Til hovedinnhold

Beskylder Tesla for «servicehelvete»: Hevder tre av fire biler ble levert med feil

Endte opp med at 85 biler ble kansellert.

– Tesla har tydeligvis havnet i et servicehelvete, sier Stefan Moeller, sjefen for den tyske elbilutleieren Nextmove.

Ved utgangen av 2018 hadde Nextmove bestilt totalt 100 Tesla Model 3. I løpet av våren ble de 15 første levert, men bare én av fire kom uten feil. Det dreide seg om oppskrapede støtfangere, fukt i lyktene, defekte hjul, kabler som hang og slang og liknende, men enkelte av bilene var ikke engang kjøredyktige, ifølge selskapet, som også har fortalt historien sin til Bloomberg.

Etter å ha gått frem og tilbake med Tesla i ukesvis for å få reparert feilene, krevde Nextmove at fremtidige overleveringer skulle skje uten defekter eller at reparasjoner skulle skje raskere.

En av Model 3-bilene Nextmove fikk levert kom med et bulket hjul. Dette var et vinterhjul og ble derfor håndtert i Europa, ikke på fabrikken, ifølge selskapet.

Ultimatum og kansellering

Da stilte Tesla det Nextmove omtaler som et «ultimatum».

– Ultimatumet på 24 timer handlet om å fortsette å akseptere biler i den samme tilstanden (og ikke i tilstanden som ble avtalt med Tesla Tyskland tidligere) eller å få hele ordren kansellert. Å akseptere dette ville ha betydd at vi hadde måttet fortsette å skuffe kunder og akseptere biler som ikke var fri for defekter og uten reparasjoner med tydelige tidsfrister, sier pressekontakt for Nextmove, Martin Jendrischik, til Tek.no.

Nextmove godtok ikke dette. De sier Tesla kansellerte resten av Model 3-ordren på 85 biler. Disse bilene hadde en verdi på rundt fem millioner euro, like under 50 millioner kroner.

Det sier Teslas norske kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland ikke stemmer:

– Det er ikke riktig at Tesla har kansellert bestillingen til kunden. Kunden valgte selv å ikke ta imot bilene de hadde bestilt. Vi antar at dette ble påvirket av kundens frustrasjon knyttet til en urelatert sak tidligere i år. Tesla var i ferd med å reparere disse feilene og hadde gitt lånebiler til kunden da han valgte å kansellere bestillingen. Kunden fortsatte likevel å legge inn bestillinger av nye Model 3, skriver Roland i en e-post til Tek.no.

I sommer forsøkte Nextmove på nytt å kjøpe fire nye Model 3 på nett, hvorpå de endte opp med å bli tilbudt biler som allerede hadde blitt registrert på privatpersoner. Hadde de akseptert disse, hadde de både gått glipp av momsfradrag og den tyske miljøbilbonusen.

– Alt dette viser at Tesla er i et servicehelvete etter at produksjonshelvetet ser ut til å være løst. De er ikke villige eller i stand til å levere biler uten seriøse defekter til en stor flåteoperatør som oss, sier Moeller i en pressemelding.

Nextmove-sjefen beskriver prosessen i detalj i en Youtube-video:

Han understreker at det eneste de gjorde overfor Tesla var å insistere på at de etterfulgte generelle kvalitetsstandarder og -prosesser for å beskytte sine leietakere og businessmodell.

– Selv om vi anser Tesla Model 3 som den beste elbilen i verden i dag, lener vi oss tungt på at andre produsenter kommer på markedet med konkurransedyktige elbiler neste år – og som også kan kundeservice. Vi kommer selvfølgelig også til å fortsette å teste for å se om Tesla kan komme ut av servicehelvetet, sier Moeller.

En Tesla-talsmann sier til Bloomberg at de tror Nextmoves avgjørelse om å kansellere resten av ordren handlet om en «urelatert disputt» tidligere på året, og sier registreringsproblemet hadde å gjøre med en midlertidig feil i matchingen av ID-numre og biler.

Forbrukerrådet: – Bedring

I Norge omtalte Forbrukerrådet Tesla tidligere i år som «verstingen» blant elbilprodusentene når det kommer til feil og mangler, og noterte at halvparten (86) av alle tvistesaker med elbiler som måtte til mekling i fjor handlet om en Tesla.

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier det relativt sett er færre Tesla-klager som ender opp hos Forbrukerrådet i år enn i fjor.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet opplyser til Tek.no at de så langt i år har mottatt totalt 91 klager på Tesla, mot altså 86 klager i hele fjor.

15 av klagene så langt i år er på Model 3, et antall som fremstår som relativt minimalt med tanke på at det er registrert nesten 11.000 Model 3 på norske veier.

– Det er altså flere klager totalt i år enn i fjor, men ettersom Teslas bilpark har økt såpass drastisk har andelen klager per bil gått betydelig ned. Det har altså vært en forholdsmessig bedring hos Tesla, men de ligger likevel på topp blant bilmerkene om vi ser på tvistegraden, sier Iversen.

Av de 15 klagesakene på Model 3 handler fire om lakkskader ved levering, tre om håndteringen av avbestilling eller angrerett og de fleste av de resterende om manglende autopilot eller annet kundeutstyr ved levering.

– Man må anta at Tesla rydder opp i de aller fleste klagesakene på egen hånd, og vi i Forbrukerrådet ser jo kun de klagene der ting ikke blir ryddet opp i. Barnesykdommer og voksesmerter er jo heller ikke helt uvanlig når man går foran på den måten Tesla har gjort, sier Iversen.

En av Model 3-ene Nextmove faktisk fikk levert, ble skadet i en kollisjon av en kunde. Etter tre måneder hadde Tesla fortsatt ikke klart å skaffe en ny støtfanger, sier selskapet.

Tesla: – Rekordhøy kvalitet

Teslas norske kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland sier til Tek.no at kvaliteten på bilene deres er rekordhøy, og at de ikke har data som tilsier uvanlige kvalitetsproblemer noe sted i verden.

– Det er alltid en risiko for mindre kosmetiske skader ved transport til kunden, men dette er ikke unikt for Tesla, og vi håndterer slike skader raskt. Våre kundetilfredshetsdata viser at tyske kunder i stor grad er fornøyde med bilene sine, inkludert kvalitet og tilstand på bilen ved levering, sier Roland.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge sier de fleste kundene er fornøyde med tilstanden på bilen ved levering.

– Vi må også få minne om at de aller fleste Tesla-kundene i Norge er fornøyde, som dokumentert i blant annet Norsk Kundebarometer 2019, hvor Tesla med fire av fem stjerner ble plassert i kategorien svært fornøyde kunder.

Roland sier de har redusert ventetiden på servicetimer i Oslo-området fra fire måneder i fjor sommer til rundt to uker nå.

– Gjennomsnittlig reparasjonstid er redusert fra syv til to dager. I tillegg har vi åpnet for mobilbooking av servicetimer, slik at kunder enkelt og umiddelbart kan velge det tidspunktet og servicesenteret som passer for dem, sier han.

annonse