Tek.no

Nyhet

Smart adapter for mFT og NEX

Gir blenderkontroll med Canon-optikk.

30 Juli 2012 04:00
Adapterne fra Kipon passer til mFT og Sony NEX.

Fotoutstyrsprodusenten Kipon er kjent for å tilby objektivadaptere slik at man kan bruke uoriginal optikk på forskjellige kamerasystemer og fatninger.

Les også: TEST: Panasonic DMC-GF5

Etter inntoget med speilløse systemkameraer har det blitt mer og mer populært å bruke uoriginal optikk på kameramodeller uten speil. Blant annet modeller fra Olympus og Panasonic gir en crop-faktor på 2x når man regner om til 35 mm format, slik at en 50mm påmontert for eksempel Olympus OM-D EM-5 gir tilnærmet samme utsnitt som 100mm på et fullformatskamera. Er objektivet i tillegg lyssterkt har man en spennende kombinasjon av brennvidde og lysstyrke som originaloptikk ikke nødvendigvis kan tilby.

Problemet med å bruke en adapter slik at man kan bruke for eksempel Canon-objektiver på Sony-kameraer, er at man mister den elektroniske kontakten mellom kamera og objektiv. Resultatet blir at man mister blant annet muligheten for autofokus, samt endring av blender ved mindre objektivet er utstyrt med manuell blenderring. Dette er noe som Canons EF-objektiver ikke har, og man har dermed vært låst på objektivets største blender om objektivet har blitt brukt på andre kameraer enn Canons egne modeller.

Les også: TEST: Sony NEX-7 - En liten lekkerbisken

Det spesielle med Kipons nye adaptere til Sony NEX og Micro Four Thirds-systemet er at de har innebygd elektronisk kontakt for Canons EF-objektiver. På den måten skal man kunne sette et EF-objektiv i adapteren for så å ha full elektronisk kontroll på et Sony-, Olympus- eller Panasonic-kamera. Kipon har samarbeidet med japanske ingeniører for å finne frem til den teknologien Canon bruker for å styre objektivene sine, og deretter implementert denne i sine adaptere.

Selve adapteren ser kanskje en smule halvferdig ut, men det er en liten pris å betale for å få full elektronisk kontroll over objektivet. Det kan ha noe med at adapteren ikke er ferdigutviklet ennå, for lanseringdato og pris er foreløpig ikke kjent. Det er imidlertid gode nyheter for fotografer som sitter på en stor optikksamling fra Canon og som vurderer å kjøpe seg et speilløst systemkamera fra Sony, Olympus eller Panasonic.

Kilde: www.mirrorlessrumors.com

Les også: TEST: Olympus OM-D E-M5 - Ny klassiker fra Olympus

Les også
Full av funksjoner
Les også
– Samme bildekvalitet som Canon EOS 650D
Les også
Styr kamera med håndbevegelser
Les også
Stiller sterkt
annonse