Til hovedinnhold

Lanserte råskinn med både Ubuntu og Android

Ubuntu Edge er dekket av safirglass og kan bli en fullverdig PC.

Canonical
Finn Jarle Kvalheim
Slik skal Ubuntu Edge set ut fra baksiden. Kameraet skal være laget for å være spesielt lysfølsomt.Foto: Canonical

Det har lenge vært kjent at Canonical, selskapet bak Ubuntu, sikter seg inn mot mobilmarkedet. I dag ble Ubuntu Edge lansert, en svært heftig mobiltelefon som skal kjøre Ubuntu – hvis mange nok bestiller den, altså.

Telefonen er nemlig lansert på spleiseportalen Indiegogo.com, og før produksjonen kan gå i gang må Canonical ha inn hele 32 millioner dollar i støtte. Det ser imidlertid ut til å gå relativt radig for selskapet. Etter få timer på nett er summen oppe i rundt 800 000 dollar, med 31 dager igjen av kampanjen.

Ubuntu Edge skal bli et råskinn av en telefon. Den 4,5 tommer store skjermen vil riktignok bare ha en oppløsning på 1280 x 720 piksler, men den vil være dekket av safirglass(!), et materiale du ellers finner i påkostede armbåndsur.

Les også: Ubuntu klar for Nexus-nettbrettene

Kjører både Ubuntu og Android

Akkurat hvilken systembrikke som sitter i telefonen ved slippdatoen er uvisst – Canonical oppgir kun at den vil få den raskest tilgjengelige flerkjernebrikken.

Videre på spesifikasjonslisten er både 4 GB RAM og 128 GB lagringsplass.

På skjermen vil du få se både Ubuntu og Android. Telefonen kan nemlig velge mellom disse operativsystemene ved oppstart.

Telefonen er dekket av noe så uvanlig som safirglass. Vanligvis støter du på dette materialet i relativt kostbare armbåndsur.Foto: Canonical

Fullverdig Ubuntu-PC

Hvis du vil skal du kunne bruke telefonen som en fullverdig Ubuntu-PC ved å koble den til skjerm, tastatur og mus.

Det er ventet at de første telefonene sendes ut i mai til neste år, men hvis det klør i fingrene etter en Ubuntu-telefon, kan det lønne seg å bestille nå. Selskapet har nemlig en lanseringskampanje som varer det første døgnet, der telefonen koster 600 dollar. Du må imidlertid huske å legge til 30 dollar ekstra for frakt til Norge selv.

Totalt gir det en pris på noe over 4500 kroner, med avgifter og alt.

Håpløs betalingsløsning

Det er imidlertid en ulempe her. Nettstedet telefonen er lansert på benytter seg utelukkende av Paypal for betaling, og du kan ikke betale med kredittkortet ditt gjennom Paypal – i stedet må du ha lenket betalingskortet ditt til kontoen, og bekreftet det hos Paypal. Det gjøres ved at Paypal trekker 15 kroner fra kontoen din, og sender deg en valideringskode, som du ser i kontooversikten din.

Det kan ta inntil 31 dager å få den koden, så er du riktig uheldig rekker du ikke en gang å betale de 830 dollarene, som telefonen koster fra i morgen.

Vil du vite mer om operativsystemet? Se vår sniktitt på Ubuntu for Phones her.

Under ser du Canonicals egen presentasjon av prosjektet:

annonse