Tek.no

Nyhet

Dette bildet er virkelig unikt

Eksplosjonen du ser fant sted rett etter universets tilblivelse.

SMU
6 Juni 2014 12:16

Vi har sett relativt mye til NASA på fotofronten den siste tiden, med både vakre bilder fra verdensrommet, et svært høyoppløst kjempebilde av Melkeveien og en selfie-mosaikk av jordkloden.

Selv om disse prosjektene kanskje kan sies å skåre høyt når det gjelder blikkfang, spørs det likevel om de kan konkurrere med det seneste astronomiske blinkskuddet til Southern Methodist University i Texas. Universet fanget nemlig opp et såkalt «gammaglimt», og et ganske spesielt sådan.

Universets kraftigste eksplosjon

Gammaglimt er glimt av gammastråling som antas å stamme fra døende, eksploderende stjerner, hvor vanvittige energimengder slynges ut som en slags «stråle» i én bestemt retning. Til forskjell sender vanlige stjerneeksplosjoner, såkalte «supernovaer», ut energien i alle retninger.

Eksplosjonene som skaper gammaglimt regnes for å være de aller kraftigste eksplosjonene i hele universet, og på grunn av den fokuserte energien kan fenomenet observeres over ekstremt store avstander.

Det spesielle med denne seneste observasjonen er at gammaglimtet, ifølge forskernes beregninger, stammer fra en eksplosjon som fant sted for hele 12,1 milliarder år siden. Det betyr i så fall at lyset man ser på bildet ble sendt ut kort tid etter selveste Big Bang, altså universets fødsel, og først nå har nådd Jorden.

Kan gi verdifull informasjon

Dermed har man med andre ord ganske god dekning for å påstå at «motivet» i dette tilfellet er blant de aller eldste som noensinne er fanget på et bilde. Astronomer mener universet har en alder på cirka 13,8 milliarder år, som betyr at universet bare var 1,7 milliarder år når den aktuelle eksplosjonen skjedde.

I tillegg til å ha gitt oss et unikt bilde, mener forskerne også at observasjonen kan gi oss verdifull informasjon om det tidligere universet. Mer informasjon finner du hos Southern Methodist University.

Her er et annet blinkskudd av nattehimmelen: Fransk fotograf fanget romstasjonen ISS foran månen »

(Via Engadget)

Les også
Kamera skal fotografere sin egen «død» på vei til Jorden
Les også
Lurer du på hvordan det ser ut inni en tornado?
Les også
NASA har sluppet herlige bilder fra verdensrommet
Les også
Fanget unikt øyeblikk på film
annonse

Les også