Samsung avslører dato og nye hint for Galaxy S9

Finnes det noe sirkus som er like stort som lanseringen av en ny iPhone? Nylanseringer i Samsungs Galaxy S-serie er iallfall ikke langt unna. Samsung har vært åpne om at årets utgave, Galaxy S9, blir lansert under mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona. Men nå har produsenten sluppet noen få detaljer til.

En video selskapet har lagt ut annonserer at Galaxy S9 blir lansert den 25. februar på et Unpacked-arrangement i forkant av messen. Men det kanskje mest interessante er hintet som følger med; «Camera reimagined» – eller «kameraet gjenoppfunnet», hvis vi skal prøve å få med meningen bak i oversettelsen.

Ifølge invitasjonen til arrangementet skal det også komme nye måter å dele bildene man har tatt på, uten at koreanerne sier noe særlig mer om hva akkurat det skal handle om.

Note 8: tredje toppmodell med samme kamera

Slik ser årets invitasjon til Samsung Galaxy S-lansering ut. Det virker åpenbart at Galaxy S9 ikke får samme kamera som de tre foregående toppmodellene fra produsenten.

Grunnen til at dette er særdeles spennende nyheter, er at Galaxy Note 8 som kom i fjor høst er den tredje telefonen i rekken med omtrent samme kamerabrikke på baksiden. Et faktum svært få teknomedier egentlig har klaget over, ettersom brikken som debuterte i Galaxy S7 i 2016 mer eller mindre snudde opp ned på hva vi forventer av mobilkamera i utgangspunktet.

Brikken har 12 megapiksler, og låter kanskje ikke som noe spesielt. Men den inkluderer Canons Dual Pixel-teknologi. Det betyr at hver eneste av de 12 megapikslene har en ekstrapiksel som brukes til fokushjelp. Når den er ferdig med det kan den samle lys til bildet.

Over natten gikk mobiltelefoner fra å være tilnærmet ubrukelige i mørke, til å faktisk kunne ta relativt skarpe bilder i dårlig lys.

Knapt noe har gitt et større enkelthopp i mobilkameraenes egenskaper de siste årene. Selv ikke bruken av bakbelyste brikker eller stabilisert optikk ga like stor kvalitetsheving på én gang, selv om begge deler er å regne som tydelige krav i toppmobiler nå for tiden.

Bildebrikken i S9 er trolig avslørt allerede

Galaxy Note 8 var toppmodell nummer tre fra Samsung med kamerateknologien fra Galaxy S7, om enn pakket inn i en ISOCELL Dual-pakke med ekstra kamerabrikke på siden. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men nå er altså tiden moden for å bytte ut enten hele eller store deler av kameraet i Galaxy S-serien. Nøyaktig på hvilken måte Samsung har gjenoppfunnet kameraet på er litt vanskelig å si, men samtidig; siden selskapet selger kamerabrikker har det en tendens til å lansere nye bildebrikker akkurat i tide til sine nye toppmodeller.

Dermed er det ganske lett å mistenke brikken med det klingende navnet ISOCELL Fast 2L9 for å være den som dukker opp i Galaxy S9.

Samsung melder i sin pressemelding de slapp i sammenheng med bildebrikken at den er både er mer kompakt og raskere enn tidligere brikker av samme sort. Den skal dermed ikke ha behov for noen kameratut, og passe ekstra godt inn i mobiler med rammeløs design. Men den beholder Dual Pixel-løsningen og de 12 megapikslene.

ISOCELL er forøvrig et navn Samsung har brukt på brikkene sine i en del år nå, før det ble skilt ut som navn på hele serien da de begynte å selge brikker til andre elektronikkprodusenter. Navnet sier noe om måten fotosensorene på brikken er adskilt fra hverandre, med skillevegger mellom. Dette skal gjøre problemer med lys som blør mellom pikslene i bildet mindre.

Ekstremt rask full-HD-video?

Slik presenterer Samsung sine nye bildebrikker på ISOCELL-nettsiden. 480 bilder per sekund ved full-HD kan gi særdeles gode saktefilmopptak.

På Samsungs hovedside for kamerasensorer dukker det dessuten opp et tegnet bilde av en telefon som filmer full-HD-video med hele 480 bilder per sekund. Det er halve bildefrekvensen av det du kan filme med en nyere Sony Xperia-toppmodell, men der begrenses oppløsningen til 720p og du kan kun filme i et knapt sekund. Hvis dette er en funksjon som dukker opp i Galaxy S9 er det lov å håpe på både lengre filmetid og kvalitet som lever opp til oppløsningen.

Dermed kan man kanskje endelig håpe på både mer imponerende og nyttigere saktefilmopptak fra mobilen.

Det har tidligere gått rykter om enda heftigere bildefrekvens. Det er uvisst om bildet på Samsungs nettsider viser det maksimale den nye brikken kan yte, eller kun én av mange moduser.

Ved siden av kort filmetid og lav oppløsning er én av utfordringene med Sonys løsning at kameraet krever en voldsom lyssetting for å ikke gi grumsete og lite detaljerte bilder.

Akkurat hvilken av de nye ISOCELL-brikkene som dukker opp i S9 er foreløpig uklart. ISOCELL-serien er delt i fire; fast, bright, small og dual. Dual-serien ble lansert rett i forkant av Galaxy Note 8. Ryktebildene av Galaxy S9 så langt tyder ikke på at det blir en dual-løsning der, men det er lite som er spikret før produktet er offisielt.

Lurer du på hva mer ryktemøllen har å si om Galaxy S9?

Vår store rykteoppsummering oppdateres løpende frem mot lansering »

Les også
Nå har det allerede dukket opp rykter om Galaxy S10
Les også
Så mye vil Galaxy S9 trolig koste i Norge
Les også
Samsungs nyeste Galaxy S8-«kopi» har fingerleser midt på baksiden
Les også
Rykteoppsummering: Samsung Galaxy S9
Les også
Samsung Galaxy Note 8: Galaxy S8 med penn for 3000 kroner mer?
Les også
Samsung Galaxy Tab S3: En bedre totalpakke skal du lete lenge etter
Les også
Samsung Galaxy S8+: Samsung Galaxy S8 er dyr, men deilig
annonse