Tek.no

Nyhet

NASA-dings reddet liv ved å oppdage hjerteslag på avstand

Fire personer overlevde takket være «FINDER».

Hilmi Hacaloğlu
Joachim Froholt
8 Mai 2015 06:00

Jordskjelvet i Nepal den 25. april drepte over 7500 mennesker og førte til enorme materielle ødeleggelser i landet. I etterkant av skjelvet foregikk det store redningsoperasjoner for å finne og hente opp mennesker begravd under ruinene.

Prototyper fra NASA

Den 29. april sendte NASA to prototyper av et system som kalles FINDER til Nepal, og fire mennesker kan takke disse for at de lever i dag.

Slik ser prototypesystemet ut. Foto: NASA/Bill Ingalls

FINDER-systemene klarte nemlig å registrere mennenes hjerteslag under ruinene, og finne posisjonene deres slik at de kunne graves opp. To av mennene lå begravd under tre meter med masse da systemet fant dem. Der hadde de ligget i flere dager.

FINDER-systemet skal tidligere ha klart å finne folk under hele ni meter med masse. Siden FINDER registrerer hjerteslag, trenger ikke ofrene de leter etter å være ved bevissthet når de lokaliseres.

Prototypene er i ferd med å utvikles til kommersielle produkter, som antakeligvis kan redde mange menneskeliv på verdensbasis. Her i Norge kan man for eksempel tenke seg at de kan brukes etter snøskred.

I etterkant av skjelvet ble også Facebooks «safety check»-funksjon brukt
Slik fungerer den nye funksjonen

(Kilde: Mashable)

annonse

Les også