Microsoft og FBI til storaksjon mot massivt svindel-nettverk
«Citadel» har tatt for over 3 milliarder kroner.
Det finnes mange organisasjoner som jobber ustanselig med å få bukt med så mye datakriminalitet som mulig, men det hjelper tydeligvis å ha store IT-aktører også i ryggen.
Nå meldes det at Microsoft, i samarbeid med både FBI og aktører innen finans- og teknologi-sektoren, har stått bak en bred og vellykket aksjon mot et svært omfattende svindel-nettverk.
Stjålet for milliarder
Nettverket heter Citadel og er bygd opp av haugevis av såkalte «botnets», det vil si mindre nettverk av datamaskiner som er infisert av ondsinnet programvare. Denne programvaren er i stand til å overvåke og lagre offerets tastetrykk, noe som gjør at svindlere kan innhente private opplysninger og bruke disse til å blant annet skaffe seg tilgang til bankkontoer.
Microsoft skal ha begynt å etterforske virksomheten til Citadel-nettverket allerede i fjor, og ifølge pressemeldingen er over 5 millioner mennesker berørt av den ondsinnede Citadel-programvaren. Mesteparten av de infiserte maskinene skal befinne seg i USA, Europa, Hong Kong, Singapore, India, og Australia.
Nettverket skal ha svindlet både privatpersoner og selskaper for over 500 millioner dollar, altså over 3 milliarder kroner.
Effektiv aksjon
Etter å ha sikret seg en rettslig tillatelse forrige uke klarte Microsoft å stanse kommunikasjonen mellom mer enn 1400 Citadel-nettverk, og flere millioner infiserte datamaskiner. Mye informasjon ble også hentet inn fra nettverkene og skal brukes som bevis og grunnlag for videre etterforskning.
– Denne koordinerte handlingen demonstrerer den makten som ligger i å kombinere juridisk og teknisk ekspertise, og vi kommer til å fortsette å jobbe samme for å stanse disse data-bandittene, sier visesjef i Microsofts juridiske avdeling Brad Smith i pressemeldingen.
På grunn av størrelsen og kompleksiteten til Citadel-nettverket forventer ikke Microsoft og samarbeidspartnerne at trusselen er fullstendig eliminert. Det antas likevel at aksjonen har påført nettverket betydelig skade og gjort det farligere for datakriminelle å fortsette sin virksomhet.
Selv «trygg» Internett-surfing kan gi deg skadelig programvare:
Her ser du hvordan du kan bli smittet »
(Kilde: Microsoft, via The Independent)