Platebransjen vil avgiftsbelegge mobiler

Sony blir saksøkt av platebransjen i Sverige.

I Sverige må du betale kopieringsavgift på eksterne harddisker og minnepenner. Avgiften ble innført som en kompensasjon til platebransjen i Sverige, fordi du lovlig kan privatkopiere kjøpt musikk videre til en slektning eller venn.

Det er organisasjonen Copyswede som forvalter disse avgiftspengene videre til platebransjen. Men de vil ikke nøye seg med avgifter på kun eksterne harddisker og minnepinner. Nå vil de også avgiftsbelegge mobiltelefoner.

Saksøker Sony Mobile

Copyswede saksøker nå Sony Mobil, fordi de mener at kopieringsavgiften også gjelder mobiltelefoner – på lik linje med MP3-spillere. Svenskene betaler i dag en avgift på tre kroner og 50 øre per GB med lagringsminne på sin MP3-spiller.

– Ettersom mobilbransjen og produsentene ikke har vært interessert i å diskutere en avgift på mobiltelefoner, søker vi hjelp fra en domstol for å løse spørsmålet, sier Mattias Åkerlind i Copyswede, til IDG.se.

Organisasjonen mener at dagens mobiler kan kategoriseres som «spesielt egnet» for privatkopiering, og derfor bør avgiftsbelegges på lik linje som MP3-spillere.

Samsung uenige

Mobilgiganten Samsung syns det er uholdbart å kategorisere mobiltelefoner slik Copyswede vil de skal, og mener at saken de har gående mot Sony Mobile henger i en tynn tråd.

– Med bakgrunn i den svenske lovgivningen, og hvordan den er utarbeidet på dette området, anser vi i Samsung at Copeswede mangler grunnlag, slik at en privatkoperingsavgiften ikke kan ilegges. Dermed tror vi ikke at Copyswede vil vinne saken, sier pressekontakt i Samsung, Rickard Andersson, til IDG.se.

Selskapet mener at mobiler ikke er «spesielt egnet» til privatkopiering. Ifølge Samsung er dagens mobiler «multifunksjonelle» enheter, som brukes til å ringe, sende SMS, surfe, sende e-post og mye mer.

(Kilde: IDG.se)

Les også
Platebransjen avgiftsbelegger alle harddisker
Les også
– Skal vi betale TV-lisens for kjøleskapet og?
Les også
Norge vurderer TV-lisens på mobiler og PC-er
Les også
Nå må svenskene betale TV-lisens på PC-er og nettbrett
Les også
Slik er Apples nye hybridlagring
Les også
Helium-mangel stikker kjepper i diskene
Les også
Supertynn hybridharddisk kommer
annonse