Til hovedinnhold

Film- og platebransjen krever 1 million lenker fjernet fra Google – daglig

Antall forespørsler har nådd en ny milepæl.

Google, iStock/3731893

Samtidig med at piratvirksomheten på Internett stadig fortsetter i beste velgående, er antipiratene blitt stadig mer ivirige i kampen mot det gjenstridige fenomenet.

Søkegiganten Google har også blitt en viktig aktør i denne kampen, og har etter press fra underholdningsbransjen blant annet forsøkt å skjule The Pirate Bay fra søkeresultatene. Et noe mer effektivt virkemiddel har vært å simpelthen fjerne lenker til opphavsbeskyttet materiale, noe Google har drevet med i lang tid etter forspørsler fra rettighetshavere.

Bes om å fjerne én million lenker daglig

Nå melder nettstedet TorrentFreak at Google har nådd en ny milepæl når det gjelder disse forespørslene, kjent som «takedown notices». Google behandler nemlig nå over én million slike meldinger om dagen i gjennomsnitt.

Antall forespørsler har gått bratt oppover de siste årene.Foto: Google

Nærmere bestemt ble søkegiganten overøst med 7,8 millioner forespørsler om å fjerne lenker til opphavsbeskyttet innhold forrige uke. For å sette dette i perspektiv tilsvarer det i underkant av 13 forespørsler per sekund.

Som man kan se av grafen hos Google har antallet gått bratt oppover helt siden selskapet begynte å føre statistikken. I juli 2011 lå det ukentlige antall forespørsler kun på rundt 130 000, så økningen har med andre ord vært enorm.

Ikke uten bivirkninger

Google har ikke oppgitt oppdatert informasjon om hvor stor prosentandel av lenkene som fjernes, men opplyser på sidene sine at 97 prosent av lenkene som var spesifisert i forespørsler mellom juli og desember 2011 ble fjernet, noe som gir en god indikasjon.

Som TorrentFreak peker på er den kraftige økningen ikke helt uproblematisk. Det skal blant annet har blitt rapporert at lenker til flere nettadresser som ikke inneholder opphavsbeskyttet materiale også har blitt fjernet.

Ofte skjer dette som et resultat av feil, men det har også vært tilfeller hvor forespørslene visstnok har blitt misbrukt på ulike måter, for eksempel til å kneble ytringsfrihet. Det antallet kan dessuten også tolkes som en indikasjon på at teknikken med å fjerne søkelenker ikke er spesielt effektiv.

Visste du at Google har en stor, ukjent konkurrent? Kinesiske Youku har nå 500 millioner brukere »

annonse