Nyhet

Microsoft lar deg laste ned MS-DOS-kildekoden

Slipper løs klassiske MS-DOS og Word.

Som et ledd i et samarbeid med the Computer History Museum, slipper programvaregiganten Microsoft nå kildekoden til operativsystemet MS DOS 1.1 og 2.0, samt skriveprogrammet Word for Windows 1.1a.

Det kan sikkert diskuteres hvilken nytte folk skal ha av kildekode fra 1980-tallet, det er i alle fall klart at Microsoft ikke har en direkte satsning på fri programvare. Ifølge Microsoft skyldes gesten et ønske om å hjelpe fremtidige generasjoner av IT-folk å skjønne hvordan hele IT-revolusjonen startet.

MS-DOS bygger på et samarbeid som fant sted mellom IBM og Microsoft, helt i starten av 1980-årene. Situasjonen var at IBM hadde store planer for datidens PC-er, og fikk Microsoft til å utvikle et eget operativsystem til dem. Microsoft hadde ikke noe eget system på den tiden, og lisensierte det de trengte fra Seattle Computer Products.

MS-DOS blir til

Dermed var MS-DOS-frøet sådd, og i årene som fulgte skulle de to samarbeide svært tett, og til IBM ble produktet solgt som PC-DOS, mens andre aktører fikk det som MS-DOS. Til tross for at de to var like, snakket man i lang tid om IBM-kompatible datamaskiner, siden dette var en garanti for at programvaren fungerte sømløst også på maskinvare fra andre produsenter.

Kildekoden til MS-DOS ble utviklet av en gjeng på 35 ansatte hos Microsoft, og det hele ble unnagjort på rundt et års tid. Kildekoden til MS-DOS er på beskjedne 300 kilobytes, og kunne kjøres på så lite som 12K bytes med minne.

Har du lyst til å kikke nærmere på kildekodene kan du ta turen over til the Computer History Museums nettsider, og ta det hele derfra.

Vi har vært hos the Computer History Museum ved en tidligere anledning:
Bli med inn i nerdehimmelen »

(Kilde: Technet, the Computer History Museum)

Les også
Derfor møter du denne hver gang maskinen starter
Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
Slik solgte de PC-er på 70-tallet
annonse