Lagre skjermbildet fra en Android-mobil

Slik gjør ekspertene det.

Kryss av for USB-feilsøking før du kobler telefonen til PC-en.
Skjermbildet er hentet fra programmet DDMS. Vi har valgt Screen capture fra Device-menyen, etter først å ha valgt vår mobiltelefon i listen øverst til venstre. Du må trykke Refresh-knappen for å vise et nytt skjermbilde fra mobilen. (Klikk for å se stor versjon av skjermbildet)

Noen få Android-mobiler lar deg lage skjermdumper like enkelt som iPhone. For eksempel kan du på en Samsung Galaxy S II bruke den samme tastekombinasjonen som på iPhone – det vil si trykke inn Hjem-knappen og Av/på-knappen samtidig. Andre tastekombinasjoner du kan prøve er volum ned + av/på-knappen (det fungerer på Android 4).

På de fleste Android-mobiler er det imidlertid litt vanskeligere, og det som finnes av apper på Android Market for å lage skjermdumper krever gjerne at telefonen din er "rootet" – noe som er ganske tungvint og komplisert for de fleste av oss.

Trikset for å lage skjermdumper på en Android-mobil, er å laste ned en pakke med programvareverktøy som er beregnet på dem som utvikler programvare til telefonene. Utviklerne har nemlig stadig vekk behov for å lagre skjermbilder.

Slik gjør du det:

 • Først må du installere Java-utviklerpakken (Java Platform (JDK)). Har du Windows, velger du den som heter x86.
 • Gå deretter til http://developer.android.com/sdk/index.html
 • Trykk linken for å laste ned Android-utviklerverktøyene (kalt SDK) for enten Windows eller Mac (installer_r16-windows.exe er den du bør velge hvis du bruker Windows).
 • Installer utviklerverktøyene. Så må du starte programmet Android SDK Manager. I listen som dukker opp krysser du av for den Android-versjonen mobilen din bruker (du finner den ved å gå til startskjermen på mobilen, trykke Meny-knappen, velge Innstillinger -> Om telefonen). Gå også ned til Extras og kryss av for USB Driver Package for å installere drivere til de mest vanlige mobiltelefonene. Trykk Install-knappen.
 • Gå til Innstillinger-menyen på mobilen din, finn valget Programmer og trykk Utvikling.
 • Huk av for USB-feilsøking.
 • Koble mobilen til PC-en med en USB-kabel.
 • Start opp verktøyet DDMS. I Windows finner du det i katalogen C:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\tools, på Mac finner du det i Programmer-mappen, under android-sdk-mac_x86 -> tools.
 • Etter hvert dukker det opp et vindu som heter Dalvik Debug Monitor. Rimelig kryptisk hvis du ikke er utvikler – men det er heldigvis ganske lett å lage skjermdump.
 • Hvis PC-en har funnet mobilen din, skal den dukke opp i listen.
 • Klikk på mobilen din i listen.
 • Velg menyen Device og deretter Screen capture.
 • Skjermbildet på telefonen vil nå dukke opp på PC-en. Nå kan du velge hva du vil ta skjermbilde av på telefonen, og så trykke Refresh for å vise bildet på PC-en. Trykk Save for å lagre skjermbildet.

Skulle mobiltelefonen mot formodning ikke dukke opp i listen når du kobler den til, kan det være at PC-en ikke finner de nødvendige driverne. I noen tilfeller kan det hjelpe å installere programvare som eventuelt følger med telefonen, og så koble mobilen til PC-en på nytt.

Les også tidligere mobiltriks her:

Vi kommer med flere tips de neste dagene. Imens kan du lese våre guider på disse sidene. Der finner du blant annet den populære Android-skolen, guide til treningsapper og sju tips som lurer mobiltyven.

Mer om
annonse