Tek.no

Nyhet

– EU ønsker å dele opp Google-tjenester

Planen skal stemmes over i Europaparlamentet, ifølge Financial Times.

Montasje/Shutterstock/Google
22 Nov 2014 05:30

«Don't be evil». Ikke vær ond. Det har vært et av Googles slagord gjennom mange år. Nå kan det synes som om EU ønsker å sikre seg at søkegiganten etterlever dette. Financial Times(abonnement) melder nemlig at det fins planer i EU om å tvinge Google til å koble søketjenestene sine fra andre kommersielle produkter fra selskapet.

Publikasjonen hevder å ha sett forslaget som skal være på vei til avstemming i Europaparlamentet, der de to største grupperingene i forsamlingen støtter innholdet.

Det skal først og fremst være tyske politikere som står bak forslaget, etter at mediebransje og bedriftsledere i Tyskland de siste månedene har gått ut med sterk kritikk av selskapet, som holder til i Mountain View, et stykke utenfor San Francisco.

Må vedtas av Europaparlamentet og EU-kommisjonen

Dersom Europaparlamentet får med seg EU-kommisjonen på forslaget, kan Google bli nødt til å skille søkemotoren sin fra andre kommersielle produkter.Foto: Skjermdump, Google

EUs kommisjonær for digitale tjenester, Günther Oettinger, har allerede kommet med en rekke forslag om hvordan Googles dominans kan begrenses på europeisk jord. Å hindre Google fra å vise opphavsrettsbeskyttet materiale er ett av tiltakene som har vært foreslått, men også krav om nøytralitet i søkeresultater, og skepsis mot Google-programvare i biler er blant sakene som har vært hevet.

Dersom forslaget blir stemt gjennom er det ingen automatikk i at Google må ta vedtaket til følge. Før den tid kommer må EU-kommisjonen ha laget lovverk av det, og det er heller ikke noe de er forpliktet til å gjøre. Men Financial Times forklarer at Europaparlamentet øver stadig sterkere innflytelse på EU-kommisjonen.

EU har drevet en såkalt «antitrust»-etterforskning av Google gjennom flere år. Slike etterforskninger gjøres for å avdekke ulovlig utnytting av markedsdominans, kartellvirksomhet og en rekke andre konkurransevridende faktorer.

Google-plan møtt med kritikk

Microsoft og søketjenesten Bing er en av Googles mange konkurranter. Microsoft har selv fått smake EU-pisken ved tidligere anledninger, men står nå som en av kritikerne i en antitrust-sak.Foto: Skjermdump, Bing/Microsoft

Unionen ønsker å avdekke hvordan Google viser resultater fra konkurrenter i sine søk. The Verge melder at Google kom med et forslag til løsning i februar. Planen gikk ut på å vise resultater fra tre konkurrenter side om side med de ordinære søketreffene. Den ble ikke godt mottatt av konkurrentene, deriblant Microsoft. Seattle-selskapet har sin egen søketjeneste som går under navnet Bing, og gjorde egne forsøk basert på forslaget. Forsøkene skal ha vist at Microsoft endte opp med å sende mer trafikk tilbake til Google, enn det Google sendte til dem. De mente også det var 99 ganger større sjanse for at brukerne ville klikke på Googles egne søkeresultater, enn på resultatene fra de alternative tjenestene.

Bransjeforeningen ETTSA ga uttrykk for skepsis til løsningen fordi de mente at Google kunne tjene store penger på å selge disse topplasseringene til konkurrerende tjenester. ETTSA organiserer blant andre reisebyråene Expedia og Travellink. Også selskapet Amadeus IT ligger under ETTSA. Amadeus er en leverandør av driftskritiske tjenester for reiselivsbransjen, og har du tastet inn et kort referansenummer i en av de mange automatiske innsjekk-maskinene på flyplasser rundtom i verden, går disse gjennom Amadeus' systemer.

Etter klagene krevde EU, med konkurransekommissær Joaquin Almunia i spissen, at Google forbedret sitt tilbud for å slippe å bli dratt for retten i unionen.

Retten til å bli glemt

Dersom opplysningene som har kommet frem så langt stemmer, kan man se for seg at Google blir tvunget til å gi brukere fritt valg av søkemotor i Chrome og Android, på samme måte som Microsoft må tilby brukere flere nettleservalg i Windows.Foto: Skjermdump, LG G3

Søkegiganten har dessuten hatt EU på nakken på grunn av reglene som gir «rett til å bli glemt». Disse reglene har eksistert en stund, men ble modernisert i 2012, og etter at Google tapte i retten i mai i år, har selskapet mottatt mange søknader fra mennesker som ønsker utdaterte og krenkende søketreff fjernet.

I oktober meldte The Guardian at hele 60 000 briter hadde søkt om å få fjernet gammelt innhold fra Googles søketreff. Google trakk frem en rekke eksempler på det de mente var viktig innhold som ikke burde slettes, deriblant en leges kamp mot artikler om et feilslått inngrep, og en mediepersonlighet som ønsket gamle uttalelser fjernet.

Du kan lese mer om retten til å bli glemt i denne artikkelen.

– Google-ledelsen er forbannet

Det er altså ikke første gang Google har terget på seg EU, og ifølge Financial Times skal ledelsen i selskapet være forbannet på måten EU nå går frem på. Selskapet skal bare ha vært klar over utviklingen de seneste få dagene, melder nettstedet. Forslaget skal være klart til uken, og stemmes over i løpet av torsdag. Etter den tid gjenstår det å se om også EU-kommisjonen tar tak i saken.

De praktiske konsekvensene for Google er svært vanskelige å spå, ettersom forholdsvis lite av innholdet i forslaget er kjent. Men det virker naturlig å tenke seg at kravet om å skille søkemotoren fra selskapets andre kommersielle tjenester kan bety at Google ikke for lov til å sette opp seg selv som standardsøkemotor i nettleseren Chrome, eller mobilplattformen Android.

Også appbutikken Google Play er i år klaget inn for EUs organer. Konkurrerende appbutikker mener seg utestengt fra Android-plattformen. Påstanden er at det betyr dårligere og dyrere apper for forbrukerne.

(Kilder: ft.com, EU-kommisjonen via theverge.com, theguardian.com)

Les også
Utlandspriser på surfing skal bort i 2017
Les også
Googles app-butikk klages inn til EU
Les også
EU vil ha slutt på «gratis»-spill
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
– EU-forslag kan gi høyere mobilpriser
Les også
Nye EU-regler kan gi rekordbillig abonnement
Les også
– Slipp mobilen fri i sommer
annonse

Les også