Tek.no

Nyhet

Dingsen for deg som vil forstå hundespråk

Tolker hundens signaler ved hjelp av sensorer.

North Carolina State University
6 Nov 2014 14:12

Å lese kroppspråket til en hund kan være vanskelig. Derfor har en gruppe utviklere med tilknytning til North Carolina State University (NCSU) laget en dings som skal gjøre det lettere for mennesker å kommunisere med hundene sine, skriver Cnet.

Dingsen er et smart-dekken som inneholder en rekke sensorer. Disse måler blant annet hundens hjerterytme og kroppstemperatur, hvordan holdning den har og hvordan den beveger seg.

Ved hjelp av sensorene hevder utviklerne at de klarer å bedømme hundens kroppsspråk, stressnivå og til en viss grad hundens emosjonelle velferd. Dataene som samles inn sendes trådløst til hundens eier.

– Vi har utviklet en plattform for datakoblet kommunikasjon mellom mennesker og hunder som gjør det lettere å tolke signalene til hunder, og som kan brukes til å sende klare og entydige beskjeder tilbake til dem, sier Dr. David Roberts, professor ved NCSU, i en pressemelding.

Nyttig for redningshunder

På dekkenet sitter det dessuten høyttalere og små, vibrerende motorer som gjør det mulig for et menneske å gi hunden kommandoer på avstand. Dette skal særlig være interessant å teste ut på redningshunder, både for å vurdere hundens allmenntilstand etter et oppdrag og til å gi instrukser underveis.

Utviklerne har en fungerende prototype av dekkenet klart nå. De jobber likevel med å gjøre spesialtilpasninger som kan øke nytteverdien ytterligere.

– For eksempel har vi for redningshunder lagt til sensorer som kan oppdage farer, som gasslekkasjer, samt kamera og mikrofon for å innhente mer informasjon, sier Dr. Alper Bozkurt, professor ved NCSU.

I tillegg ønsker de å tilpasse smart-dekkenet for blindehunder. De tror målingene fra dekkenet kan være til hjelp for å avdekke tidlig om hunden er skikket til en slik jobb, ved å se hvordan den takler stressende situasjoner.

Produktet er altså fortsatt på prototypestadiet. I tiden fremover vil utviklerne videreutvikle designet på dekkenet, samt finne nye bruksområder for plattformen.

Dette er appen for deg som aldri får nok av søte hundevalper.
Klooff er som Instagram for kjæledyret ditt »

(Kilder: pressemelding via Cnet)

annonse

Les også