Til hovedinnhold

Nettleser for stua

Det er er ikke bare flatskjermene som har funnet veien til norske stuer. Ettersom det jo er relativt enkelt å koble opp datamaskinen mot moderne flatskjermer, har også en og annen funnet ut hvor praktisk det er å ha en stue-PC til å spille av musikk, samt se film og bilder på den store TV-en.
I de fleste stuer er det slik at avstanden mellom brukeren TV-en er langt større enn hva som er tilfelle ved normal PC-bruk, noe som gjør at ting fort blir for smått - i hvert fall på TV-er med Full HD. Dette har ført til at det har blitt utviklet egne brukergrensesnitt for dette. En av de mest kjente er XBMC, og en annen populær sak er Windows Media Center som er innebygd i mange nyere Windows-utgaver.
Les også: Gjør laptopen til mediesenter
Men når det gjelder en annen ting vi gjerne gjør på datamaskinen - nemlig surfing på nettet - har vi i stor grad vært nødt til å ta til takke med vår vanlige nettleser, noe som på ingen måte er ideelt på flere meters avstand fra skjermen. Og det er her nettleseren Kylo kommer inn.
Kylo er bygd på Mozilla (samme som FireFox) og er altså lagd for å gjøre TV-surfingen til en bedre opplevelse. Dette gjør den ved naturligvis å kjøre i fullskjerm, og videre er adresse- og verktøylinja (som for øvrig er plassert nederst) gjort langt større enn hva som er vanlig for nettlesere, noe som gjør det enklere å lese nettadresser og treffe knapper.

Men selv om nettleserens tekst og knapper er utformet for å kunne leses på lang avstand, er naturligvis ikke det samme tilfelle for de fleste nettsteder. Derfor kan er Kylo lagd slik at det skal være enkelt å zoome inn på nettsteder - du kan da enten bruke zoomverktøyet på skjermen eller først trykke midtre musetast, og så bruke skrollehjulet for å zoome.

I innstillingene kan du også sette nettstedenes tekst til å vises i en viss minimumsstørrelse, men dette gir som regel litt merkelige utslag på en del nettsteder. Ellers nevner vi også at du kan holde muspekeren over lenker med liten skrift for å enklere se hva det står.

En annen kjekk ting er at Kylo kommer med et smart skjermtastatyr, som dukker opp hver gang du skal søke, skrive en nettadresse eller klikker i en boks du skal skrive inn tekst i. Du kan selvsagt fremdeles bruke et vanlig tastatur, men dersom du ikke skal taste inn noe stort mer enn noen søkeord kan du fint surfe med Kylo uten å måtte dra fram tastaturet.

Nettleseren har også godt over hundre snarveier til populære nettstesteder som gjerne er aktuelle for en sofasurfeøkt - typisk med vekt på nyheter, TV, lyd og bilde.


Kylo er fremdeles i beta, noe som også av og til merkes på at det blir litt merkelig grafikk - da spesielt når vi zoomer inn på noen nettsider. Det å surfe med flere sider åpne er heller ikke like effektivt med Kylo som for eksempel med en fanebasert nettleser, men det er fullt mulig.
Alt i alt virker Kylo lovende, og er etter vår mening vel verd å teste ut ved neste surfeøkt for deg som har en Mac eller PC koblet opp mot TV-en.
Last ned Kylo gratis fra hjemmesiden.

Les også
Dette er nytt i Firefox 4
Les også
Cideko Air Keyboard
annonse