Til hovedinnhold

Med dette kan du bygge din egen Mac

QUO Computer mener de er først ute i verden.

Quo Computer

Selskapet Quo Computer lanserer det de hevder er verdens første hovedkort som er bygd opp fra grunnen av til å kunne kjøre ethvert operativsystem – enten det er for eksempel Windows, Linux eller OS X.

Z77MX-QUO-AOS er navnet på kortet, som ved hjelp av spesiell UEFI-programvare kan kjøre «alle ønskede operativsystem». På nyere datamaskiner har UEFI erstattet tradisjonell BIOS, slik at det har blitt enklere å kjøre OS X. Det er i tillegg anledning til å sette opp multiboot, slik at man kan kjøre ulike operativsystemer på samme maskin.

Støtten for OS X blir ikke nevnt spesifikt, antakelig for å ikke få Apples advokater på nakken. I 2009 måtte for eksempel Mac-kloneselskapet Psystar legge ned virksomheten etter å ha tapt mot Apple i retten.

Quo Computer har hatt et lignende butikkonsept, men har altså overlevd på å holde seg til en mer diskré linje.

Bygg din egen Mac

Det spesielle ved dette hovedkortet er altså at du grovt fortalt kan bygge din egen Mac – et privilegium som kun Apple ønsker å være forunt.

Hovedkortet er i utgangspunktet basert på Gigabyte-modellen GA-Z77MX-D3H TH. Dette innebærer at man kan velge mellom et stort utvalg av Intels prosessorer Core i3, i5 og i7.

Det er videre mulig å kjøre operativsystemet uten et eget, dedikert grafikkort. Den integrerte GPU-en kan brukes ved å koble hovedkortet til en skjerm via HDMI eller DVI.

Listen over tekniske spesifikasjoner er ellers som følger:

  • Formfaktor: microATX
  • Brikkesett: Intel Z77
  • Sokkel: LGA1155
  • 4 x DDR3
  • 4 x PCI Express
  • 6 x SATA
  • Tilkoblinger: USB 2.0, USB 3.0, FireWire 400, FireWire 800, Thunderbolt
Z77MX-QUO-AOS.Foto: Quo Computer

Pris og tilgjengelighet

Det er allerede mulig å forhåndsbestille Z77MX-QUO-AOS fra Quo Computer. Prisen for vanlige brukere er 219 dollar (1200 kroner), mens utviklere kan kjøpe ti i slengen og få en liten kvantumsrabatt, slik at endelig pris blir 199 dollar (1100 kroner) per stykk.

(Kilde: Quo Computer, Macworld)

annonse