Dette kameraet har helt vilt dynamikkomfang

Kan se sol og stjerner samtidig, midt på dagen.

Er du en av dem som er lei av at vi skriver om utrolige, svære kameraer med enorm oppløsning? Ikke les lenger, for denne føyer seg inn i rekken. Men dette kameraet har noe ekstra. Guttene i Spectral Instruments fra Tucson, Arizona har nemlig utviklet et kamera som skal kunne fange stjerner og sol samtidig, og det midt på dagen. Den nedkjølte CCD-bildebrikken som sitter i kameraet har målene 95 x 95 mm, og er med det over ti ganger så stor som en fullformats bildebrikke på 24 x 36 mm.

Kameraets oppløsning er på 112 megapiksler og det er ikke utstyrt med Bayer-filteret som blant annet har en begrensende effekt på skarpheten. Denne typen kamera kan dessuten ifølge produsenten ta flere timers lange eksponeringer, uten synlig støy i det hele tatt. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men løsningen deres er å kjøle bildebrikken ned til 100 minusgrader.

Om du nå tenkte "det her må jeg kjøpe", blir du nok litt skuffet. Kameraet kommer naturlig nok ikke til en butikkhylle nær deg. For det første er ikke kameraet egentlig til salgs, og produsenten sier det vil koste over 600 000 kroner bare å produsere bildebrikken. Det er mer enn de aller fleste av oss bruker på bil.

Spectral Instruments lager rådyre kameraer som først og fremst brukes i verdensrommet og i forskningslaboratorier verden rundt. Nå har de veldig lyst til å lage noen eksemplarer som ordentlige fotografer kan bruke, men på grunn av kostnadene er de nødt til å se an responsen fra fotografer verden over.

Under kan du se Zeke fra Spectral Instruments forklare hva dette faktisk er. Lyst til å se hva en virkelig fotograf kan gjøre med dette leketøyet?

annonse