Til hovedinnhold

Kvinne skadd etter at laptop eksploderte og tok fyr

Satte fyr på klærne og etterlot brannsår.

Det ligger mye kraft i elektronikk-dingsene du har rundt om i hjemmet; fra laptopen til smarttelefonen din. Batteriene i disse er i bunn og grunn en kjemisk blanding som helst ikke skal bli for varm, da det kan lede til at batteriet går i stykker og i ytterste konsekvens eksplodere.

Antallet faktisk ulykker med personskader er imidlertid få. Nå kan likevel den amerikanske nyhetskanalen CBS melde om en skremmende hendelse.

Bærbar PC eksploderte

En 72 år gammel kvinne ved navn Loretta Luff opplevde nemlig at den bærbare PC-en hennes regelrett eksploderte mens hun hadde den på fanget. PC-en var visstnok en seks år gammel modell fra produsenten Dell.

Eksplosjonen førte til at klærne til Luff tok fyr og til at hun pådro seg brannskader både i ansiktet, hendene og føttene, i tillegg til at hun også brente deler av håret. Hun har gjennomgått behandling og er nå i fin form.

Etterforskningen rundt akkurat hva som forårsaket eksplosjonen er ennå i gang, men ikke uventet tyder alt på at det var batteriet som var synderen. Da brannmannskapet ankom stedet lå batteriet på gulvet i deler, og biter av både batteriet og datamaskinen ble funnet så langt unna som flere meter.

Brukte trolig feil batteri

I en uttalelse indikerte Dell at årsaken til ulykken kan ha vært et batteri fra andre produsenter enn Dell.

– Dell ønsker å gå til de nødvendige skrittene for å etterforske denne hendelen. Det er også viktig å merke seg at i vår produktdokumentasjon forteller vi kundene våre at det å bruke inkompatible batterier eller tredjepartsbatterier kan øke risikoen for brann eller eksplosjoner, skrev Dell i uttalelsen.

Luff sa at hun skiftet ut batteriet i den bærbare Dell-maskinen for tre år siden, men at hun ikke husker om batteriet var fra Dell eller en annen produsent. Dermed er det altså godt mulig at hun brukte feil batteri.

Batteriproblemer på 2000-tallet

Problemet med at batteriet i bærbare PC-er kan overopphetes har i mange år vært så godt som ikke-eksisterende, men mot slutten av 2000-tallet var det en hodebry for bransjen. I perioden mellom 2006 og 2010 måtte en rekke produsenter av bærbare PC-er tilbakekalle flere hundretusentalls maskiner på grunn av batteriproblemer. Lenovo, Toshiba, Acer og Sony var alle involvert – men av det vi kjenner til ledet problemene ikke til personskader.

I nyere tid har tilfellene vært få. Sony måtte riktig nok bytte en rekke batterier til Vaio-maskiner i april, også denne gangen grunnet frykt for overoppheting og brann, og i juni måtte Apple tilbakekalle flere av laderne sine av samme årsak. I ingen av disse tilfellene er det rapportert om ulykker som følge av feilen, da tilbakekallelsen skjedde tidlig.

Det er nok tryggere å bruke nyere laptop-er: Denne holder koken til langt på natt »

Les også
Dell XPS 13: Denne maskinen holder koken til langt på natt
Les også
Sonys nye hybrid-PC har alvorlig batterifeil
annonse