Til hovedinnhold

Nå er det offisielt: Dette er Intel Coffee Lake

Er bare et par uker unna lansering.

Intel

Teknologikjempen Intel har startet uka med å dra duken av åttende generasjon Core i-prosessorer for stasjonære datamaskiner, også kjent som Coffee Lake.

Slippdatoen er satt til 5. oktober, og flaggskipet Core i7-8700K skal ifølge Intel selv være selskapets aller beste prosessor for gaming – med opptil 25 prosent bedre spillytelse sammenlignet med dagens Kaby Lake.

Dette vil i så fall være avhengig av at spillet utnytter samtlige seks kjerner. Kaby Lake-toppmodellen har som kjent kun fire kjerner, og spill som da kan dra nytte av prosessorer med flere kjerner vil således kunne by på høyere ytelse med Coffee Lake.

I første omgang er det følgende seks prosessorer som skal slippes:

Sett mot Kaby Lake og tidligere Core-generasjoner er det altså fundamentale forandringer. Core i7- og i5-modellene har nå seks kjerner, mens Core i3 har fått fire kjerner.

Ifølge Intel er dette deres «best desktop gaming processor ever».
Intel Corporation

Men ellers er det som vi er vant med: Ingen Hyper-threading for Core i5 og ingen turbomodus for Core i3. De K-merkede prosessorene har som vanlig ulåst multiplikator slik at de enklere kan overklokkes.

Samtlige prosessorer har Intel Optane-støtte og plattformen støtter to minnekanaler. Den offisielle DDR4-minnehastigheten er satt til 2666 MHz for Core i7 og i5, mens de to Core i3-modellene støtter 2400 MHz.

Når det gjelder grafikkdelen er det som hos Kaby Lake Intel HD Graphics 630 som er løsningen, men med litt høyere klokkefrekvenser. I tillegg skal Intel ha fått på plass støtte for maskinvareakselerasjon av 4K HDR-video.

Nytt brikkesett

Intel

Intel slipper også brikkesettet Z370 – som du er pent nødt til å bruke sammen med de nye prosessorene.

For selv om Coffee Lake fysisk sett er identisk med forgjengerne Skylake og Kaby Lake, vil de ikke fungere på de gamle hovedkortene med brikkesett i 100- og 200-serien.

Dette skal visstnok ha å gjøre med at flere kjerner krever et oppdatert system for å levere strøm til prosessoren.

Så dersom du ønsker å kjøpe en av de nye Intel-prosessorene må du altså anskaffe deg et nytt hovedkort samtidig.

Z370-brikkesettet byr altså på støtte for de nye prosessorene, DDR4 på 2666 MHz, visstnok Thunderbolt 3 og Intels Optane cache-minne.

Vi kommer forhåpentligvis tilbake med en test av Coffee Lake-plattformen når prosessorene slippes den 5. oktober.

Kaby Lake-X ble vi ikke så klok på:
TEST: Intel Core i7-7740X »

(Kilde: Intel)

annonse