Tek.no

Nyhet

Her flyr laksen ut av en laksekanon

Skyter ut 40 laks i minuttet.

Skjermdump/YouTube
19 Aug 2014 16:01

Visste du at laks er glad i å reise?

Hvert eneste år svømmer de mellom ferskvannselvene hvor de vokste opp, og ut til havet. Turen tas gjerne flere ganger i livet for den norske laksen, som reiser tilbake til elvene for å gyte. Men selv om laksene er sterke vesener og kan hoppe opp selv de bratteste fossene, kan de ikke komme seg forbi menneskeskapte demninger.

For å hjelpe de stakkars fiskene med hjemlengsel blir det laget såkalte laksetrapper, som hjelper dem å komme forbi demningene. Andre metoder inkluderer å samle dem opp i enorme vanntanker, og frakte dem med lastebiler til destinasjonen deres.

Nå har imidlertid noen luringer i USA kommet på et langt bedre alternativ: Laksekanoner.

Begynte som frukttransport

Selskapet bak den ville ideen heter Whooshh Innovations, og hadde opprinnelig skapt en enorm sugemekanisme for å transportere frukt. Etter at de fikk høre om hvordan demninger skapte problemer for migrerende laks, skal de angivelig ha valgt å lage en lignende maskin for fisketransport.

Fiskekanonen fungerer på mange måter som tradisjonell rørpost, hvor vakuum drar tingen du putter inn i røret fremover. I dette tilfellet er imidlertid røret mykt, og skaper et segl rundt den våte fisken. Vakuumet som blir skapt dytter fisken fremover i en hastighet på mellom fem og ti meter per sekund, før den skytes ut i den andre enden.

Systemet blir for øyeblikket testet ut ved tre demninger i den amerikanske delstaten Washington, hvor forskerne enten har manuelt dyttet fiskene inn i rørene, eller latt dem svømme inn på egen hånd.

I videoen under kan du se en demonstrasjon av systemet:

Har du mistet mobilen i en innsjø?
Slik redder du en klissvåt mobil »

(Kilde: Extreme Tech)

annonse

Les også