Til hovedinnhold

3D-skrevet rakettdel tålte hele 3300 grader

NASA fortsetter satsingen på 3D-skriving.

NASA

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har alltid mange baller i luften, og én av tingene byrået har snust på en stund er å skrive ut rakettdeler med 3D-skrivere, noe som kan gjøre produksjon av de kostbare rakettene både billigere og raskere.

Byrået utførte allerede i fjor en vellykket test av en 3D-skrevet rakettdel, og nå kan NASA (via The Verge) melde at de har gjennomført en enda større bragd med teknologien.

3D-skrev superavansert komponent

Romfartsbyrået har nemlig nå brukt en 3D-skriver til å lage en såkalt innsprøyter, som er den komponenten som har til oppgave å forsyne forbrenningskammeret i rakettmotoren med flytende oksygen og hydrogen, altså det som driver raketten fremover.

NASA har også tidligere 3D-skrevet innsprøytere, men denne gangen skal det være snakk om den mest kompliserte 3D-skrevne innsprøyteren som byrået noensinne har bygget.

Dersom byrået skulle ha benyttet seg av de tradisjonelle konstruksjonsmetoden ville innsprøyteren ifølge NASA har krevd hele 163 separate deler, men ved å bruke en 3D-skriver klarte NASA å redusere antall deler til kun to. Dette sparer både tid, penger, og i tillegg reduserer det risikoen for feil betraktelig.

Taklet 3300 grader

Delen ble laget ved hjelp av prosessen kjent som «selektiv lasersmelting», som innebærer å bruke en høyenergilaser til å smelte sammen metallpulver til bestemte former.

For å finne ut hvordan den avanserte 3D-skrevne rakettdelen presterte gjennomførte NASA nylig en spektakulær test av delen, som de filmet og lastet opp på nettstedet YouTube. I testen brukes to innsprøytere til å produsere en skyvekraft på rundt 9 tonn hver og en temperatur på cirka 3300 grader.

NASA samarbeider nå med andre industrier for å lære mer om hvordan 3D-skriverteknologien kan utnyttes, med det mål å etablere standarder for denne produksjonsmetoden. Videoklippet av testen kan du se under.

NASA testet også nylig en «umulig» rakettmotor: Den var det mange som var skeptiske til »

annonse