Nyhet

– Fildelingsgigant lagt i grus som gave til USA

Det største raidet siden The Pirate Bay er et faktum.

Kampen mot ulovlig fildeling ved hjelp av BitTorrent-teknologi er på ingen måte over. Den forrige gangen noe med virkelig høy profil skjedde, var det The Pirate Bay som var målet for piratjegerne. Siden den gang har en lang, lang rekke med BitTorrent-nettsteder kastet inn håndkleet – mer eller mindre frivillig.

Og nå ser det ut som om neste høyprofilmål er tatt av nett for godt. Torrent-nettsiden Demonoid har i mange år vært en favoritt for mange fildelere, men i juli ble nettstedet utsatt for et større tjenestenektangrep.

Nettangrep – så raid

Nettstedet har i noe tid hatt sine servere i Ukraina, der de formelt sett har holdt på lovlig og uten inngripen fra myndighetene. Men tjenestenektangrepet viste seg å bare være første del av en aksjon fra nettopp ukrainske myndigheter for å stoppe nettsiden, melder TorrentFreak.

– Etterforskere har kopiert all informasjon fra serverne og forseglet dem, sier en anonym kilde hos nettleverandøren ColoCall som drev serverne til nettstedet.

– Noe av utstyret ble ikke beslaglagt, men nå fungerer det ikke og vi måtte terminere kontrakten med siden, sier kilden.

Goodwill-gave til USA

Ifølge en kilde i innenriksministeriet i Ukraina ble raidet timet med visestatsminister Valery Khoroshkovskys første offisielle besøk til USA, der opphavsrettsbrudd sto på agendaen.

Ukraina har lovet USA å styrke sin kamp for å håndheve immaterielle rettigheter, og Demonoid sto på en liste USA publiserte i fjor over nettsider som var under oppsikt for brudd på opphavsretten. På denne listen sto også den nå stengte fildelingssiden MegaUpload som nå er tatt ned.

Offisielt sier ukrainske myndigheter at de ikke trengte å bruke makt for å ta ned siden. Det skal ha blitt sendt en forespørsel om å stenge nettsiden gjennom Interpol.

Nettstedet skal ha blitt drevet fra Mexico, der minst én av bakmennene ble arrestert i et raid i oktober i fjor.

Den største i sitt slag

Demonoid hadde ifølge statistikkselskapet Alexa rundt 2,4 millioner brukere i måneden. Den var trolig den største BitTorrent-nettsiden som ikke bare lenket til torrent-filer, men som også drev sentral infrastruktur for selve fildelingen – såkalt tracking.

Les også: Slik fungerer Pirate Bay-teknologien

Les også
Her bor piratverstingene
Les også
Mann selger hele livet sitt på eBay
Les også
Disse vet hva du har lastet ned fra Internett
Les også
WikiLeaks under hardt angrep
Les også
Her raider FBI hjemmet til Megaupload-grunnleggeren
Les også
Piratkopieringen over nett er mindre enn du tror
Les også
Internett får sin egen vaktkatt
annonse