Tek.no

Nyhet Ferieapps 2: Hold kontroll på mobilforbruket

Det kan bli dyrt å være oppdatert

Vi viser deg hvordan du holder kontakten uten at det koster skjorta.

1 Juli 2011 18:01

Introduksjon

Mens prisene på mye og mangt ofte går ned når du er på ferie i utlandet, er det en kostnad du alltid kan regne med at går oppover, nemlig mobilbruken. Selv om du har hundrevis av minutter og tekstmeldinger inkludert, og kanskje en gunstig mengde datatrafikk inkludert her hjemme kan det koste flesk å motta samtaler eller å sjekke e-posten sin i utlandet.

Nå har heldigvis nye EU-regler gjort at det har blitt enklere å holde kontroll på kostnadene innenfor Europa. Her er det det både bestemmelser om hvor høye priser operatørene kan ta for såkalt roaming, eller bruk i andre mobilnett, og et tak for hvor mye datatrafikk du kan bruke før du får en varsling og må åpne abonnementet manuelt igjen.

Nye regler

I dag trer nye bestemmelser i kraft. Fra 1. juli i år skal det nemlig aldri koste mer enn 3,39 kr per minutt å ringe ut, og 1,06 kroner per minutt å motta samtaler. Tekstmeldinger skal aldri koste mer enn 1,06 kroner innenfor EU- og EØS-landene.

For datatrafikken fins ikke tilsvarende pristak, men her fins altså et pristak. I skrivende stund ligger pristaket på 60 euro, eller omkring 460 kroner. Siden det ikke fins regler for hvor mye en gitt datamengde skal koste, kan du nå dette taket svært fort.

Utenfor EU- og EØS-området er du som mobilkunde fortsatt fritt vilt, og mobiloperatørene flår deg så fort de får sjansen. Er du Telenor-kunde koster for eksempel 1 MB datatrafikk 112,50 kr i USA, og å ringe hjem til moderlandet koster 15 kroner i minuttet.

Tips, triks og apps

På de neste sidene vil du finne tips og triks til hvordan du kan minimere dataforbruket ditt i ferien, samtidig som du beholder kontakten med omverdenen. Du vil også finne et utvalg applikasjoner som kan hjelpe deg med å ha oversikt og å holde kostnadene nede.

Gå til guiden:

Vi anbefaler deg også å ta en tur innom første del av denne guiden. Der finner du andre applikasjoner som er nyttige på reisen, både til planlegging og underveis. Del 1 finner du her.