Til hovedinnhold

Nyttige dingser for ferien

Nå er fellesferien straks over oss. Noen skal bruke tiden på å holde landet i gang, men for de fleste betyr dette en pause i arbeidet og en velfortjent ferie. Samme om du skal på lang eller kort tur, bilferie eller interrail, så kan det være greit å ha litt teknologi i kofferten. Vi har derfor satt sammen en liten huskeliste for deg på hva du bør ta med.
Ta vare på ferieminnene
En av de viktigste dingsene du bør få med på reise er et kamera for å ta vare på minnene. I dag kan du få tak i gode digitalkameraer for en billig penge. Kvaliteten er som oftest like god som prisen du betaler, så om du satser på kunstneriske bilder som kan forstørres og henges på veggen bør du vurdere å legge litt penger i kjøpet.


Uten kamera blir det vanskelig å lagre ferieminnene.
Om du derimot vil ha et enkelt apparat for å ta vare på minnene til senere trenger du neppe betale mer enn et par tusen kroner for å bli fornøyd. Husk at bildet uansett ikke blir bedre enn evnene til personen som befinner seg bak kameraet.
Her kan du lese vår store test av speilreflekskameraer.
Her kan du lese om sommerens nyheter på kompaktkameramarkedet.
Her kan du lese vår guide for kjøp av kamera.
Her kan du lese hvordan du kan ta ekstra gode bilder.
Få med nok plass
Like essensielt som å ha et kamera er muligheten til å ta vare på minnene mens du reiser. Om ditt nyinnkjøpte kamera kommer med 250MB minnebrikke, så er det like så godt å få med en større brikke på kjøpet. Spør om en hyggelig pris for dette mens du handler. Det skader ikke om du minst får med brikke med plass til 1GB. Kjøp gjerne to slike så har du et ekstra om det første skulle bli fullt eller forsvinne.


Med dette kortet fra Sandisk bør du være trygg på reisen.
Om produsenten forsikrer deg om at kameraet kan ta nærmest uendelig med bilder på den medfølgende minnebrikken på 250MB, så er dette garantert ikke med den kvaliteten du ønsker på minnene dine. Her er det bare å kjøre på med høyoppløselige bilder fra start.
Kjøp med harddisk
Om du er meget glad i å fotografere, eller planlegger en lang ferie, så kan det være smart å kjøpe med en ekstern harddisk som enkelt lar deg overføre dine bilder fra kameraet. Her er utvalget stort og du kan få dingser både med og uten skjerm. Med skjerm er vesentlig dyrere, så det kan fort lønne seg å satse på noe rimeligere. Bare husk å forsikre deg om at harddisken fungerer før du legger ut på reise. Det er kjedelig om du må slette minner fordi produsentene ikke har gjort jobben sin. Pass også på at du kjøper en harddisk som har inngang for den korttypen kameraet ditt bruker.


Canon Mediastorage M80 gir deg god oversikt over dine bilder på reisen, men koster deretter.
Finn vegen
Om du er ute på reise i ukjent farvann kan det også være greit å finne veien om du går deg vill. Å være fortapt i fremmede strøk kan virke romantisk for mange, når du står der i mørket i en ukjent bakgate er det derimot ikke lenger like gøy.
Er du på bilferie vil en god navigator lett kunne hjelpe deg. Prismessig varierer GPS-ene mye fra de enkle modellene til de mer avanserte. Her kommer det helt an på hva slags funksjoner du ønsker GPS-en skal ha. Om du er fornøyd med radioen i bilen og allerede har handsfree på mobilen, kan du fjerne GPS-er med slike funksjoner fra alternativene. Om du derimot ønsker en GPS som du kan bruke også effektivt etter ferien skader det ikke å betale prisen det koster for en proff en. Pass på at GPS-en kommer med kart til det området du skal reise i.


Bilen trenger ikke være stor selv om du benytter deg av GPS.
Om du derimot ikke skal på bilferie, men likevel vil ta deg frem enkelt og presis, så er det ingen grunn til å fortvile. Du trenger ikke fylle lommene med en klumpete GPS av den grunn. Er du heldig har du en mobil som allerede har innebygd GPS. Eventuelt kan du laste inn Google Maps på mobilen og via gateskilt likevel finne veien. For interrailturisten vil vi uansett anbefale å vurdere å kjøpe inn en håndholdt GPS. En god versjon som passer for bygåing er Mio sitt eksemplar H610 som også er liten og nett.


Med Mio sin håndholdte GPS H610 finner du kjapt veien på ferie.
Disse GPS-ene er små og enkle og de sliter av og til noe med å forstå hvilken retning du står i, men som hjelp på veien er de ypperlige.
Les vår test av GPS-mobiler her.
Les vår kommentar om Google Maps for mobilen her.
Les alle våre tester av GPS-er for skogsturer, biler, motorsykler og gående her.
Hold drikken kald
På bilturer kan det også bli fryktelig hett. Da er kald drikke uunnværlig. Å fylle en kjølebag er kanskje ikke noe alternativ. Men med en elektrisk drikkeholder kan du enkelt holde drikken din avkjølt, eller varm om du ønsker det.


Fin er den ikke, men drikkeholderen skal holde drikken din kald på turen.
Veldig pen er den ikke, men det er greit å kunne ha tilgang til konstant avkjølende drikke i sommervarmen om du ønsker det. Det er dessuten fullt mulig å varme melken i tåteflaska om du har små barn i bilen. Jo færre stopp du får på veien jo fortere kommer du frem.
Kjør lyden i stereo
Om du skal ut på biltur kan det også være kjekt å ha med litt musikk på turen. Å ta med deg hele CD-samlingen er neppe ønskelig om bilen allerede er full nok av kofferter og barn. Med en enkel FM-sender til din MP3-spiller kan du enkelt overføre musikken fra din spiller til bilens høytalere. På denne måten slipper du å styre med CD-skifte og covere som flyter. Bare husk at ikke alle i bilen nødvendigvis liker den samme musikken som deg.


Med en FM-sender kan du overføre lyden fra din MP3-spiller til bilens høytalere.
Ta med lyden på tur
Lyd er uansett essensielt samme om du ferierer i parken, på stranda eller en koie langt inne i skogen. En bærbar høytaler vil være en ekte slager om du vil ha stemningen på plass, samme om det er vill fest du ønsker, eller avslappende jazz, mens du beundrer solnedgangen. Hva slags høytaler du vil ha bestemmer du selv ut fra pris og ønsket effekt. Men husk at det er greit med en du lett kan bytte batterier på om du er et sted uten strøm.


Med gode høytalere kan du sikre god stemning i ferien.
Her kan du lese vår store test av bærbar lyd.
Få med deg strømmen
På reise er det jo uansett ikke alltid like enkelt å finne en stikkontakt, da skader det ikke om du tar med deg strømmen på tur. En ryggsekk dekket med solcellepaneler er da løsningen. En slik sekk kan du finne i butikkene Enklere Liv og Everyday Hero. Begge sekkene har en pris på rundt 2400 kroner.
Selv har vi ikke testet sekkene, så det kan lønne seg å sjekke rundt på nettet før du brenner feriepengene på dette. Også er du jo avhengig av at stedet du ferierer er solfylt og fint. Vi tviler på at en lommelykt vil være særlig nyttig for å gi mye strøm til mobilen din med disse.


Sekk med solcellepanel sikrer deg strøm på ferien om du finner sola.
Om du vil være trygg på at mobilen din har strøm på reisen kan du satse på en ladesveive til din mobil. Denne opererer du manuelt og lader mobilen mens du sveiver. Du får neppe enorme mengder strøm ut av dette, men i et nødstilfelle kan den være god å ha med.
Husk dessuten å sjekke hva slags stikkontakter som er i bruk dit du skal. Om du for eksempel tar turen til Sør-Afrika, USA eller Storbritannia kan et reiseadapter være kjekt å ha.
Pass på sakene
Med alt dette i kofferten spørs det om du vil få plass til klærne dine, så velg hvilken elektronikk du trenger å ta med med omhu. Men du skal uansett være sikret at ferien blir en teknologisk suksess om du har med det overnevnte utstyret. Noe teknologisk vidunder for å styre værgudene finnes derimot ikke, så om det blir regn kan vi dessverre ikke hjelpe deg.
Husk også at jo mer teknologi du tar med, jo lettere er det at noe forsvinner. Det er ikke sikkert at din reiseforsikring dekker store beløp som forsvinner på veien. Hør derfor med ditt forsikringsselskap hva som dekkes og pass godt på sakene mens du er på tur. Ikke minst ta vare på alle kvitteringer. De kan komme godt med når uhellet er ute.

Mer om
annonse