Til hovedinnhold

Hjelp oss med å teste hastighet

Vår søsterpublikasjon Teknofil.no har lansert en ny utgave av Speedometer – en tjeneste som måler nedlastningshastigheten på ditt bredbånd – slik at du kan måle om du får den hastigheten du betaler for. Dette gjelder også for mobilt bredbånd, og vi kan allerede se noen indikasjoner på hvilke leverandører som oppnår høyest hastighet.

De tre største innen mobilt bredbånd i Norge – Telenor, Netcom og Ice.net – har alle blitt målt av leserne.

Ganske jevnt

I skrivende stund er statistikken for nedlastningshastighet på mobilt bredbånd som følger: (målt i kilobit per sekund – Kbps)

  1. Netcom: snitthastighet 1.251 Kbps basert på 176 målinger.
  1. Telenor Mobil: snitthastighet 1.164 Kbps basert på 200 målinger.
  1.  Ice.net: snitthastighet 859 Kbps basert på 448 målinger.

Trenger din hjelp

Tallene ovenfor viser at det er nokså jevnt mellom de tre leverandørene, tatt i betraktning at Ice.net har langt flere målinger enn Netcom og Telenor Mobil, og at det derfor er naturlig med en noe lavere snitthastighet. I tillegg vil det ha betydning hvor i landet man bruker sitt mobile bredbånd – turbo-3G-dekning vil naturligvis trekke opp gjennomsnittet, for eksempel.

Derfor vil vi oppfordre alle til å måle sitt bredbånd – enten det er tradisjonelt- eller mobilt bredbånd – og skrive inn postnummeret der du bor eller befinner deg. På denne måten kan vi etter hvert finne ut hvilke leverandører som leverer de beste hastighetene i ulike deler av landet. Det er imidlertid viktig å påpeke at dette ikke er en eksakt måling av hastigheten din, men i stedet en god indikasjon på hvilken hastighet din forbindelse har.

Netcom fornøyd

Kommunikasjonsrådgiver Modolf Moen i Netcom sier til Mobilen.no at resultatet av målingene på Speedometeret for mobilt bredbånd ikke kommer som noen overraskelse, ettersom deres erfaringer viser at gjennomsnittshastigheten ligger på 1-2 Mb/s.

- Dette er som forventet. Vi har satset mye på turbo-3G i år, for å sikre høy hastighet. Kapasitet er en kontinuerlig prioritering for oss, sier Moen.

- Veldig positivt

Administrerende direktør Matthias Peter i Ice.net poengterer overfor Mobilen.no at det er gjort betydelig flere målinger av Ice.net enn de andre to leverandørene, samt at opplastningshastighet ikke måles, og at vi foreløpig ikke vet den geografiske fordelingen av de som har målt. Likevel er han positiv til tjenesten.

- Jeg synes det er spennende og veldig positivt at dere som første aktør (så langt jeg kan se) tar kategorien mobilt bredbånd alvorlig, og innfører separat testing her. Et godt eksempel til etterfølgelse av andre aktører - som etter mange henvendelser fremdeles ikke tar mobilt bredbånd inn som egen kategori, sier Peter.

Test selv

For å teste hastigheten på ditt mobile bredbånd (eller vanlige bredbånd), må du gå inn på Speedometeret på Teknofil.no, og trykke ”Ta testen”. Vi anbefaler at du lukker alle andre programmer enn nettleseren din, for å få et mer nøyaktig resultat.

Når du får fram resultatet, taster du inn ditt postnummer, og eventuelt gir et terningkast og en vurdering av din leverandør, før du trykker ”lagre”. Leverandøren din oppgis for øvrig automatisk.

Mer om
annonse