Til hovedinnhold

Dette er nytt i Android 4.4

Google lanserte "Kvikk Lunsj"-Android sammen med Nexus 5.

Google

I dagens lansering av Google nye referansemobil, ble også mange av nyhetene i nye Android 4.4 KitKat kjent. Google selv legger mest vekt på ny stemmefunksjonalitet, som lar deg bruke telefonen bare ved å si "Okay Google". Det er imidlertid ikke det eneste som er nytt i den nye Android-versjonen.

For eksempel har musikkspilleren blitt enda tettere integrert i operativsystemet. Fra før hadde du kontroller og liten albumgrafikk på låseskjermen, men nå skal hele låseskjermen kunne dekkes av albumgrafikken til musikken du hører på.

Les mer om nylanserte Google Nexus 5

Ringeappen i Android er oppdatert. Den kan nå organisere kontaktene du bruker oftest øverst.Foto: Google
Android 4.4 kan søke opp nummer du ikke har i kontaktlisten, slik at du likevel ser hvem som ringer.Foto: Google

Nyoverhalt ringeapp

Hakket mer nyttig er muligens den nye ringeapplikasjonen. Denne appen har vært så godt som lik i Android siden operativsystemet først ble tilgjengelig, men nå har den fått seg en oppgradering.

Appen organiserer nå kontaktene dine etter hvilke du bruker oftest, og det skal være mulig å søke direkte i adresselisten hos Google, for de som benytter seg av betalte Google-tjenester.

Identifiserer ukjente anrop

En svært spennende nyhet er at Android nå får innebygget støtte for å søke opp ukjente anrop på nett. Denne funksjonen skal først og fremst fungere mot bedrifter som er registrert i Google Maps. Dermed vil den neppe fungere hvis det bare er naboen som har fått nytt nummer. Telefonselgere kan imidlertid gå en litt vanskeligere fremtid i møte.

Også meldingssystemet er oppdatert. En ny Google Hangouts-app som slippes samtidig med Android 4.4 støtter både SMS, MMS og de vanlige lynmeldingsfunksjonene.

Bedre støtte for trådløse utskrifter

Det nye operativsystemet skal ha fått enda bedre støtte for trådløse utskrifter. I dag må du stort sett laste ned en app fra skriverprodusenten for å få skrevet ut direkte fra telefonen. Foreløpig er vi ikke sikre på hvor mye enklere det vil bli, ettersom Google antyder at du fortsatt kan trenge apper for dette.

Dypere integrering er også et stikkord for filstyringen i Android 4.4. Nå kan du nemlig gå hvor som helst i filsystemet på telefonen, eller nettbrettet ditt, og laste opp direkte til Google Drive.

Skjuler menyelementene når du leser

En egen funksjon for deg som liker å lese på telefonen din, skal sørge for at alle andre forstyrrende elementer på skjermen forsvinner. Funksjonen kalles "immersive mode", eller fordypningsmodus. Immersive mode skal være aktiv hele tiden, og vil automatisk gjemme det som befinner seg rundt teksten du leser. For å få tilbake knapper og grensesnitt kan du sveipe langs kanten på skjermen.

For deg som laster ned bøttevis av apper fra Google Play, kan det være greit å vite at sikkerheten i nye Android er oppdatert. Såkalt Sandboxing, altså at man først prøvekjører appen i et lukket miljø, der den ikke kan gjøre skade, skal nå ha blitt enda sikrere.

Proffbrukere vil sannsynligvis bli glade for at e-postapplikasjonen har fått seg en sårt tiltrengt overhaling.

Låseskjermen kan nå vise albumgrafikk, eller grafikk som tilhører serier eller filmer som vises via Chromestick.Foto: Google

Nexus 5-spesifikke funksjoner

En nyhet som ikke er fullt så synlig som de andre, er at fleroppgavekjøring nå skal ha blitt raskere. Det er en ganske vanlig forbedring, for hver nye Android-versjon som kommer, men nå skal altså skjermen respondere enda raskere, og oppgaveveksling gå fortere.

Årsaken til den kjappe responsen skal være forbedret minnehåndtering og optimalisert skjermteknologi. Siden dette er maskinvarespesifikt, vil ikke dette bli med om du legger inn Android 4.4 på en av de tidligere Nexus-enhetene.

"Evig" musikkavspilling

Enda en Nexus 5-spesifikk funksjon er musikkavspilling med svært lavt batteriforbruk. Til tross for at den nye telefonen har et litt slapt batteri på bare 2300 mAh, skal den kunne spille av musikken din i inntil 60 timer.

Google pleier å slippe nylanserte Android-versjoner ganske kjapt etter lansering. Foreløpig har vi ikke funnet noe sted å hente ned den nye Android-versjonen. For deg som har en Nexus-enhet fra før, kan det være lurt å titte innom dette nettstedet fra tid til annen. Der huser Google Android-utgavene som har kommet så langt, og den nye vil sannsynligvis dukke opp der så fort Google åpner portene.

Hvis du ikke er fullt så utålmodig, vil du få opp varsel på skjermen så fort Android 4.4 kan lastes ned. Dette er noe enklere enn å hente selv, men ulempen er at det kan ta noe tid før oppdateringsvarselet dukker opp, ettersom nye Android-versjoner ikke rulles ut helt samtidig til alle brukere.

Les mer om nylanserte Google Nexus 5

(Kilde: Google)

annonse