Tek.no

Nyhet

Vil du fjerne svigermor?

Marius Røstad
23 Sept 2009 11:00

Først og fremst må jeg får husfredens skyld påpeke at jeg ikke har det minste ønske om å fjerne min svigermor. Jeg liker deg godt, Torunn. Når det er nevnt må jeg si at det nå har blitt ekstremt enkelt å fjerne uønskede familiemedlemmer fra bildene dine i den nye programpakken til Adobe, Photoshop Elements 8. Det er selvsagt like enkelt å fjerne eventuelle andre uønskede elementer.
Nye programpakker
For Adobe annonserte i dag at de i løpet av kort tid vil komme med nye versjoner av sine populære hobbyprogrammer, Adobe Photoshop Elements og Adobe Premier Elements. De to programmene skal ifølge amerikanske undersøkelser være bestselgere innen for forbrukersegmentene innenfor foto og video.
Adobe har alltid hatt populær programvare, og mye av den avanserte teknologien som finnes i de profesjonelle versjonene av Photoshop og Premiere finner sin vei inn i denne litt enklere og for vanlige folk, spiselige versjonen av programmene.
Fjerne svigermor
Blant annet er det som tidligere nevnt uhyre enkelt å ta vekk uønskede detaljer fra bildene dine. Har du to mer eller mindre like bilder av samme motiv, kan de raskt manipuleres til ett bra totalbilde. Se for deg at en person går i bakgrunnen på det ene bildet, mens en fugl har satt seg ned på det andre. Ikke mer enn et par museklikk trengs før personen er borte. Legg merke til hvordan jeg elegant unngikk å gå inn på familiemedlemmer i dette avsnittet.
De har også en funksjon for å endre størrelsen på bilder uten å fjerne de viktigste detaljene. Dette gjøres ved at bildet analyseres og programmet skjønner for eksempel at store vannmengder er mindre viktig enn personene som leker i vannet. Dette kan for eksempel gjøre det enkelt å dra personene nærmere hverandre samtidig som det ser naturlig ut.


Vi kommer nærmere inn på disse og de andre nye funksjonene i vår test av Photoshop Elements 8, som kommer i løpet av den neste uken.
Les mer om Adobe Photoshop Elements 8 på nettsidene til Adobe.
Bedre på video
Når det gjelder Premiere Elements 8 er vi enda et stykke unna å fjerne en person i løpet av et større filmklipp. Allikevel er det nok av annen ny funksjonalitet i dette programmet til å gjøre hjemmevideoene bedre.
Blant det viktigste finner vi funksjoner for å automatisk gjøre videoene bedre. Det vil si at programmet automatisk fjerner eventuelle uønskede bevegelser i filmene, blant annet for å hjelpe oss som ikke klarer å holde hendene noenlunde stille. SmartFix-funksjonen som fjerner slike bevegelser tar også for seg problematisk lyssetting og feil farger. SmartMix sørger på sin side at lyd og bilde er optimalt synkronisert.


Videre fjerner SmartTrim automatisk mindre interessante partier fra videoene. Her er det jo viktig med en viss kontroll så den kjedelige, men ekstremt viktige monologen ikke fjernes. Adobe har da også lagt inn en kontrollfunksjon for alle disse nye funksjonene, slik at ikke programmet løper løpsk.
Les mer om Adobe Premiere Elements 8 på nettsidene til Adobe.
Organiserer bilder og video
Med på kjøpet av begge programmene følger den nye Organizer-programvaren. Dette er et veldig nyttig program for å holde oversikt over alle bilder og videoer i biblioteket. Etterhvert som flere og flere får digitalt innhold blir dette ett av de viktigste programmene for å holde oversikten.


Adobes versjon av programmet lar deg også enkelt merke innholdet du har. Bilder og video analyseres når det legges inn og vil merkes etter kategori. Det vil si at bilder kan merkes med blant annet portretter, gruppebilder, nattbilder og lignende. Noe av det samme kan sies for video. Det vil også kategoriseres etter kvalitet, som lav eksponering, mye støy, ingen dialog og mye bevegelse.
Pris og tilgjengelighet
Adobe Photoshop Elements 8 er allerede tilgjengelig for Windows-plattformen, mens Mac-brukere må vente til en gang i løpet av oktober for å få tatt det i bruk. Når det gjelder Adobe Premiere Elements 8 er også denne nå tilgjengelig for Windows-plattformen, men her må nok Mac-brukerne vente forgjeves. Selskapet har for øyeblikket ingen planer om en Mac-versjon av videoredigeringsprogrammet.
Mac-brukere får heller ikke ta i bruk Organizer-programvaren, med dens funksjoner for automatisk analysering og merking av innhold. De får imidlertid den mer avanserte Bridge-programvaren til Adobe, men som mangler flere av de mest interessante teknologiene. Nå skal det også sies at mange Mac-brukere har tilgang til iPhoto som gjør mye av den samme jobben.
Vi har ikke fått noen norske priser på programmet, men den engelske prisen for Photoshop Elements-pakken er på 99 dollar (578 kroner). For Premier Elements skal selskapet ha den samme prisen og for de to pakkene til sammen vil det koste 149 dollar (870 kroner). Vi oppdaterer med norske priser så fort disse er tilgjengelig.

Les også
De største tabbene i Photoshop
Les også
Her er årets beste Photoshop
annonse

Les også