetene

Dagens 4G-nett kan allerede levere teoretiske 150 Mbps, og 75 Mbps enkelte steder der fiberkabelen til basestasjonen er flaskehalsen. 3G-dekningen skal jekkes opp til 21 Mbps hastighet, mens det et fåtall steder lander på 14,4 Mbps når år 2012 er omme. Ingen steder vil det være lavere hastigheter enn dette i 3G-nettet.

For å få til dette jobber selskapet med å få fiberkabler til basestasjonene, i tillegg til å bytte ut selve basestasjonen.

Under pressekonferansen var imidlertid Netcom svært tydelig på at de vil kommunisere de reelle hastighetene overfor kunder, for å unngå å love noe de ikke kan holde.

Responstiden skal holdes på rundt 15 millisekunder for 4G og jekkes ned fra 40 millisekunder i år til 30 millisekunder i neste års 3G-dekning.

Slik blir nedlastingshastighetene for 4G.
Slik blir nedlastingshastighetene for 3G.

Vil gi hele befolkningen mobilt bredbånd

Ved utgangen av 2012 skal 3G dekke 95 prosent av befolkningen og 4G vil etter planene dekke 89 prosent av befolkningen. 4G-dekningen skal ifølge Netcom bli meget god i både byer og alle steder der det er et kommunesenter. I tillegg skal store hyttefelt få hvert sitt teppe av 4G.

Trikset for å få til dette er å bruke nye frekvenser. Jo lavere frekvens, jo lengre er bølgelengdene og jo lengre rekker signalene. Netcom har allerede startet utbyggingen av 3G (UMTS) i 900 MHz-båndet.

– I Finnmark målte vi en 3G-basestasjon på 900 MHz til å rekke hele 48 kilometer. Da var den som målte dette riktignok alene på cella, men det er imponerende, sa Tommy S. Johansen, dekningsdirektør i Netcom, under pressekonferansen.

I første kvartal i år forventes det at 800 MHz-frekvensen auksjoneres ut, også kalt den digitale dividende, og denne ønsker selskapet å bruke til 4G.

– Vi skal ha deler av 800 MHz-frekvensen, og håper auksjonen skjer som planlagt i første kvartal, sier Johansen.

Dagens frekvenser er 2100 MHz for 3G og 2600 MHz for 4G.

Under en slik auksjon får operatørene kjøpe deler av et frekvensbånd, og det er rimelig å anta at både Netcom og Telenor er ute etter størst mulig bit av den digitale dividenden som nærmere bestemt omfatter frekvensene 790 - 862 MHz.

De høyere frekvensene vil brukes i mer tettbygde strøk der det er store krav til kapasitet.

Ifølge Netcom er det nå kjøpers marked for infrastruktur, altså for operatørene. Basestasjonene har blitt mindre og bruker 30 prosent mindre strøm enn før, samtidig som de gir bedre dekning og håndterer flere teknologier. På samme tid er prisene under sterkt press.

Ice-sjef Eivind Helgaker forteller at kapasiteten i nettet deres øker og at selskapet er godt rustet til veien videre.

Hva gjør konkurrentene?

– Det er ikke vår oppgave å legge til rette for Ice, svarer Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus diplomatisk på spørsmål om konkurrentenes fremtid.

– Ingen slår Ice på dekning. Det er viktig å skille mellom arealdekning og husholdsdekning. Det er klart at både Telenor og Netcom vil nærme seg Ice på husholdsdekning, men de vil aldri ta oss på areal, forteller Ice-sjef Eivind Helgaker når vi ringer ham.

Ice sitter også med planer om å gå over til LTE-teknologien, men venter foreløpig på at teknologien skal modnes. I mellomtiden oppgraderer de nettet sitt med varianter CDMA-teknologien de bruker i dag. Dette skal på sikt gi kundene en maksimal teoretisk hastighet på 14,4 megabit per sekund.

– I forhold til digital dividende-auksjonen sitter vi også med samme hjemmelekse som Telenor og Netcom - vi regner på hva det vil innebære. Vi har også behov for økt frekvensspekter, slår Helgaker fast.

Når det kommer til dagens konkurransesituasjon på mobilt bredbånd viser han til Post og teletilsynets nylige oversikt som viser at både Netcom og Telenors markedsandeler synker, mens Ice øker.

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor og bekymrer seg ikke nevneverdig over Netcoms planer.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor tar Netcoms økning i 2G-dekning med knusende ro. – 99,7 prosent er fortsatt bak oss, forteller han, og ønsker samtidig Netcom velkommen etter.

Telenor er også interesserte i digital dividende-auksjonen, men er foreløpig usikre på hvordan auksjonen vil foregå fra Post og Teletilsynets side.

– Vi håper det blir stilt krav til utbygging, slik at det ikke er kun prisen på lisensen som avgjør. Skal vi ha god dekning og kapasitet på LTE 800, trenger vi stor en stor andel av frekvensene som blir tilgjengelige i digital dividende.

– Network Norway ønsker at digital dividende skal deles i tre, der de ønsker seg en tredel, sier Telenors dekningsdirektør. – Om digital dividende deles i for mange biter kan det bety trøbbel for et landsdekkende LTE-nett, avslutter han.

Les også
NetCom lanserer 4G i tre nye byer
Les også
Disse skal levere Netcoms mobilnett
Les også
Slik gikk årets spådommer
annonse