Til hovedinnhold

Nå begynner det å haste om du skal kjøpe ny PC med Windows 7

Snart kan ikke PC-produsentene lenger forhåndsinstallere operativsystemet.

Adriano Castelli/Shutterstock.com

Akkurat som levende organismer har også operativsystemer bestemte livssykluser, og før eller siden går den ubønnhørlig mot slutten, enten man liker det eller ei. Det ennå utbredte Windows XP ble frakoblet respiratoren i april i år, og nå som Windows 8 for lengst er båret frem har også Windows 7 måttet finne seg i å snart bli avsluttet.

Som blant andre nettstedene ZDNet og The Inquirer minner om, nærmer det seg nå en svært viktig dato i livet til Windows 7.

Forhåndsinstallasjoner avsluttes 31. oktober

Om bare en drøy måned, 31. oktober, blir det nemlig ikke lenger mulig for PC-produsenter å installere Windows 7 i nye PC-er for salg til forbrukere, som Microsoft selv opplyser om. Datoen faller altså på den samme som Halloween, som for noen kanskje er passende.

Det er de tre Windows 7-versjonene Home Basic, Home Premium og Ultimate som ikke lenger kan forhåndsinstalleres i nye PC-er etter 31. oktober. Den bedriftsrettede Professional-utgaven har Microsoft ennå ikke oppgitt en avslutningsdato til.

PC-produsentene kan selvsagt selge ut beholdningen av Windows 7-maskiner de allerede har på lager, men deretter vil det altså ikke bli mulig å tilby nye.

Støtten fortsette en god stund

Dermed kan det altså så smått begynne å haste dersom du har lyst på en ny PC med Windows 7. Slike PC-er er riktignok allerede vanskelige å få tak i siden så å si alle PC-er nå kommer med Windows 8.1, men med litt graving er det fullt mulig. Nettbutikken Amazon har for eksempel en rekke modeller tilgjengelig.

Støtten av Windows 7 fortsetter likevel en stund til. Datoen for avslutning av mainstream-støtten er 13. januar 2015, som betyr at operativsystemet ikke vil bli videreutviklet etter denne datoen. Såkalt utvidet støtte, det vi si automatiske sikkerhetsoppdateringer og lignende, vil imidlertid fortsette helt frem til 14. januar 2020.

Nå er Windows 9 allerede også på trappene: Lekket video viser startmenyen til operativsystemet »

annonse