Nyhet

Her konfronterer piratjegerne ham hjemme

Truet med rettsak om han ikke ga fra seg Usenet-side.

Selv om blokkeringen av de store torrent-nettsidene og nye forbud kanskje ikke fungerer så godt som verdens piratjegere og opphavsrett-eiere håpet på, er de stadig på offensiven. I tillegg til noen mindre drastiske intensiver, som låsing av 3D-skrivere for pirater og utelating av torrentsider fra Google-indekseringen, er nok deres seneste påfunn mest av alt til skrekk og advarsel for alle «småskurker» der ute.

Det er det britiske FACT, eller «Federation Against Copyright Theft»-byrået som nå tar steget vekk fra de upersonlige og formelle brevene de tidligere har sendt ut, til det som kan sies å være hakket mer personlige hjemmebesøk.

Skremselspropaganda

I det som minner sterkt om skremselspropaganda fra piratjegernes side, tok de nylig med seg BBC på slep for å dokumentere hendelsesforløpet da de tidlig en morgen i forrige uke banket på hjemme hos Tom, som på tidspunktet drev en liten usenet-side.

Som du kan se av BBC-opptaket på deres nettsider, konfronterer en mann og en dame fra byrået usenet-drifteren med anklagene om opphavsrettbrudd. Da de får slippe inn i stuen til Tom, spør de videre om det er han som er ansvarlig for siden han drifter, og forklarer at han har to valg.

Enten kan han skrive under på at han står bak siden og velger å overlate eierskapet av serverne til FACT slik at de kan stenge den ned, alternativt må han gjøre seg klar for en runde i rettsapparatet.

Selv om Tom hevder sin uskyld og gjentatte ganger forklarer at de såkalte NZB-indexfilene han tilbyr på usenet-serveren sin ikke er ulovlige, hevder FACT-agentene det motsatte.

– Alle NZB-filer er ulovlige, bekrefter den kvinnelige agenten til Tom.

Dette er de naturligvis ikke, da det kun er opphavsrettbeskyttede filer som er ulovlige. Blant lovlige NZB-filer finner vi blant annet frie e-bøker og ulike versjoner av operativsystemet Linux.

Ga etter for presset

Her overlater Tom nettsiden sin til FACT-byrået.Foto: BBC

Likevel velger Tom å gi fra seg serverne og nettsiden sin til FACT med det samme, for som han selv uttaler på sin personlige blogg:

– Jeg vil ikke sette presedens for lignende saker, da de ikke finnes i tidligere rettshistorie. Flere personer har i ettertid skrevet om hendelsen at de bare ville lukket døra for personene fra byrået, men dette er ikke noe man gjør når man står der tidlig en morgen med flere personer og et kamera i ansiktet.

Grunnen til hjemmebesøkene skal i følge FACT være at dette er en mye rimeligere måte for begge parter å rydde opp i konflikter. Om en sak skal trekkes for retten, uansett størrelse og omfang, kreves mye større innsats og ressurser.

Det er også laget film om The Pirate Bay:
Filmbransjen ønsker nå å fjerne denne fra Googles søkemotor »

(Kilder: Torrentfreak, Toms Blogg)

Les også
Nettpirat dømt til nesten tre år i fengsel
Les også
20 000 brukere av Internett-porno ble bøtelagt
Les også
De mest piratkopierte filmene er umulig å kjøpe
Les også
Kim Dotcom saksøker staten for Megaupload-raidet
Les også
Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
Les også
Megaupload-grunnleggeren gir seg
Les også
Slik endret The Pirate Bay en hel verden
annonse