Tek.no

Nyhet

Som en GoPro med bedre bildekvalitet

Men her kan du velge og vrake i objektiv.

Z Camera
20 Juli 2015 18:00

Actionkameraer er gøye greier, og veldig populære. Hvor mange har ikke, eller kjenner noen som har en GoPro, eller en av deres mange utfordrere? Ikke så rart kanskje, de er små, lette, tåler både vann og juling og er laget for å kunne monteres omtrent over alt. Ulempen? Bildebrikken er så liten at de egner seg best i dagslys, og mer eller mindre samtlige låser deg til ett enkelt, fish-eye objektiv som får det til å se ut som du står på toppen av en høyblokk bare du filmer fra andre etasje. Nesten, i alle fall.

Det vil folkene fra kinesiske Z Camera gjøre noe med, og samler nå inn penger via folkefinansieringsnettstedet Kickstarter, til det som ifølge dem vil bli verdens minste kamera med utskiftbar optikk.

Samletest av actionkameraer: Er GoPro fortsatt kongen på haugen? »

Verdens minste 4K, Micro Four Thirds-kamera

Resultatet heter E1, i Kickstarter-videoen omtalt som Z Cam. Selve kameraet er 50 x 75 x 56 millimeter stort, altså en del større enn for eksempel en GoPro Hero 4 Black, men det er fortsatt snakk om svært kompakte mål.

Foto: Z Camera

Det er tydelig video som står i fokus med E1, og at det skal fungere som en mellomting mellom små actionkameraer, og større systemkameraer. Liten og nett som et (litt stort) actionkamera, med en større bildebrikke og friheten til å bytte optikk som et systemkamera.

Men når det kommer til bildefrekvensen ligger de litt bakpå. I Ultra-HD (4K) oppløsning kan kameraet filme med 30 bilder i sekunder (fps), men i vanlig HD (1080) og 720-oppløsning stopper det på 60, der GoPro for eksempel greier 120 fps i 1080 og 240 fps i 720. Z Camera jobber med støtte for 120 fps i 720-oppløsning, men selv da ligger de altså bakpå på saktefilm-fronten.

Kameraets spesifikasjoner. Skjermdump: Kickstarter

GoPro lanserte nylig en nye, enda mindre modell: terningformede GoPro Hero4 Session »

Kan bli bra for dronefoto

Kamerahuset skal konstrueres i magnesium, men utover det ser det ikke ut til å være bygget for å tåle spesielt mye juling. Det er heller ikke objektivene i MFT-systemet, så det egner seg nok helst til bruk der du trenger et svært kompakt videokamera, uten at det står i fare for å falle i bakken.

3D-tegning av E1.

Sånn sett (og kanskje ironisk nok, med tanke på det med å falle i bakken) kan dette være et kamera som blir veldig interessant for dronefotografer. Som et alternativ til en GoPro gir det større fleksibilitet og mulighet til å filme med andre brennvidder, og som et alternativ til et større systemkamera får de redusert vekten dronen må løfte, og kan dermed forlenge flytiden.

Kameraet alene veier 210 gram, og sammen med optikken kan du raskt måtte legge på 100-150 gram til. En GoPro Hero 4 Black veier til sammenligning 91 gram, rundt en tredjedel, men da altså med langt mindre bildebrikke og svært lite fleksibel optikk. Det ser altså ikke ut til at vi får i både pose og sekk enda.

Mer informasjon om kameraet kan du finne på Kickstarter-kampanjen her.

I mellomtiden kan dette være et godt alternativ: Sonys nye actionkamera puster GoPro i nakken »

(Kilde: Kickstarter, via DIY Photography)

Les også
GoPro Hero4 Session: Nå har GoPro fjernet all dødvekt
Les også
GoPro slipper sin minste og letteste modell hittil
Les også
Actionkameraer: Er GoPro fortsatt kongen på haugen?
Les også
Snart skal GoPro lage sine egne kameradroner
annonse

Les også