Til hovedinnhold

Dette er nye iPhone 5S

Kommer ikke til Norge i første runde.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Tirsdag 10. september klokken 19:00 lanserte Apple etterfølgeren til iPhone 5, samt en ny billig-modell som som fikk navnet iPhone 5C.

Lanseringen fant sted i Cupertino i California, og ble livestreamet til pressearrangementer i Beijing, Tokyo og Berlin. Amobil.no er tilstede i Berlin, fulgte pressekonferansen utover kvelden.

Vi har prøvd iPhone 5S – les sniktitten her »

Her er vår liveblogg fra arrangementet (artikkelen er i omvendt kronologisk rekkefølge – start fra bunnen):

Presselanseringen er over.

20:11: Nå er det litt musikk igjen. Elvis Costello, faktisk. Og Costello kjører faktisk norsk antrekk i dag. Moods of Norway - med gulltraktor på jakkeslaget.

20:08: Det var iPhone-presentasjonene. Nå kommer Apple-sjefen Tim Cook tilbake på scenen.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:05: iPhone 5C kan forhåndsbestilles fra 13. september. Den 20. september kan du kjøpe den i USA, Australia, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore og Storbritannia. Ingenting om Norge der, altså.

100 land og 270 operatører innen utgangen av året. Det kan se ut som om vi må vente litt her i Norge.

20:05: Apple beholder fortsatt iPhone 4S. Det blir altså tre telefoner å få kjøpt: iPhone 4S, iPhone 5C og iPhone 5S.

20:04: 16 GB-versjonen av 5S koster 199 dollar, 32 GB 299, 64 GB 399 dollar. Det er med en toårs kontrakt i USA. Norske priser kommer vel med en pressemelding om noen strakser.

20:03: Phil Schiller oppsummerer: A7, kamera og Touch ID er de viktigste nyhetene på iPhone 5S.

20:01: Du skal altså kunne låse opp telefonen bare ved å berøre Hjem-knappen med fingeren. I tillegg skal fingeravtrykket kunne brukes inne i apper, for eksempel for å kjøpe ting i iTunes. Telefonen støtter flere ulike fingeravtrykk.

Fingeravtrykkene er kryptert, og vil aldri lastes opp til Apples servere.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:00: Ringen rundt Hjem-knappen, som er blitt observert på spionbilder, er en ring som detekterer at du holder fingeren på knappen. Så skrur den på sensoren.

19:58: Fingeravtrykksløsningen kalles Touch ID, og med den slipper du å bruke passord eller låsekode på telefonen – noe veldig mange likevel dropper fordi det er tungvint.

Sensoren er bygget inn i Hjem-kanppen, og den skal kunne lese fingeravtrykket ditt uansett hvilken retning du holder fingeren. Selve sensoren er 170 mikrometer tynn.

19:57: Nå kommer fingeravtrykksleseren det har gått rykter om.

19:56: 28 megapiksel panoramabilde vises på skjermen. iPhone 5S justerer automatisk eksponeringen etter hvert som du panorerer.

19:53: Ny burst-mode tar 10 bilder i sekundet. Og så er det bildestabilisator, samt en slow-motion-modus hvor det filmes med 120 bilder i sekundet med 720p HD.

Det virker som om Apple virkelig legger mye vekt på kameraet i iPhone 5S.

19:52: Ryktene om to LED-blitser stemte. Disse brukes for å få bedre hvitbalanse i bildene når du tar blitsbilder. Hver blits har nemlig ulik fargetone, en kjølig og en varm fargetone. Kameraet kombinerer lyset fra de to på ulike måter for å få riktig farge på det endelige bildet.

19:51: iOS 7 utnytter den nye bildebrikken. Apple forteller om hvordan kameraappen automatisk justerer hvitbalanse, eksponering, osv. Når du tar et bilde, tar telefonen egentlig mange bilder og plukker ut det beste.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:48: iPhone 5S skal ta bedre bilder enn iPhone 5. Den har fått et nytt objektiv med fem linser, og løsningen skal være designet av Apple selv. Bildebrikken har 15 prosent større areal. Men i stedet for å lage flere piksler, har Apple i likhet med blant andre HTC valgt å gjøre hver piksel større. Det gjør kameraet mer følsomt for lys.

19:47: Batteritiden på iPhone 5S skal være 250 timer standby, bedre enn iPhone (vi har ikke dobbeltsjekket dette). 10 timer tale på 3G eller 10 timer surfing på 4G.

19:45: Så forteller Apple om en ny brikke som heter M7 «Motion coprocessor» som kjører sammen med A7-brikken og som kontinuerlig måler data fra aksellerometer, gyroskop og kompass. Dette skal gjøre det mulig med nye typer treningsapper og annet.

Nike bruker brikken i en ny app kalt Nike+ Move.

19:44: Infinity Blade III vil bli tilgjengelig i App Store samtidig med at iPhone 5S er ute.

19:42: Så kommer Donald Mustard fra Epic Games på scenen for å fortelle om nytt Infinity Blade-spill. Grafikken på det tredje spillet i serien skal være fem ganger raskere enn på iPhone 5.

19:39: Apples utviklingsverktøy XCode støtter 64-bit, slik at utviklere skal kunne komme igang med 64-bit-utvikling. Men telefonen kjører også de gamle 32-bit-appene.

Ifølge Apple skal A7-brikken være dobbelt så rask som forgjengeren. I forhold til den første iPhonen er det snakk om 40 ganger CPU-ytelse og 56 ganger raskere grafikk.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:37: iPhone 5S har Apples nye A7-brikke, som er en 64-bits brikke. Første smartmobil med 64-bit prosessor, ifølge Apple.

Brikken har over en milliard transistorer, og iOS 7 skal også støtte 64-bit. I tillegg til at Apples egne apper er skrevet om for å utnytte 64-bit.

19:35: Schiller forteller at du får iPhone 5S i tre farger: Svart, sølv og GULL – som ryktene skulle ha det til, altså. De offisielle fargene er sølv, gull og "space grey".

Telefonen er laget i aluminium.

19:34: Nå lanseres iPhone 5S

19:32: Telefonen skal støtte flere LTE-bånd enn noen annen telefon i verden, hevdes det fra Apple. Betyr det kanskje at den vil fungere på mer enn 1800 MHz-båndet her i Norge?

19:26: Spesifikasjoner, iPhone 5C. Apple A6-systembrikke, litt større batteri enn på iPhone 5. 4-tommers Retina-skjerm. Innsiden er forsterket med stål, som også fungerer som antenne. 8 megapiksel kamera, bakbelyst for bedre bilder i dårlig lys. Fem-linsers objektiv. Facetime HD-kamera foran.

19:26: Baksiden er laget i ett stykke. Det vil også komme spesielle beskyttelsesdeksler.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:25: iPhone 5C er lansert! Phil Schiller på scenen for å presentere den nye telefonen.

Telefonen er basert på iPhone 5 - ryktene om at 5C skal ha samme innmat som 5 ser altså ut til å stemme.

Fås i grønt, hvitt, blått, rosa og gult.

iPhone 5C.

19:24: Så er Cook tilbake på scenen for å snakke om iWork.

Han går gjennom Keynote, Pages, Numbers.

19:24: iOS 7 er ute den 18. september. Den vil komme til iPhone 4 og senere, iPad 2 og senere, iPad mini og iPod Touch 5. generasjon.

19:23: iOS 7 har iTunes Radio. Dette er en radiolignende streamingtjeneste, som antagelig ikke kommer til Norge på en stund.

Over 200 nye funksjoner i iOS 7.

19:21: Kamerafunksjonene er blitt bedre. I tillegg til at kameraet skal ha blitt enklere å bruke, er det også en rekke nye filtre. Bildegalleriet kan gruppere bilder på nye måter.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:20: Nye ringetoner i iOS 7!

19:18: Så vises Siri frem, og hvordan du nå kan søke i Twitter-meldinger med Siri. Du har også blant annet bildesøk via Siri. Siri har dessverre begrenset funksjonalitet for oss her i Norge foreløpig.

19:16: Fleroppgavekjøring på iOS 7. Du kan fortsatt dobbeltrykke på Hjem-knappen for å se alle appene som kjører, men nå får du forhåndsvisning av hver app, og kan sveipe apper vekk med fingeren for å avslutte dem.

19:12: Nytt i iOS 7 er blant annet en bedre låseskjerm, ny layout. Nå snakker Federighi om det nye kontrollsenteret og varslingssenteret. Kontrollsenteret ligner det vi kjenner fra Android-mobiler, hvor du får rask tilgang til mye brukte funksjoner som for eksempel å skru av og på wifi og Bluetooth.

Craig nevner at du kan sveipe fingeren nedover på skjermen for å starte søk.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:09: iOS 7. Craig Federighi i Apple kommer opp for å fortelle om iOS 7. Flere hundre millioner mennesker vil snart laste ned iOS 7, nærmest over natten, sier han.

19:08: Så snakker Cook litt om "retail" – det vil si butikksalget sitt. En liten Apple Store-butikk i Stanford i California har hatt fem millioner kunder – 2000 om dagen. Nå i helgen har den blitt erstattet med en diger paviljong laget i glass. Butikken vil være delt i to rom; ett for service og ett for retail.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:03: Cook snakker først om iTunes Festival, som har gått i sju år. Tredje kvelder med live musikk i London. Med blant andre Lady Gaga, Robin Thicke. 20 millioner har søkt om billetter, som gis vekk gratis av Apple.

19:02: Da er Tim Cook på scenen, og ønsker velkommen også til de av oss som befinner seg i Beijing, Tokyo eller Berlin (det er oss, det!).

Dette bildet er fra Apples hovedlansering i USA. Foto: The Verge

18:40: Stille før stormen... Vi som sitter i Berlin må nøye oss med videofeed fra Cupertino, men vi gleder oss til å klå på de nye produktene etter lanseringen!

18:00: Vi er på plass i Apple Store i Berlin, hvor den europeiske delen av lanseringen foregår.

Vi har prøvd iPhone 5S – les sniktitten her »

Besøk Amobil.no på Facebook

annonse