Til hovedinnhold

Norsk Netflix kan bli dyrere

– Vi testet om brukerne vil betale mer for å titte i HD og 4K.

Netflix

En ting med Netflix som har bidratt til deres suksess er en enkel prismodell. Når du skal registrere deg på tjenesten deres slipper du å måtte velge mellom dagspass, HD-tilgang, 4K-pakke eller tremåneders-spesial. Istedet har prisen ligget fast på 79 kroner i måneden, og da fikk du det samme utvalget og den samme kvaliteten som alle andre.

Det endret seg plutselig for en stund siden, til flere av våre leseres bestyrtelse. Uten forvarsel fikk nemlig vordende Netflix-kunder tre forskjellige prispakker å velge mellom, hvor alternativet til 79 kroner var det billigste – og ikke engang bød på HD-oppløsning.

Litt dyrere for HD, mye dyrere for 4K

De tre nye prisnivåene er enn så lenge ikke innført – og hvis de blir det, beholder nåværende kunder prisen sin lenge.

Med de tre prisnivåene man kunne velge mellom var 79 kroner i måneden det billigste, og ble kalt «Personlig abonnement». Her fikk du strømme video til én skjerm av gangen, og kun i «standard oppløsning». Neste trinn opp på prisstigen kaltes «Familie», og åpnet for strømming til to skjermer samtidig, i inntil HD-kvalitet.

Familieabonnementet, med en månedspris på 89 kroner, minner kraftig om måten Netflix fungerer for de aller fleste i dag. Alle nordmenn får nemlig allerede strømme til to skjermer av gangen, og de får se video i både HD og 4K-oppløsning.

Med den nye prismodellen ville imidlertid 4K-innholdet blitt forbeholdt Premium-brukerne; det tredje alternativet. Dette abonnementet åpner for fire samtidige strømmer på ett abonnement, og med oppløsning opp til Ultra HD – altså 4K.

– Var bare et eksperiment

Fra før av har riktig nok Netflix gitt deg mulighet til å oppgradere abonnementet ditt slik at du fikk sett på fire skjermer samtidig, og dette alternativet koster 119 kroner i måneden – akkurat som Premium-valget i den nye prislisten. Å skulle skille på bildekvaliteten som kundene mottar var imidlertid helt nytt, så vi kontaktet Netflix sentralt for å finne ut hva dette betød.

– Dette var bare et eksperiment som gikk over noen dager, og vi selger faktisk ingen av disse planene ennå. Hvis noen klikket på de nye alternativene sendte vi dem videre til vanlig registrering, med dagens månedspris på 79 kroner, og beskjed om at alternativet de valgte ikke er tilgjengelig ennå. Vi ville bare se hva folk er ute etter, og det kan hende vi aldri introduserer en slik oppdeling, forklarer Joris Evers, Netflix' informasjonsdirektør, til Hardware.no.

– Som dere vet tester vi jo det aller meste, hele tiden, for å bli bedre på å gi brukerne akkurat det de vil ha. Vi gjorde noe liknende i slutten av desember, og da som nå fikk de som ville registrere seg først se disse nye alternativene. Så telte vi rett og slett opp hvor mange som klikket på de forskjellige alternativene, for å se hva som slo an, sier han.

Testen i slutten av desember ble også omtalt i et brev til selskapets aksjonærer, hvor det fremgikk at Netflix altså snuste på en slik tredelt betalingsmodell. Den gang het det at de ikke hadde noen hast med å innføre endringene, og at de fortsatt ville teste ut hva som kunne fungere, og det er altså en ny slik test de nylig har gjennomført.

Du beholder den gamle prisen

Netflix liker å eksperimentere på denne måten, ved å bare innføre noe – i alle fall en stund – for å se hvordan det fungerer. Det er også grunnen til at ganske mange brukere fikk en variant av deres store overhaling av grensesnittet noen uker eller dager før det faktisk ble lansert. Vi lurte likevel på hvordan testen hadde gått, og om vi nå vil se høyere priser for 4K-innhold.

– Det er for tidlig å si nå, og vi analyserer fortsatt resultatene. Men vi tester jo absolutt alt, for å se hvordan medlemmene vil reagere, og det gjelder også for hvilke prispunkter vi skal tilby. Vi prøver se om folk vil ha forskjellig pris for antall samtidige strømmer, for bildekvalitet, og så ser hva enn som funker best, forteller informasjonsdirektøren.

Han vil også understreke at eksisterende medlemmer ikke trenger å være redd for noe plutselig, uanmeldt prishopp. Alle som har et aktivt Netflix-abonnement når en eventuell endring i prisene skulle komme, vil nemlig få god tid på å forberede seg – og beholde både pris og bildekvalitet lenge.

– Hvis vi velger å rulle ut noen form for oppdeling, eller gjør andre slike endringer, vil alle som er medlemmer i dag beholde sine nåværende goder til samme pris i minst to år. Det er en av de viktigste tingene her – er du allerede Netflix-medlem vil din nåværende pris være gyldig i mininum to år hvis vi gjør noen endringer. Dette har vi også vært klare på før, og har ikke endret seg, avslutter Evers.

Fremdeles kan altså vanlige Netflix-kunder nyte 4K-innhold til samme pris som før:
Nå har de også begynt å levere den skyhøye oppløsningen i Norge »

annonse