Til hovedinnhold

EOS 7D: Flaggskip blant crop-kameraer

Canon EOS 7D

Ryktene har svirret lenge, men lekasjene har vært få inntil de siste par dagene, og ingen har kunnet være helt sikre på hva som faktisk kom.

Men nå er produktet offisielt lansert, og spesifikasjonen tror vi vil glede mange.
Kort oppsummert inneholder kameraet følgende:

  • 18 megapiksler på en APS-C CMOS-brikke (1,6x crop)
  • Inntil 8 bilder pr. sekund
  • Buffer på 126 JPG-bilder
  • 2x Digic 4 signalprosessorer
  • 19 punkters AF hentet fra EOS 1D MkIII
  • Alle punktene er kryss-punkter følsomme til f/5.6
  • Senterpunktet er dobbeltkryss også med følsomhet på diagonalen.
  • ISO-verdier fra 100-6400, utvidbart til 12800
  • Søker tilsvarende 1D MkIII, med 100% dekning og 1x forstørrelse
  • Lysmåling som benytter både avstand, og farge
  • HD-video i 1920x1080 med 30/25/24 bilder pr. sekund
  • HD-video i 1280x720 med 60/50 bilder pr. sekund
  • Innebygd blits fungerer som master

Dette er en gangske imponerende liste spesifikasjoner, som langt overgår det vi har sett i EOS50D og tilsvarende modeller, så navnet 7D, som klart indikerer en høyere klasse er nok riktig betegnelse.

For halvannen uke siden spekulerte vi i hva som ville komme, og det vi spådde var et kamera av dette slaget.

Fra før har Canon modellen EOS 5D MkII, som er et fullformatkamera, og mange hadde håpet at dette skulle bli en billigere fullformatmodell. I stedet retter Canon seg mot et større publikum og gjøre EOS 7D ”amatørenes” 1D, slik 5D er ”amatørenes” 1DS. Vi er nesten fristet til å kalle 7D for ”Fattigmanns 1D”. Men siden dette uansett ikke er et kamera for de fattige, avstår vi fra det.

Kameraet retter seg mot de som tar bilder av action, og trenger raske serier. Det retter seg også mot de som tar bilder av for eksempel fugler og annet dyreliv. Da får man vanligvis aldri nok tele, og med 1,6x crop og masse piksler og beskjære, ser dette ut som et fantastisk verktøy.

Mange er skeptiske til den høye oppløsningen på en såpass liten brikke, og det er forståelig når man vet at jo mindre pikslene blir, jo dårligere blir detaljgjengivelsen (pr. piksel) og jo mer støy får du. Canon hevder på sin side at de har gjort nødvendige grep for å unngå disse problemene. De har forbedret produksjonen av bildebrikken, forbedre konverteringen til digitale signaler og bedre etterprosesseringen. Bare en test vil vise om dette er nok. Men vi tviler på om Canon hadde gitt oss muligheten til ISO 12800 dersom støyegenskapene var dårligere enn på EOS 50D.

Stor søker og ny layout på knapper.

Med den høye seriebildehastigheten, er dette det kameraet i dag som håndterer flest megapiksler pr. sekund (18 MP x 8 bilder = 144 megapiksler pr. sekund). Dette krever enormt av hele systemet, og at du likevel kan ta bilder sammenhengende i over 15 sekunder på høyeste JPG-kvalitet er imponerende.

Noe mange av oss har savnet i rimeligere Canon-modeller er en stor og lys søker, og også en søker som viser hele bildet. Det får vi med EOS 7D, og søkeren nærmer seg det vi ser på modeller med langt større bildebrikke.

Egen knapp for video og skjermsøker.

Videofunksjonen vil mange sette pris på. Mulighetene som finnes i 5D MkII er gode nok til at det produseres filmer proffesjonelt. 7D vil ikke få samme mulighet til minimal dybdeskarphet, men har til gjengjeld noe mange proffesjonelle har savnet på 5D, nemlig opptak i 24 bilder pr. sekund. Det skal også være gode muligheter for manuell kontroll under filming. Detaljer om dette kommer i løpet av dagen.

En funksjon vi har savnet i mange år, som flere konkurrenter tilbyr, er muligheten for å bruke den innebygde blitsen som en trådløs master mot andre blitser. Også dette tilbyr EOS 7D. Det betyr at hvis du slenger en ekstern blits i kamerabagen, har du nå valget om du vil bruke den på kameraet eller plassere den et annet sted for å få bedre vinkel på lyset. Du kan velge om du vil bruke begge blitsene samtidig, bare den på kameraet eller bare den eksterne.

Ny CMOS bildebrikke.

Canon vil starte leveringen av EOS 7D allerede nå i september, men vi vet ikke i hvilke volumer. Veiledende pris for huset er ca 18 500 kroner. Pris for kit kjenner vi ikke ennå.

Canon skal ha en pressekonferanse i formiddag, og etter den vil artikkelen bli oppdatert med mer informasjon, så følg med.

annonse