Nyhet

Denne roboten er som hentet rett ut av The Big Bang Theory

Om noen år får du kanskje besøk av denne på kontoret.

Den amerikanske produsenten iRobot er mest kjent for støvsugerrobotene Roomba, men nå har selskapet inngått et samarbeid med Cisco om en helt ny type robot for videokonferanser – Ava 500. Roboten kunne vært hentet rett ut av en episode av The Big Bang Theory. For de som ikke har sett episoden, handler det om nerden Sheldon som får det for seg at han ved å bygge en "virtual presence device" kan være tilstede overalt, selv om han befinner seg i sofakroken hjemme hos seg selv.

Roboten lar deg slå av en prat med en kollega du møter i korridoren, på vei til møterommet. .Foto: iRobot/Cisco

I stedet for å ha en videokonferanseskjerm stående og støve ned i et hjørne, er tanken at Ava 500-roboten skal kunne navigere seg på egen hånd rundt i kontorlokaler, fabrikklokaler og laboratorier. Ikke helt ulikt Sheldons "virtual presence device", med andre ord.

Finner frem på egen hånd

Roboten kartlegger selv omgivelsene, slik at den kan finne veien uten at du må styre den manuelt, og uten at du risikerer at den renner noen i senk med den. Du kontrollerer riktignok roboten via en iPad, men da ved å trykke på et kart for å "kommandere" roboten dit, eller ved å velge et rom eller navnet på en ansatt.

Etter at du har valgt hvor du vil at roboten skal innfinne seg, vil en ledig robot aktiveres og ta med brukeren til ønsket sted. Roboten kan brukes i både privat og åpen modus, slik at du faktisk skal kunne stoppe opp i en korridor for en "ad-hoc"-samtale med en kollega.

I likhet med støvsugerrobotene finner AV 500 selv frem til en ladestasjon når den begynner å gå tom for strøm.

Snorre Kjesbru, konserndirektør i Cisco i Norge.Foto: Cisco

Enklere og mer personlig

Cisco skriver i en pressemelding at målet med roboten er at samhandling på store og hektiske arbeidsplasser skal bli enda enklere og mer personlig, uten at man skal behøve tradisjonelle fastmonterte løsninger.

– Mulighetene med iRobot er et perfekt eksempel på hvordan vi kan bruke Ciscos brede portefølje med høykvalitets videosamhandlingsløsninger til å adressere noen helt spesifikke, vertikale kommunikasjonsbehov, sier Snorre Kjesbu, konserndirektør i Cisco.

Cisco ser for seg at roboten også skal kunne brukes til for eksmepel rundturer og inspeksjon i fabrikklokaler og næringsanlegg, samt til fjernopplæring.

Les også: Vil ta i bruk sosiale medier i jobben

Her kan du se roboten i aksjon:

Les også
Utviklere ble presset til å gjøre avlytting enklere
Les også
Vil tjene penger på informasjon om deg
Les også
1 million har smartmobil, men bruker ikke data
Les også
– Dette blir den neste mobilitetsbølgen
Les også
Tredobling av mobilvideo
Les også
Med denne har du prosjektet alltid i lommen
Les også
– Vil overføre tilsvarende 30 billioner bilder via mobilnettet
Les også
Telenor og Microsoft samarbeider
Les også
Enklere samarbeid med iPad-en
annonse