Til hovedinnhold

Microsoft fikk gigabot

Streng straff for «teknisk feil».

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I fjor sommer åpnet EU en storstilt etterforskning av Microsoft. Programvaregiganten var anklaget for å ha gitt sin egen nettleser, Internet Explorer, store konkurransefordeler ved å ikke informere mange Windows 7-brukere om at det finnes alternativer.

Første gang du starter Internet Explorer skal du få en tydelig beskjed som forteller deg at det finnes andre nettlesere på markedet enn den Microsoft sender med sitt operativsystem. I en periode skjedde ikke dette på maskiner med Windows 7 Service Pack 1.

I går falt dommen fra EU: Microsoft må betale en bot på hele 561 millioner Euro, nesten 4,2 milliarder norske kroner.

Teknisk feil

Meldingen som gir deg flere nettleser-valg.

Kort tid etter at EU åpnet etterforskningen, la Microsoft seg helt flate, og hevdet at det hele skyldtes en teknisk feil:

– På grunn av en teknisk feil har vi ikke levert programvaren som gir brukerne valg av nettleser, til PC-er med Service Pack 1-oppdateringen til Windows 7. Vi rettet opp i dette med en gang. Vi angrer dypt over at feilen skjedde og vi beklager, skrev selskapet i en pressemelding den gangen.

Problemet skal ha påvirket rundt 28 millioner maskiner, i en periode på 14 måneder. Så snart Microsoft ble klar over problemet, skal de ha rettet opp i det.

Samarbeidet

EU har i slike monopolforebyggende saker muligheten til å bøtelegge selskaper med 10 prosent av den årlige omsettingen.

Under en pressekonferanse i går fortalte EUs etterforskningsleder, Joaquin Almunia, at Microsofts samarbeidsvilje begrenset størrelsen på boten, melder BBC.

– Jeg håper dette får selskaper til å tenke to ganger før de i det hele tatt tenker på bryte internasjonale plikter, sa han til BBC.

Den britiske nyhetskanalen melder også at både Microsofts toppsjef, Steve Ballmer, og den tidligere Windows-sjefen Steven Sinofsky har fått den siste bonusutbetalingen kuttet som følge av etterforskningen.

I en kunngjøring teknologibloggen Techcruch har fått tak i, kommer det frem at Microsoft mest sannsynlig ikke vil anke EUs avgjørelse.

(Kilde: EU, BBC, TechCruch)

annonse