Facebook har lansert monstersøk
Ypper til kamp med nettets giganter.
Det var knyttet stor spenning til Facebooks store pressedag, i kveld norsk tid. På listen over potensielle nylanseringer stod både en egen Facebook-mobil, telefonsamtaler á la Skype og en ny nyhetsstrøm. Men det var den største og mest ambisiøse av de mange ryktene som viste seg å stemme; Facebook har lansert sin egen søkemotor.
Med den nye søkemotoren legger de opp til kamp mot nettets store gigant; Google. Men Facebook skal ikke søke på nettet, og gi deg lenker til steder du kan finne svar. På mange måter kan vi si at de skal søke gjennom livet ditt, vennene dine, og Internett, for så å presentere deg et svar på direkten. De kaller det «Graph Search», eller «Social Graph» her i Norge.
– Ikke et nettsøk
På pressekonferansen fortalte selskapets toppsjef, Mark Zuckerberg, at Facebook i dag består av to hovedfunksjoner. Du har nyhetsstrømmen, der alle oppdateringer konstant mates inn, og din egen tidslinje. Sosial Graph skal bli den tredje hovedfunksjonen, en funksjonalitet som finner og hjelper deg med "alt" i livet ditt.
– Social Graph er ikke nettsøk, sa Zuckerberg på pressekonferansen, for å tydelig presisere at det ikke dreier seg om en søkemotor som gjør alt slik Google og Bing gjør det.
Google er i prinsippet et nettsted der du kan søke på noe, og få presentert en liste over hvor du finner informasjonen – men du får ikke informasjonen direkte. Det er akkurat dette Facebook nå ser sitt snitt til å bli bedre på. Med over en milliard aktive brukere og over tre billioner koblinger, har Facebook et massivt datagrunnlag for å skjønne hva du faktisk er ute etter.
Viktigst av alt; Facebook har informasjon om livet ditt, dine interesse, vennene dine, og vennenes interesser – de har kunnskap om din sosiale sfærer. Selv med Googles sosiale nettverk, Google+, tatt med i betraktningen, har Facebook et helt annet detaljnivå på denne informasjonen.
Skal du reise et sted, er de sosiale preferanse til vennene dine noe som kan gjøre valget ditt lettere for deg. Har vennen din vært fornøyd med en restaurant, gjør det ditt restaurantvalg langt lettere. Du slipper å lese igjennom utallige anmeldelser skrevet av tilfeldige personer, gjerne anonyme, som du ikke kjenner for å gjøre opp en mening. Et par "likes" fra en venn kan raskt være nok til at du velger én restaurant fremfor en annen. Det er tross alt slik vårt vanlige liv fungerer, vi spør hva venner liker og får ett svar.
Kombinerer du denne enkle tankegangen med en massiv database, som dekker en syvendedel av verdens befolkning og 40 prosent av de som har nettilkobling, er Facebooks søk en mektig sak. Dette er informasjon du ikke kan få like lett, og like pålitelig, fra andre søke- og informasjonstjenester på nett.
For å gjøre det hele enda mer nyttig, fortalte Zuckerberg at Facebook også vil integrere Bings søkemotor, for å fylle på med informasjon som det sosiale nettstedet ikke har på lager. På den måten vil Social Graph også integrere tradisjonelle nettsøk, sammen med alle din personlige koblinger.
Finner "alt" fra livet ditt
I hovedsak dreier Social Graph seg rundt fire dimensjoner; venner, bilder, steder og interesser. Med de fire kan du for eksempel søke på fraser som: "Bilder fra en indisk restaurant mine venner fra India nylig har spist på", eller "restauranter i Oslo venner som liker kulinarisk akademi har spist på" – og vips så har du kanskje lagt grunnlaget for tidenes aften.
Det viktige her er at søket baserer seg på fraser, ikke de tradisjonelle stikkordene. Du skriver rett og slett det du er ute etter, og Facebook graver frem informasjonen.
Søk for eksempel på "Hvem liker Justin Bieber, bor i Oslo og er singel" – og vips ser du hvem som potensielt kan dra med deg på konserten i Telenor Arena til våren.
Vil du gå en tur i marka? Facebook finner vennene dine som ofte går tur. Har du lyst til å trene, men ikke kommet deg opp av sofaen? Facebook finner en ny treningskamerat for deg. Skal du til tannlegen? Facebook graver det frem, og slik fortsetter det i det uendelige.
Det trenger ikke å være så komplisert engang: Vil du finne alle bildene du har likt, eller alle bilder av deg og en annen person, kan søket hjelpe deg med det.
Uansett hva du velger å søke på, vil Facebook alltid forsøke å prioritere det som er mest relevant for deg. De som har vært oftest på en restaurant, kommer først. De som er nærmest deg som venn, de du har flest koblinger mot, ranker høyest. Desto flere parametere du setter, desto mer spisset blir søket.
Du trenger faktisk ikke å kjenne personene du søker etter. Det er nok at du har møtt dem, noe Facebook skjønner om dere er avbildet i et fotoalbum fra den samme festen, eller at dere jobber i samme bedrift. Men dette er kun mulig om personvernsinnstillingene tillater det.
Passer på personvernet
Gjentatte ganger under presentasjonen understreket Zuckerberg hvor alvorlig de tar personvernet, og med god grunn. Dette har vært gjenstand for kritikk gjentatte ganger, og det har gitt selskapet hard medfart blant både media og brukere.
Kun det du har tilgang til, ved at en venn har sagt at informasjon kan deles med venner av ham, eller at det er satt som offentlig, blir tilgjengelig for deg
Men, siden søket kan finne informasjon i mange dimensjoner, er det en rekke ekstra sikringstiltak på plass. Søker du for eksempel på "Hvem bor i Oslo og jobber hos Telenor", kan du ha en venn som har satt bostedet sitt som offentlig. Men så lenge arbeidsplassen hans er skjult for alle, vil han ikke bli en del av søkeresultatene.
Uansett, det kan være meget lurt å nå ta en ekstra runde i profilen sin, og sjekke at alt man vil skal være lukket, faktisk er lukket for offentligheten. Det er ikke lenge siden Facebook åpnet en haug med eldre innlegg for alt og alle. Gå inn i aktivitetsloggen, og reguler dette der.
- Les også: Forbrukerrådet klager inn Facebook
- Les også: Facebook svarer på personvernkritikken
Rulles sakte ut
Social Graph er, som Zuckerberg la tydelig vekt på, fortsatt en tjeneste som trenger veldig mye utvikling. Den slippes nå sakte, men sikkert som en Beta 1, og det vil ta måneder, om ikke år, før det er en komplett og ferdig funksjon.
Det vil ta tid å bygge opp en velfungerende database, et arbeid som trenger drahjelp fra medlemmer som faktisk bruker den. Den vil konstant tilpasse seg, lære, skjønne og tolke det du og vennene dine er ute etter.
Ved å melde deg opp på en venteliste via denne siden, får du beskjed når tjenesten er tilgjengelig for deg. De første brukerne vil få tilgang onsdag amerikansk tid. I første omgang kan man kun søke ved å skrive på engelsk, som dekker 40 prosent av nettstedets brukere, men det er kun starten. Zuckerberg påpekte at flere språk vil komme.
Se Facebook egne reklamesnutt som illustrerer tjenesten under:
- Les også: Facebook tapte en milliard kroner
- Les også: – Facebook er selgeren, du er produktet