Skepsis til Microsofts «gratismodell»

PC-er med Windows 7, 8 eller 8.1 får gratis oppdatering til Windows 10 i ett år. Men så?

Da Microsoft lanserte Windows 10 ble det hevdet at maskiner som i dag kjører Windows 7 eller 8/8.1, skal kunne oppgraderes gratis til Windows 10 i ett år fra Windows 10 blir tilgjengelig. Microsoft hevder videre at operativsystemet vil holdes oppdatert i hele maskinens levetid.

Dette har ført til usikkerhet rundt Microsofts fremtidige inntektsmodell knyttet til lisensiering av Windows 10. Men ifølge ExtremeTech skal ny informasjon fra Microsoft kaste lys over selskapets fremtidsplaner.

Utsatt omsetning

Microsoft har selvsagt ingen planer om å slutte å tjene penger på Windows 10. Men omsetningen skal nå spres over hele produktets levetid, slik selskapet også gjør med Office 365. Dette har fått noen til å frykte at gratis Windows 10-oppgradering skal være en felle der du etter ett år får valget mellom å betale en sum penger, eller å sitte med et operativsystem som ikke lenger blir vedlikeholdt.

ExtremeTech hevder at Microsoft ikke vil lure kundene sine inn i en slik felle. Å gi bort gratisprodukter for å kreve betaling for dem ett år senere, vil bryte med lover som skal beskytte forbrukere både i USA og EU. En løsning som dette vil minne om utpressing, og resultere i massesøksmål mot Microsoft, hevder ExtremeTech.

Nye inntektsmodeller

Et mer aktuelt spørsmål er hva Microsoft mener med et produkts levetid. Tidligere har Windows XP blitt støttet med oppdateringer i en periode på 13 år. Windows 7 Extended Support vil vare ut 2020.

ExtremeTech hevder Microsoft vil bygge et ettermarked for Windows 10 på nye inntektsmodeller, som for eksempel integrering av Bing og annonser, eller gjennom Windows Store.

Windows 10 skal virke på PC, nettbrett og mobil, men dagens Windows-mobiler får ikke fullt utbytte av oppgraderingen.

Les også
– Samsungs PC-er får ikke automatiske Windows-oppdateringer
Les også
Microsoft finpusser Windows 10-beta
Les også
Endelig er Windows 10-datoen klar
Les også
Ny Windows 10-prøveutgave er klar
Les også
Her er alle Windows 10-versjonene
Les også
Windows 10 kan bli den siste Windows-versjonen
Les også
Microsoft tjener 80 % mer på Office 365-abonnentene
Les også
Omstridt HP-historikk virvles opp
Les også
Windows 10 kommer i juli
Les også
– Piratversjonene av Windows 10 blir ikke gyldige
Les også
Microsoft tester ut Windows 10 på Android-telefoner
Les også
Regner med rask suksess for Windows 10
annonse