Hevder Lenovos PC-er er bannlyst av etterretningsbyråer

NSA og flere andre er redde for «maskinvare-hacking» fra Kina.

Det er som kjent en del spenninger mellom Kina og den vestlige verden, på grunn av beskyldninger om datainnbrudd og spionasjevirksomhet fra Kina mot både aviser og offentlige institusjoner i USA.

Nå har den australske avisen Financial Review avslørt en noe oppsiktsvekkende opplysning som indikerer at det har eksistert mistillit både lenger og av mer alvorlig art enn først antatt.

Modifiserte PC-er

Avisen melder nemlig at det amerikanske etterretningsbyrået NSA, britiske GCHQ og søsterbyråene i landene Canada, Australia og New Zealand har forbudt PC-er fra den kinesiske produsenten Lenovo grunnet frykt for spionasje.

Forbudet skal ha startet allerede i 2005, rett etter at selskapet kjøpte PC-avdelingen til IBM. Etter dette oppkjøpet skal det ha blitt gjennomført grundige undersøkelser av Lenovos maskiner, som visstnok resulterte i at det ble funnet «bakdører» i maskinvaren, såkalte «ondsinnede kretser».

Ifølge kildene Financial Review har vært i kontakt med gjør disse modifikasjonene i maskinvaren det mulig for folk utenfra å få tilgang til PC-ene uten at brukeren merker noe som helst.

Modifikasjonene skal kun være mulige å oppdage med spesielt utstyr og tar gjerne form som en design- eller produksjonsfeil i maskinen. Bakdørene forblir helt inaktive inntil de mottar signaler utenfra.

Kan utnyttes av myndighetene

De vestlige etterretningsbyråene fryktet at kinesiske myndigheter var i stand til å utføre spionasje mot deres egne nettverk via disse modifikasjonene. Dermed ble Lenovos maskiner altså bannlyst, vel og merke kun fra byråenes «hemmelige» nettverk, hevder Financial Review.

Den kinesiske PC-produsenten har til avisen uttalt at de ikke var klar over dette forbudet, og at PC-ene deres anses som pålitelige og sikre av kunder i både offentlig og privat sektor. Det er uvisst om eller når byråene planlagger å oppheve forbudet.

Oppdatert 12. August: I en melding fra det australske forsvarsdepartementet, publisert tre dager etter Financial Review la ut sin avsløring, nekter de for å ha bannlyst Lenovo-maskiner hverken til klassifisert eller ikke-klassifisert arbeid. I en melding vi har fått oversent fra Lenovos globale mediadirektør, Brion Tingler, ønsker ikke selskapet å kommentere avsløringene ytterligere .

NSA har ikke akkurat heller rent mel i posen:
Nå har en hemmelig rett bestemt at NSA-overvåkningen kan fortsette »

(Kilde: Financial Times, via InformationWeek)

Les også
Hemmelig rett har godkjent videre NSA-overvåkning
Les også
IT-giganter trygler om å få fjernet munnkurven
Les også
Nå skal kineserne lage PC-er i USA
Les også
Lenovo slipper ekstra slank ThinkPad
Les også
Dette er Lenovos første 15-tommers Ultrabook
Les også
Her er Lenovos nye laptop-serie
Les også
Verdens største PC-produsent er kinesisk
annonse