Til hovedinnhold

Snart kan alle VR-briller bli trådløse en gang for alle

Forskere ved MIT har interessant konsept på gang.

VR har ennå en del tekniske utfordringer som må løses før teknologien er i mål, og en av dem er å bli kvitt kablene. Vi meldte nylig om et nytt produkt som gjør HTC Vive trådløs, og nå har det også dukket opp et nytt, lovende forskningsprosjekt som tar sikte på å gjøre kabler til et tilbakelagt stadium.

Ved teknologiuniversitetet MIT jobber nemlig forskere med en løsning de har kalt MoVR, som ifølge forskerne selv har potensiale til å gjøre alle VR-briller helt trådløse.

Høyfrekvente radiobølger

MoVR-teknologien baserer seg i korte trekk på såkalte millimeterbølger, som er høyfrekvente radiobølger i EHF-området (ekstremt høy frekvens). Dette er for øvrig det samme området som den kommende 5G-teknologien benytter.

Slik ser prototypen av senderen ut. Den legger til rette for trådløs overføring med høye hastigheter ved hjelp av millimeterbølger.

Millimeterbølger har mange potensielle bruksområder, og i dette tilfellet er teknologien altså blitt benyttet i VR-øyemed. MoVR-løsningen består av en maskinvareenhet med spesielle antenner som kobles til datamaskinen, og en mottakerenhet på VR-brillene. Ifølge forskerne oppnådde systemet en trådløs overføringshastighet på flere gigabit per sekund.

Dette skulle være mer enn nok til å takle høyoppløst, trådløs VR med god kvalitet. Maskinvaren har riktignok et litt klumpete design i sin nåværende form, men ifølge forskerne skal det være mulig å få senderne inn i et format på størrelse med en mobil, som betyr at man kan benytte flere i samme rom.

Kan brukes gjennom sperrer

Prototypen ble testet med HTC Vive, men skal være kompatibel med alle slags VR-briller. MIT-forskerne utstyrte også systemet med en løsning som innebærer å «speile» signalene fra senderen på en slik måte at signalene hele tiden rettes mot mottakeren, for på denne måten å kompensere for at objekter kommer i veien. Dette er noe millimeterbølger nemlig er følsomme for.

Som alltid med forskningsprosjekter er det uvisst når vanlige forbrukere får tilgang til teknologien. Les mer hos MIT.

Et annet problem med VR-teknologi er at den er krevende: Dette har Oculus VR nå funnet en løsning på »

(Via Engadget)

Les også
Med denne skal HTC sette deg i stand til å spore alt mulig i VR-verdenen
Les også
Snart kan VR-brillene vite nøyaktig hvor du er i rommet uten ytre sensorer
Les også
HTC jobber med eksperimentelle mobiler med sære materialer
Les også
Oculus Rift og HTC Vive blir trådløse ved hjelp av en liten boks
Les også
En helt ny sensor fra Leap Motion lar VR-mobiler registrere håndbevegelser
Les også
Google jobber med nye VR-briller som byr på en spennende funksjon
Les også
Oculus lager VR-briller som ikke trenger PC eller mobil
Les også
Qualcomms nye VR-briller har høyere oppløsning enn Oculus Rift og HTC Vive
Les også
HTC Vive: Med navlestreng inn i den virtuelle virkeligheten
annonse