Til hovedinnhold

The Guardian måtte knuse disker med PRISM-filer

Redaktøren ble presset av britiske myndigheter til å ødelegge beviser.

Flickr/Internaz

I dag skriver The Guardians redaktør, Alan Rushbridger, om det han kaller «en av de mest bisarre øyeblikkene i The Guardians lange historie».

Her refererer han til en episode der avisen angivelig ble presset av britiske myndigheter til å ødelegge harddisker, som inneholdt informasjon fra varsleren Edward Snowden.

Dokumentene fra Snowden har som kjent skapt store overskrifter verden over, ved å avsløre blant annet et amerikansk topphemmelig overvåkningsprogram.

Truet med rettssak

Det hele startet for rundt to måneder sider, da Rushbridger ble kontaktet av britiske myndigheter, med klar beskjed om at avisen måtte slette eller destruere de dokumentene Edward Snowden hadde lekket til dem.

En måned senere ble situasjonen betydelig mer trykkende, og Rushbridger fikk klar beskjed fra britisk myndigheter om at «nå har dere hatt nok moro, nå vil vi ha det tilbake». Etterfulgt av den klare beskjeden hadde Rushbridger flere møter med tjenestemenn som truet avisen med å trekke dem for retten, dersom materialet ikke ble utlevert eller ødelagt.

Knuste PC-ene

The Guardians redaktør nektet, noe som resulterte i at to sikkerhetseksperter fra GCHQ (Government Communications Headquarters) kom til The Guardians redaksjon og fulgte med mens to av avisens PC-er, som inneholdt dokumentene fra Snowden, ble knust til fillebiter i redaksjonens kjeller.

Mens maskinene ble ødelagt, skal en av sikkerhetsekspertene spøkt med at de «nå kunne kalle tilbake angrepshelikopterne».

Samtidig hadde redaktøren forklart at The Guardian heller ikke trengte å skrive om NSA-saker fra London. Den amerikanske journalisten som dekket avsløringene for avisen, Glenn Greenwald, er bosatt i Brasil. Men også Greenwald har fått smake britiske myndigheters vrede.

Vil publisere nye dokumenter

For i helgen ble hans kjæreste, David Miranda, anholdt på Heathrow, Londons hovedflyplass, av britiske myndigheter. Her ble han avhørt av seks britiske agenter om Greenwalds journalistiske arbeid, noe som har fått den amerikanske journalisten til å se rødt:

– Jeg kommer til å bli enda mer aggressiv i min journalistiske virksomhet nå, sa Greenwald til pressen da han møtte Miranda på flyplassen i Rio mandag, skriver NRK.

Greenwalds kjæreste ble sluppet fri etter ni timer i arresten, og selv om han ikke fikk noen formell siktelse på seg, ble mobilen, PC-en og minnepennen hans beslaglagt av britisk politi.

Har du gått glipp av hva Edward Snowden har lekket av dokumenter?
Her kan du lese all våre saker om NSA-avsløringen »

(Kilde: The Guardian, Cnet, Arstechnica, NRK)

annonse