Til hovedinnhold
NyhetFerieapps 2: Hold kontroll på mobilforbruket

Det kan bli dyrt å være oppdatert

Vi viser deg hvordan du holder kontakten uten at det koster skjorta.

Introduksjon

Mens prisene på mye og mangt ofte går ned når du er på ferie i utlandet, er det en kostnad du alltid kan regne med at går oppover, nemlig mobilbruken. Selv om du har hundrevis av minutter og tekstmeldinger inkludert, og kanskje en gunstig mengde datatrafikk inkludert her hjemme kan det koste flesk å motta samtaler eller å sjekke e-posten sin i utlandet.

Nå har heldigvis nye EU-regler gjort at det har blitt enklere å holde kontroll på kostnadene innenfor Europa. Her er det det både bestemmelser om hvor høye priser operatørene kan ta for såkalt roaming, eller bruk i andre mobilnett, og et tak for hvor mye datatrafikk du kan bruke før du får en varsling og må åpne abonnementet manuelt igjen.

Nye regler

I dag trer nye bestemmelser i kraft. Fra 1. juli i år skal det nemlig aldri koste mer enn 3,39 kr per minutt å ringe ut, og 1,06 kroner per minutt å motta samtaler. Tekstmeldinger skal aldri koste mer enn 1,06 kroner innenfor EU- og EØS-landene.

For datatrafikken fins ikke tilsvarende pristak, men her fins altså et pristak. I skrivende stund ligger pristaket på 60 euro, eller omkring 460 kroner. Siden det ikke fins regler for hvor mye en gitt datamengde skal koste, kan du nå dette taket svært fort.

Utenfor EU- og EØS-området er du som mobilkunde fortsatt fritt vilt, og mobiloperatørene flår deg så fort de får sjansen. Er du Telenor-kunde koster for eksempel 1 MB datatrafikk 112,50 kr i USA, og å ringe hjem til moderlandet koster 15 kroner i minuttet.

Tips, triks og apps

På de neste sidene vil du finne tips og triks til hvordan du kan minimere dataforbruket ditt i ferien, samtidig som du beholder kontakten med omverdenen. Du vil også finne et utvalg applikasjoner som kan hjelpe deg med å ha oversikt og å holde kostnadene nede.

Gå til guiden:

Vi anbefaler deg også å ta en tur innom første del av denne guiden. Der finner du andre applikasjoner som er nyttige på reisen, både til planlegging og underveis. Del 1 finner du her.

Slik sparer du

Moderne mobiltelefoner bruker mye datatrafikk, og de bruker det på mange ulike måter.

Konstant oppdaterte værvarslinger og nyhetslister på hjemmeskjermen er vanlige syndere. E-postlesere som oppdateres i ett kjør er også mulige pengesluk. Det fins også en haug applikasjoner installert på smarttelefonene folk bærer rundt på. Disse har også behov for datatrafikk for å fungere skikkelig. Til sammen kan alt dette bli dyrt i utlandet.

Vurder om du trenger lokalt kontantkort

Det fins flere måter å spare penger på mobilregningen i utlandet. Først og fremst har du to valg, nemlig å kutte i bruken eller å benytte et lokalt kontantkort. Som her hjemme er det gjerne kontantkortene i utlandet dyrere enn de faste abonnementene, men sammenliknet med prisen du betaler med et norsk SIM-kort blir kontantkortene likevel billige.

Kontantkort medfører i hovedsak to ulemper. Du må kjøpe en viss mengde bruk om gangen, og det er ikke sikkert du rekker å bruke opp alt - det gjør at kontantkortet kan bli en dyr løsning for deg som har et svært lavt forbruk i utgangspunktet. En annen ulempe er at ikke alle kjenner nummeret på kontantkortet ditt, og du flytter dessuten en del av din besparelse over til økt pris for den som ringer deg.

Ønsker du å bruke ditt eget SIM-kort fins det noen gode råd for hvordan du kan unngå kjemperegninger etter ferien.

Skru av dataroaming

På alle telefoner kan du velge å skru av såkalt dataroaming i innstillingene. Det betyr at telefonen ikke lenger kan bruke mobilnettet til å hente data fra internett. Dermed mister appene dine mulighet til å oppdatere seg automatisk.

Denne innstillingen påvirker ikke telefonens oppførsel på Wi-Fi-nettverk, så dersom du har trådløst nett på hotellet kan telefonen fortsatt synkronisere det som trengs gjennom det lokale trådløse nettet.

Vil du ikke skru av internett via mobilnettverket helt, er det svært viktig å holde kontroll med dataforbruket, og her fins det mange gode hjelpemidler. Vi skal gå nærmere gjennom dem på side 3. Felles for dem er at de viser deg forbruket i en gitt periode, fordelt på taletrafikk, SMS og datatrafikk.

Hopp over Youtube i sin helhet.

Pass deg for Youtube og Spotify

Etter at du har installert en app som hjelper deg med å følge med, må du selvsagt stramme livremmen noe. Det betyr at svært tunge datatjenester utgår. Tjenester som Youtube og Spotify er blant de tyngste tjenestene som fins på internett, og du bør derfor være svært forsiktig med disse i utlandet.

Det betyr ikke at du mister all tilgangen din på musikk. En av de smarteste funksjonene i den mobile Spotify-appen er "Offline Playlists". Har du et minnekort med god plass kan du laste ned flere tusen sanger i form av spillelister på telefonen din, og så lenge du gjør det via et trådløst nett og ikke via mobilnettet koster det deg ingenting ekstra.

Sjekk innstillingene

For å være helt sikker på at Spotify ikke begynner å spise opp feriebudsjettet ditt bør du aktivere Offline Mode. Denne innstillingen skrur av Spotify-appens mulighet til å koble seg til internett. Det er lurt å ha denne innstillingen på så lenge du ikke har Wi-Fi tilgjengelig. Innstillingen vil også gjøre det umulig for appen å koble til gjennom Wi-Fi, men vi vil anbefale at du kun deaktiverer den når du synkronisere spillelister ved hjelp av Wi-Fi.

Spotify har en innstilling som lar deg sikre deg mot at den bruker mobilnettet til synkronisering av spillelister, men er du i et område der det er ekstra dyrt å bruke mobildata bør du vurdere å skru av dataroaming i telefonens innstilling så lenge Spotify ikke er i Offline Mode.

Helgardering

Det virker kanskje litt tullete å ikke stole 100 prosent på Spotifys egne sikkerhetsinnstillinger, men om du synkroniserer låtene dine med den høyeste kvaliteten Spotify kan levere på mobiltelefoner, tar en fire minutter lang sang opp rundt 5 megabyte. Altså i underkant av 600 kroner om du har Telenor-abonnementet ditt med deg til USA. Så raske som dagens mobilnett er kan Spotify suge til seg betydelige mengder data svært raskt.

Youtube og andre videotjenester på internett bør du styre langt unna med mindre du er på trådløst nett. Du bør også passe på å ha dataroaming skrudd av om du skal bruke disse. Mobilen veksler nemlig raskt over til mobilnettet dersom det trådløse nettet blir utilgjengelig.

Dette kan koste ganske mye penger i utlandet.
Den beste løsningen er å bruke en av Operas nettlesere. Bruker du Opera Mobile må du passe på å aktivere Opera Turbo for å spare datatrafikk. Opera Mini sparer i utgangspunktet.

Nettsurfing

Nettsurfing kan bli svært dyrt om du ikke passer på. Igjen er første bud å holde øye med datatelleren din.

Det er i hovedsak tre måter du kan begrense databruken ved internettsurfing på. Å holde eg til mobiltilpassede nettsider er en måte å gjøre det på.

Stadig mer innhold på mobilsidene

Her er innholdet krympet en del i forhold til det du finner på de vanlige forsidene av for eksempel VG Nett. Med alt av bilder tar en vanlig forside i dag ofte over 1 MB. Dermed blir det dyr lesning om du betaler over 100 kroner per megabyte.

Det blir imidlertid stadig mer visuelt innhold på vanlige nettsider, og mobilsidene er intet unntak. En moderne mobiltelefon vil dessuten ofte kunne vise Flash som er en standard for (inter)aktivt innhold på nett - eksempelvis film og spill.

Det er tre innstillinger du bør vite av i mobilen din for at ikke all skjermpyten skal spise av budsjettet ditt. De fleste mobile nettlesere kan skru av visning av bilder, og de som har støtte for Flash har som regel også muligheten til å skru av denne funksjonen. Begge bør være av utenlands. Enkelte mobiler har også muligheten til å blokkere reklame. Utenlands bør du skru på denne.

Bruk en nettleser som krymper trafikken for deg

Vil du gjøre det du kan for å spare penger på datatrafikk, men samtidig surfe, uten å se så mye på innstillingene? I så fall bør du laste ned en av Operas nettlesere. Opera Mini og Opera Mobile, med Turbo-funksjon skryter av å komprimere vekk henholdsvis 90 og 80 prosent av datatrafikken.

Vær obs på at Opera Mobile i utgangspunktet ikke har Turbo-funksjonen aktivert. Du må altså aktivere tjenesten selv. Uten Turbo-funksjonen er den fortsatt en god nettleser, men den bruker like mye data som konkurrentene.

Sett e-postleseren til å aldri sjekke automatisk.

E-post

E-post er vanligvis mest tekst, og derfor vil vi ikke kategorisk advare mot å bruke e-post. Det du derimot bør gjøre er å skru av automatisk oppdatering av innboksen(e) din(e). Avhengig av hvor ofte telefonen gjør dette for deg kan det bli kostbart.

Å oppdatere innboksen manuelt noen ganger i løpet av ferien blir neppe noen kjempeutgift innenfor EU/EØS, men du bør være klar over hva datatrafikken koster i det landet du befinner deg i. I de aller dyreste landene vil vi fraråde så godt som all bruk av mobil datatrafikk.

Igjen er selvsagt en del av fasiten å følge med på datatelleren underveis.

Pass på bildene

I utgangspunktet laster de fleste e-postklientene ned selve innholdet i e-posten, og ikke vedleggene, og dermed slipper du å tenke på om det følger store vedlegg med - bare ikke klikk på vedlegget når du leser e-posten.

De fleste e-postlesere lar deg også velge om du ønsker å vise bilder i e-postene. Dette foregår enten per adresse du får e-post fra, eller for hver enkelt e-post. Sjekk om klienten din har felles innstillinger for dette, og skru eventuelt av visning av bilder. Det kan uansett være like greit å hoppe over e-post fra mailinglister på ferie.

En god lynmeldingsklient kan være svært god å ha på reisen.

Bruk lynmeldinger i stedet for SMS

Tekstmeldinger er ikke lenger så kostbare utenlands. Med en makspris på rundt en krone per stykke innenfor EU er ikke prisen uoverkommelig for de fleste, men det er likevel mer kostbart enn det behøver å være.

Lynmeldingsklienter som Google Talk, MSN/Windows Live Messenger og Skype kan være langt billigere å bruke, forutsatt at du ikke bytter filer eller bruker videofunksjonene disse tjenestene har.

1 MB er 6250 tekstmeldinger

Årsaken er at tjenesten, akkurat som e-post, nesten kun baserer seg på ren tekst. Et tegn i ren tekst er det samme som en byte. En megabyte er en million bytes, og dermed også en million tegn.

Ser du bort fra den relativt beskjedne datatrafikken det krever å koble til tjenesten, kan du altså sende det som tilsvarer 6250 tekstmeldinger før du har brukt en hel megabyte på teksten din.

Selv i de dyreste områdene, der du betaler over 100 kroner megabyten for datatrafikk, vil dette kunne lønne seg - spesielt siden tekstmeldinger også gjerne koster mye mer der. For USA vil du altså betale rundt 0,18 øre per "tekstmelding" som går via en lynmeldingsklient, kontra rundt 4 kroner per SMS med Telenor.

Vær likevel klar over at selve tilkoblingen tar opp mot 20 kilobyte, avhengig av pris utgjør dette altså mellom femti øre og to kroner. Den reelle kostnaden blir derfor ikke så lav som regnestykket over illustrerer, men du kan spare en del på å flytte større SMS-utvekslinger til en lynmeldingsklient. I de dyreste landene koster det dessuten opp mot fire-fem kroner å sende en enkelt tekstmelding.

Via dagens tilkoblinger telles det ikke tid du er pålogget men bare dataforbruk. Lynmeldingsklienter bruker noe data på å si fra om at de fortsatt er tilkoblet, men dette er svært små mengder. Om du bruker en lynmeldingsklient svært mye i en hel time kan du ofte regne med å ha brukt rundt 60 kilobyte. Til 100 kroner per megabyte er dette 6 kroner, men da har du sannsynligvis fått snakket om langt mer enn været også.

Koble til hjemme først

Ulempen med denne måten å kommunisere på er at den du skal kommunisere må være pålogget samme tjeneste samtidig som deg.

For å begrense mengden data som blir brukt på selve tilkoblingen bør du passe på å ha logget inn i tjenesten en gang før du reiser ut av landet. Dette fordi at den aller første tilkoblingen ofte skal overføre innstillinger og kontaktlister. Det er ikke enorme mengder data det er snakk om her heller, men med så høye priser som vi snakker om er det greit å legge igjen så mye av forbruket her hjemme som mulig.

IP-telefoni

Mange av disse applikasjonene, deriblant Skype og Fring, støtter såkalt IP-telefoni. Det betyr at du kan ringe med telefonen via internett.

Dette bør du for all del ikke gjøre via mobilnettet, men dersom du har trådløst nett i nærheten, for eksempel hotellets Wi-Fi, kan dette være en svært nyttig funksjon. Dermed sparer du det også pengene du ellers hadde brukt på å ringe hjem - i Europa er det stort sett snakk om 3,39 kr i minuttet, utenfor Europa kan det være snakk om mye mer.

Ulempen med denne løsningen er at den kun er gratis om du ringer fra applikasjon til applikasjon. Den du skal ringe til må altså ha samme type applikasjon installert. Dersom du velger å betale kan du imidlertid få mulighet til å ringe vanlige telefonnumre med flere av disse løsningene.

Bruk GPS riktig

Å gå seg bort på et nytt og ukjent sted kan lett skje. Derfor er det greit å ha mobilen som nødløsning når du skal finne tilbake igjen.

Vær imidlertid klar over at svært mange kart- og GPS-løsninger bruker datatrafikk for å vise deg kartene. Dette kan bli svært kostbart i utlandet. Spesielt gjelder dette gratistjenesten Google Maps som fins på de fleste mobiltelefoner i dag.

For å være forberedt bør du sørge for å ha en GPS-applikasjon med inkluderte kart på telefonen fra før.

Finn en trådløs sone

Har du ikke det bør du se deg om etter nærmeste trådløse sone. Spisesteder og kollektivknutepunkter har ofte gratis tilgang på trådløst nett. Her kan du sjekke Google Maps, eller du kan laste ned en GPS-applikasjon som har alle kartene du trenger inkludert.

Skal du bruke Google Maps er det lurt å panorere rundt på kartet, slik at telefonen får lastet ned de delene av kartet den trenger, om du skal bevege deg videre.

Pass deg for appene

Mange applikasjoner har behov for å bruke data. Vi har nevnt flere av dem, deriblant lynmeldingsklienter og nettlesere.

Vær dessuten obs på at mange applikasjoner fungerer mer eller mindre som bilderammer for innholdt hentet fra internett. Dette er sant for enkelte av reiseapplikasjonene i forrige artikkel. Derfor er det ikke sikkert det er gratis å starte opp applikasjonene du har i menyen din.

Sjekk hvilke apper som trenger nett

Dersom du er usikker på hvilke applikasjoner som bruker informasjon fra internett kan du sjekke i appens innstillinger. Du kan også forsøke å skru av dataroaming i telefonens innstillinger, og å koble fra Wi-Fi. De applikasjonene som da ikke vil starte, eller gir deg feilmeldinger, er som regel avhengige av innhold fra internett.

Til sist er det lurt å være klar over at enkelte av de reklamefinansierte applikasjonene kan hente en god del grafikk over tid. Dersom applikasjonene ikke er kjempedyre kan det lønne seg å kjøpe fullversjonen som ikke er reklamefinansiert.

Slik holder du oversikten

Når du først skal tillate telefonen din å bruke datatrafikk over mobilnettet utenlands, er det viktig å ha full kontroll.

Mange mobiler holder en viss oversikt over datatrafikken, men det er sjelden at telefonene selv har funksjoner for å periodeinndele dette. Når du skal på ferie vil du jo helst vite hvor mye data du har brukt underveis i oppholdet. Det du brukte i ukene før er som regel enten billigere eller inkludert i abonnementet ditt.

Her er det om å gjøre å ha gode applikasjoner for formålet, og her skal du få et par forslag for iOS og Android.

Pass på:

Vær obs på at de fleste av disse appene i utgangspunktet skal hjelpe deg med å holde styr på regningen fra måned til måned. De er derfor ikke laget spesifikt for reisevirksomhet.

Det betyr også at den grunnleggende perioden du kan sette opp ofte er tiltenkt å være regningsdatoen din. Tar du ned en av appene under for feriebruk bør du sette perioden den måler for til å starte samme dag som du reiser.

3G Watchdog Pro/Free (Android) gratis / 17,50 kr

3G Watchdog er en av de mest omfattende appene for styring av den mobile datatilkoblingen. Her får du detaljert informasjon om når dataforbruket har skjedd.

Du kan også be applikasjonen om å skru av datatilkoblingen når du har brukt for mye. Dermed kan du altså sette et budsjett for et antall megabyte før turen, og 3G watchdog kan hjelpe deg med å holde det.

Applikasjonen har en hel del brytere og innstillinger, og fremstår kanskje som mer komplisert enn den trenger å være. Normalt behøver du kun å velge noen få av innstillingene for at applikasjonen skal gjøre jobben sin slik du ønsker.

Dette er kanskje den aller mest kjente datastyringsapplikasjonen på Android, og etter vår erfaring er den både stabil og god. Har du en Android-telefon anbefales det absolutt at du installerer denne før du reiser.

Det er også praktisk at applikasjonen kommer med en widget, eller et lite miniprogram, til å kjøre på hjemmeskjermen. Dermed har du hele tiden full oversikt over hvor mye du har brukt.

3G Watchdog fins i en gratisutgave og en betalutgave. Pro-utgaven koster litt over 17 kroner, men gir deg noen flere valg og appen kan også forutse forbruk ut fra forbruksmønsteret ditt så langt. Skal du bare på en kortere tur klarer du deg helt fint med gratisutgaven.

Last ned: 3G Watchdog Free, 3G Watchdog Pro

Track your 3G (Android) gratis

Track your 3G er ikke like omfattende som 3G watchdog. Den har imidlertid en veldig fin funksjon som vi ikke har funnet i 3G Watchdog. Track your 3G kan nemlig spore hvilke applikasjoner som lager trafikken.

Dermed ser du med et enkelt øyekast hvilken applikasjon som er synderen om du har brukt mer datatrafikk enn planlagt. Appen er kjempeenkel i bruk, og har ikke like mange knapper å trykke på som 3G Watchdog.

Også her får du en widget til å legge på hjemmeskjermen, men denne er av forholdsvis enkelt kaliber - den gir deg kun antall megabyte siden siste nullstilling. Track your 3G kan varsle deg om at du er i ferd med å overstige grenser du selv setter i innstillinger. I motsetning til 3G Watchdog kan den ikke skru av bruk av mobilnett på egen hånd.

Last ned: Track your 3G

Data Counter (iOS) 11 kr

Data Counter er en forholdsvis enkel app. Her definerer du hvor mye data du kan bruke, og så kommer det opp som en fremdriftsindikator. Det er med andre ord veldig lett å se hvor stort forbruk du har.

I motsetning til mange av disse appene har denne en reset-knapp, slik at du kan tilpasse periodene som måles etter eget ønske.

Data Counter kan ikke si noe om hvor mye data som brukes av hver enkelt applikasjon. Den har imidlertid en hendig visning som sier hvor mye data du har brukt siden du sist startet telefonen på nytt, og siden du sist startet applikasjonen. Dette kan fungere som en slags rundetider, og gjør det lett å se hvordan man ligger an kostnadsmessig om forbruket fortsetter slik det har startet.

Data Control kan også gi deg beskjed når du overgår grensene du fastsetter. Siden iOS ikke har noen hjemmeskjerm på samme måte som Android foregår dette ved at du får opp en melding på skjermen når du har rukket grensen.

Last ned: Data Counter

Data Control (iOS) 11 kr

Data Control er enkel og tiltalende. En fremdriftsindikator viser deg hvor mye du har brukt i løpet av perioden du har satt.

Akkurat som i Data Counter har du her oversikt over forbruket siden forrige gang telefonen ble startet, og siden forrige gang du startet applikasjonen. I tillegg kan du sette opp egne perioder som skal måles, for eksempel daglig forbruk.

En funksjon som kan være nyttig i Data Control, spesielt om du skal være lenge, er at den viser deg hvor stort forbruket ditt vil bli om det fortsetter som det har vært. Dermed er det enkelt å holde oversikten, og å justere kursen om nødvendig, dersom du har brukt 40 prosent av månedskvoten din på den første uka.

Varsling når du overgår kvoten du har fastsatt får du også.

Last ned: Data Control

Mer om
annonse