Tek.no

Nyhet

Naziene skal ha brukt 3D-kamera under OL

18 Mai 2011 21:27

Nazistene skal ha brukt stereoskopiske kameraer – også kjent som 3D-kameraer – under OL i Berlin i 1936 for å kunne bedømme resultater på en mer nøyaktig måte. Dette kommer frem i undersøkelser foretatt av filmskaperen Philippe Mora.

Tidligere i år viste Philippe Mora til sin oppdagelse om at Hitlers Tredje rike brukte stereoskopisk teknologi i propagandafilmer som ble lagd før Den andre verdenskrig.

Utløst av pistolskudd

Nå har han altså funnet dokumentasjon som skal vise at nazistene brukte et sofistikert stereoskopisk kamera som var spesiallagd for å ta opp bilder av atleter som kom løpende over mållinjen på Olympiastadion utenfor Berlin.

Det stereoskopiske systemet bestod av to Zeiss Ikon-kameraer, og disse ble utløst av pistolskuddet ved begynnelsen av hvert løp. Fra et høyt tårn filmet kameraene løpet, og skulle vise hendelser og identifisere vinnere på en nøyaktig måte.

Syv minutters fremkallingstid

En rapport av Gottfried Philipp, et medlem av designlaget fra Braunschweig teknologiske universitet, viser i tillegg at bilder ble fremkalt innen syv minutter, slik at dommerne kunne foreta forholdsvis rask dømming.

Hverken den internasjonale olympiske komiteen eller Zeiss Ikon har ennå funnet bilder av den verdensberømte løperen Jesse Owens i sine arkiver. Den afroamerikanske Owens vant fire gullmedaljer i 1936, noe Hitler og nazistene skammet seg kraftig over.

(Kilde: Variety)

Les også
3D-lommekamera fra DXG
Les også
Holder holografisk motevisning
Les også
Siste romferd bruker 3D
Les også
Viser 3D-film fra krigen
Les også
Ett skritt nærmere ekte 3D
annonse

Les også