Til hovedinnhold

Steve Jobs går av som Apple-sjef

Har allerede utnevnt sin etterfølger. (Oppdatert)

Finn Jarle Kvalheim

Etter å ha måttet tåle spekulasjoner omkring egen helse går Steve Jobs nå av som sjef for Apple. Tim Cook var fra før vikar for Jobs, og tar nå etter Jobs' ønske over topplederstillingen i Apple.

Steve Jobs blir værende som styremedlem, og det går ikke frem av pressemeldingen hva avgangen skyldes.

Les også: Møt Timothy "Tim" D. Cook - den nye Apple-sjefen

Tim Cook blir Jobs' etterfølger som Apple-sjef.

Oppsigelsen skal ifølge BusinessWire være levert onsdag 24. august.

– Jeg tror Apples mest oppfinnsomme og skinnende dager er foran selskapet, og jeg ser frem til å følge med og å bidra i en ny rolle, sier Jobs i oppsigelsen som er publisert av BusinessWire.

Steve Jobs var med på å starte Apple, og etter å ha vært ute av selskapet noen år, har han de siste årene vært synonym med selskapets suksess - spesielt med produktene iPod og iPhone.

Steve Jobs regnes som svært viktig i selskapet som står bak produkter som iPod, iPad og iPhone. Ved tidligere rykter om Steve Jobs' sykdom har aksjekursen tatt store svalestup.

Foreløpig er det ikke klart hva Jobs' plutselige avgang skyldes, men den avtroppende Apple-sjefen har de siste 10 årene blitt operert for kreft i bukspyttkjertelen ved to anledninger.

Les også: – Steve Jobs operert for kreft

– Steves store visjoner og lederskap berget Apple og ledet selskapet til den posisjonen det har i dag som verdens mest innovative selskap, heter det i en uttalelse fra Apple.

Jobs var med på oppstarten av Apple på slutten av 1970-tallet, men i 1984 sluttet han i selskapet etter uenighet med styret. Han utviklet deretter plattformen NeXT, som i 1996 ble kjøpt opp av Apple. Dermed var Jobs tilbake i det gode selskap i Apple-ledelsen, og fra 1997 til 2011 har han vært CEO - eller administrerende direktør, som vi kaller det i Norge.

Si hva du vil om Apple, men det selskapet har fått til under Jobs' ledelse er bemerkelsesverdig. I 1997 ble iBook lansert, en bærbar PC med et banebrytende design på den tiden. I årene som fulgte kom iMac, egne Apple-butikker, MacOS, iTunes, iPod, MacBook Air, iPhone, iPad og iCloud -bare for å nevne noen av høydepunktene. Dette har på kort tid løftet Apple fra å være en litt sær utfordrer til å være en betydelig aktør og innovatør på markedet.

Den avtroppende Apple-sjefen har fått på seg for å være en orator av rang, noe du kan se eksempler på i denne videoen fra Cnet News:

En norsk trendforsker hevdet i 2008 at Jobs var et "ondt geni", men at dette var nøkkelen til Apples suksess:

Les også: – Apple gjør mye rett

(Kilde: gizmodo.com, engadget.com, Cnet News)

annonse